Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΡΑΝΙΑ (τα) ή ΠΟΡΑΝΗ

 ΠΟΡΑΝΙΑ (τα) ή ΠΟΡΑΝΗ - (Περιοχή Κρώμνης)

- (4 άτομα)
- 1 και 1/2 κιλό παντζαρόφυλλα
- 5 κουταλιές βούτυρο αγελάδας +3 κουταλιές για το χαράτζιν
- 1 μικρό κεφάλι σκόρδο κοπανισμένο
- 2 φλιτζάνια γιαούρτι
- αλάτι
Πλένουμε τα παντζαρόφυλλα και τα βράζουμε σ’ αλατισμένο νερό.
Αμέσως μετά τα στραγγίζουμε στο τρυπητό και τα σφίγγουμε και με τα χέρια μας.
Κατόπιν, σε βαθύ τηγάνι καίμε το βούτυρο και μόλις ροδίσει σοτάρουμε τα παντζαρόφυλλα πολύ καλά,
ώσπου ν’ απορροφηθούν τα νερά τους και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Στη συνέχεια, σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε στο γιαούρτι το σκόρδο, και περιχύνουμε τα παντζαρόφυλλα.
Τέλος, σε τηγανάκι κάνουμε χαράτζιν, καίμε το βούτυρο και περιχύνουμε μ’ αυτό τα παντζαρόφυλλα.
Σερβίρουμε αμέσως. Η λέξη ποράνια η πορανή είναι ξένη και σημαίνει φαγητό από φύλλα παντζαριού.
Στον Πόντο τα πορανία τα έτρωγαν είτε ως κύριο πιάτο είτε ως ορεκτικό. Το χαράτζιν είναι ξένη λέξη και σημαίνει καρύκευμα σούπας με
διάφορες αρωματικές φυτικές ουσίες που τηγανίζονται σε βούτυρο και περιχύνονται στο φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου