Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μανιταρόπιτα, από τη Ρωσία!

Ανοιχτή μανιταρόπιτα, με αγάπη από τη Ρωσία!

(Φωτ.: myrussiancuisine.com)

Οι Ρώσοι αγαπούν τα άγρια μανιτάρια και αρέσκονται να τα μαζεύουν οι ίδιοι στο δάσος όταν είναι η εποχή τους. Αγαπούν δε ιδιαίτερα τις κανθαρέλες, τα μανιτάρια με το ωραίο φωτεινό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και το λεπτό άρωμα. Στα ρωσικά ονομάζονται λισίτσκι, δηλαδή μικρά αλεπουδάκια κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας του χρώματός τους, αλλά και γιατί φυτρώνουν –σαν να κρύβονται– ανάμεσα στα βρύα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που μαγειρεύουν οι Ρώσοι τα λισίτσκι είναι τηγανητά. Συχνά πάλι προσθέτουν λίγο ζυμαράκι και καναδυό υλικά, και φτιάχνουν μια θεϊκή πίτα με κανθαρέλες σαν αυτήν.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
100 γρ. βούτυρο
180 γρ. αλεύρι
2 κρόκοι αυγού
2 κ.σ. παγωμένο νερό
μια πρέζα αλάτι
(για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη τάρτας)

για τη γέμιση
400 γρ. κανθαρέλες
1 κρεμμύδι
100 γρ. σμετάνα ή 100 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
100 ml κρέμα γάλακτος 20%
2 ασπράδια αυγών
1 κ.σ. νισεστέ
αλάτι
πιπέρι
λίγο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε σε ένα μπολ το βούτυρο (που το έχουμε αφήσει να μαλακώσει), το κοσκινισμένο αλεύρι, τους κρόκους των αυγών, το παγωμένο νερό και μια πρέζα αλάτι, και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη σφιχτή. Αν η ζύμη γίνει κολλώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Την τυλίγουμε με διαφανές πλαστικό και την βάζουμε στο ψυγείο για 30-40΄.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε με λίγο ηλιέλαιο. Προσθέτουμε τις κανθαρέλες και τις μαγειρεύουμε 10-15΄. Προσέχουμε να μην τις παραμαγειρέψουμε και χάσουν το ωραίο τους χρώμα και την υφή τους.
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη σμετάνα, την κρέμα γάλακτος, τα δύο ασπράδια, το νισεστέ, αλάτι και πιπέρι.
Όταν η ζύμη έχει κρυώσει και σκληρύνει αρκετά, την βγάζουμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε και την στρώνουμε σε φόρμα τάρτας με διάμετρο 24 εκ. Την τρυπάμε και την ψήνουμε για 10΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C.
Προσθέτουμε την υγρή γέμιση και τελευταίες τις κανθαρέλες. Ψήνουμε στους 180˚C για 40΄.
Όταν είναι έτοιμη η πίτα μας με τις κανθαρέλες, την αφήνουμε να κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και την σερβίρουμε με ένα ωραίο άσπρο κρασί.

Πηγή: myrussiancuisine.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου