Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Νόστιμη ρεβιθάδα με πράσο, σύγλινο και δυόσμο

Νόστιμη ρεβιθάδα με πράσο, σύγλινο και δυόσμο

(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)


Τα μυστικά της συνταγής: Αν δεν θέλουμε να βάλουμε το σύγλινο στην κατσαρόλα με όλο του το λίπος, μπορούμε να το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με 2-3 κουταλιές νερό και να το προσθέσουμε τα τελευταία 30΄.

Αν πάλι το θέλουμε να είναι τραγανό, το ρίχνουμε στο τέλος, πάνω από τα ρεβίθια, στο σερβίρισμα. Σε αυτή την περίπτωση το κόβουμε πολύ λεπτό.
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα)
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5-6 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κυβάκια
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
60 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. δυόσμος ξερός, τριμμένος
2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια με το πράσο, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30΄.
Ρίχνουμε το σύγλινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 60΄, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10΄ με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα και προσέχοντας να μην κολλήσουν.
Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι ½ κουτάλα της σούπας από τη ρεβιθάδα μαζί με το ελαιόλαδο, το δυόσμο και το χυμό λεμονιού, και περιχύνουμε με αυτήν τη σάλτσα τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, αφήνουμε 10΄ το φαγητό να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε με ζεστό μαύρο ψωμί και λαχανοσαλάτα.
Πηγή: Νένα Ισμυρνόγλου / gastronomos.gr.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου