Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μοναστηριακή φασολάδα με μαυρομάτικα, ταχίνι και λεμόνι

Μοναστηριακή φασολάδα με μαυρομάτικα, ταχίνι και λεμόνι
(Φωτ.: Jessica Morfis / gastronomos.gr)


Φασολάδα χωρίς λάδι γίνεται; Και όμως ναι, όταν υπάρχει το ταχίνι.
Ένα πρωτότυπο, πεντανόστιμο πιάτο που σε κάποιους θυμίζει... μαγειρίτσα, λόγω του μαρουλιού και του άνηθου.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα (είναι ευκολόβραστα και δεν χρειάζονται μούλιασμα)
3 κ.σ. ταχίνι
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 φύλλα δάφνης
10 τρυφερά, μέτρια φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα
70 ml χυμός λεμονιού ή όσο λεμόνι μάς αρέσει
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια, 1½ λίτρο νερό, τη δάφνη και το πράσο, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15΄, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄.
Προσθέτουμε το μαρούλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και ζουμί από την κατσαρόλα, μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι και να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
Αδειάζουμε στη φασολάδα, ανακατεύουμε για 2-3΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr / Αστέριος Κουστούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου