Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Σάμαλι



Υλικά
- 750 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 450 γρ. ζάχαρη
- 6 γρ. αμμωνία
- 2,5 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 400 γρ. νερό
- Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 530 γρ. ζάχαρη
- Φλούδες από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την αμμωνία και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να γίνει ένα παχύς χυλός. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ μακρόστενο και αδειάζουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Για το σιρόπι βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.  Βγάζουμε από το φούρνο το γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το σιρόπι πρώτα στις γωνίες και μετά στο κέντρο του γλυκού.
Καλή επιτυχία!
***Συνοδεύουμε ιδανικά με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.***

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου