Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Νηστίσιμο καταϊφι από την Κωνσταντινούπολη

Νηστίσιμο καταϊφι από την Κωνσταντινούπολη
Νηστίσιμο καταϊφι από την Κωνσταντινούπολη
Ένα γλυκό που αναγνωρίζεις σε κάθε του μπουκιά τη φίνα, ανατολίτικη ράτσα του. Τα φυστίκια εμπλουτίζουν την μεγάλη γκάμα γεύσεών του και ισορροπούν θαυμάσια τη γλύκα του. Με παγωτό ή χωρίς είναι εξαίρετο!
Υλικά:

500 γρ. φύλλο για καταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο + 2 κουταλιές της σούπας
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. μαργαρίνη λιωμένη ή λάδι
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα

Για το σιρόπι

4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
¼ φλιτζανιού μέλι
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
1 φλούδα πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλλα
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Χωρίζουμε το φύλλο καταϊφιού 20 ίσα μέρη και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με τη μαργαρίνη ή το λάδι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Παίρνουμε μία μπάλα από το φύλλο καταΐφι στην παλάμη μας και αφού δημιουργήσουμε μία λακκούβα, γεμίζουμε με μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας.

Τυλίγουμε σε μπαλίτσες κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Οι μπαλίτσες μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφικτές.

Βάζουμε τα καταΐφια σε βουτυρωμένο ταψάκι και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το λάδι.

Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το καταΐφι.

Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σιρόπι

Σε ένα σκεύος βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε αφαιρώντας τον αφρό.

Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου για 10 λεπτά.

Περιχύνουμε το καταΐφι με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τις δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο φιστίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου