Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Τι είναι το ποντιακό Χοχολέτσι και πώς να το φτιάξετε

Τι είναι το ποντιακό Χοχολέτσι και πώς να το φτιάξετε

Τι είναι το ποντιακό Χοχολέτσι και πώς να το φτιάξετε


Το Pontos-News.Gr σας προτείνει το χοχολέτσι που είναι η ποντιακή πηχτή.

Η πηχτή ήταν στον Πόντο ένα από τα φαγητά που σερβίρονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έσφαζαν ένα γουρούνι και με το κεφάλι έφτιαχναν την πηχτή.

Υλικά

1 κεφάλι χοιρινό 

1 κεφάλι σκόρδο 

1/2  ποτήρι ξύδι

1 λεμόνι (το χυμό)

Πιπέρι σε κόκκους (μαύρο και κόκκινο κατά προτίμηση)

αλάτι

Εκτέλεση

Παίρνουμε το κεφάλι και το πλένουμε πολύ καλά.Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε αρκετό νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό νερό. Βράζουμε πάλι το κεφάλι και ξαφρίζοντας, για περίπου μία με μιάμιση ώρα. 

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει, το ζουμί το σουρώνουμε καλά και το φυλάμε στην άκρη. 

Αφαιρούμε το ψαχνό και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο ζουμί μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού κατά προτίμηση και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο όλα μαζί.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει το αδειάζουμε σε μια βαθιά λεκάνη η άλλο σκεύος, π.χ. μια φόρμα μακρόστενη ή στρογγυλή και τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει. Όταν πήξει την κόβουμε σε φέτες και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει το χοχολέτσι που είναι η ποντιακή πηχτή.

Η πηχτή ήταν στον Πόντο ένα από τα φαγητά που σερβίρονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έσφαζαν ένα γουρούνι και με το κεφάλι έφτιαχναν την πηχτή.

Υλικά

1 κεφάλι χοιρινό

1 κεφάλι σκόρδο

1/2 ποτήρι ξύδι

1 λεμόνι (το χυμό)

Πιπέρι σε κόκκους (μαύρο και κόκκινο κατά προτίμηση)

αλάτι

Εκτέλεση

Παίρνουμε το κεφάλι και το πλένουμε πολύ καλά.Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε αρκετό νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό νερό. Βράζουμε πάλι το κεφάλι και ξαφρίζοντας, για περίπου μία με μιάμιση ώρα.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει, το ζουμί το σουρώνουμε καλά και το φυλάμε στην άκρη.

Αφαιρούμε το ψαχνό και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο ζουμί μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού κατά προτίμηση και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο όλα μαζί.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει το αδειάζουμε σε μια βαθιά λεκάνη η άλλο σκεύος, π.χ. μια φόρμα μακρόστενη ή στρογγυλή και τοποθετούμε στο ψυγείο να πήξει. Όταν πήξει την κόβουμε σε φέτες και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου