Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακό Ζυμωτό Ψωμί

Παραδοσιακό Ζυμωτό  Ψωμί 

Ζυμωτό ψωμί από παραδοσιακή συνταγή
Η συνταγή αυτή για ζυμωτό ψωμί είναι απλή κι εύκολη και μάλιστα γίνεται πολύ γρήγορα. Είναι σίγουρο ότι όλοι πρέπει να μάθουμε αν ζυμώνουμε ψωμί. Ισως σύντομα να μας χρειαστεί.

Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό δυνατό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
2 κουταλάκια αλάτι
ζεστό νερό (όσο πάρει)

Πως το κάνουμε:

1.Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό
2.Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι
3.Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα
4.Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί
5.Τη μοιράζετε σε 2 ίσα μέρη (φρατζόλες ή καρβελάκια) και τα βάζετε σε λαδωμένα σκεύη. Στρογγυλά ταψάκια για τα καρβελάκια ή μακρόστενες φόρμες για τις φρατζόλες
6.Μπορείτε να βάλετε όλη τη ζύμη σε ένα ταψί ή φόρμα αν θέλετε 1 κιλό και όχι 2 τεμάχια του μισού κιλού
7.Σκεπάστε με αλευρωμένη πετσέτα και βάλτε τα στο φούρνο 25 βαθμών για να υπάρχει ζέστη και να φουσκώσουν μέχρι να φτάσουν στο χείλος του ταψιού
8.Τρυπήστε τη ζύμη σε μερικά σημεία και ψήστε τα ψωμάκια στους 200 βαθμούς να ροδοψηθούν
9.Μόλις είναι έτοιμα,αλείψτε τις επιφάνειες με ελαιόλαδο για να μαλακώσει η κόρα
10.Διατηρείστε τα τυλιγμένα σε πετσέτα και κλεισμένα σε σακούλα αν θα τα καταναλώσετε σύντομα ή σε σακούλα στην κατάψυξη


Λίγα μυστικά ακόμα

Το νερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει. Πρέπει ίσα να ζεστάνει. Δε σας συνιστώ νωπή μαγιά διότι το ψωμί ξινίζει σύντομα και δημιουργούνται περίεργες ίνες, σαν κλωστές. Το μυστικό για αφράτο ψωμί είναι ο τύπος του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Το σκληρό ή αλλιώς δυνατό αλεύρι είναι ο ιδανικός τύπος, με το οποίο φτιάχνουμε και αφράτα, μαλακά τσουρέκια. Μπορείτε να αυξήσετε το αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό θέλετε το ψωμί.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 

1 κιλό αλεύρι Σπιτικό
Μισό κιλό αλεύρι Ζυμωτό
1 κουταλάκι αλάτι
20 γρ φρέσκια μαγιά & προζύμι
Νερό χλιαρό όσο πάρει (1 λίτρο περίπου)
Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε και τα δυο αλευράκια. Κρατάμε λίγο μην χρειαστούμε αργότερα. Κάνουμε μια λακουβιτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό και την μαγιά και τα ανακατεύουμε διαλύοντας την μαγιά και στην συνέχεια διαλύοντας το προζύμι. Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από τα πλάγια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Συνεχίζουμε το πλάσιμο για μισή ώρα τουλάχιστον. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ώρα σε ζεστό σκεπασμένο μέρος. Στην συνέχεια ξανά πλάθουμε την ζύμη μας πάλι για 30 λεπτά (όσο περισσότερο πλαθετε τόσο καλύτερα) χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 φραντζολάκια η καρβελακια και τα τοποθετούμε σε ενα ταψί και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσουν. (Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 30 με 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για όσους δεν έχουν... ξυλόφουρνο!

Πώς φτιάχνουμε προζύμι...

Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο κάπου μέσα στο σπίτι.

Την επομένη προσθέτουμε 30-40 γρ. αλεύρι, λίγο ζεστό νερό και θα το ξανά πλάσουμε μέχρι να ξαναγίνει ένα ζυμάρι μαλακό, το λαδώνουμε εξωτερικά, το σκεπάζουμε και το ξανά αφήνουμε. Τη τρίτη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τη τέταρτη μέρα όταν θα είναι φουσκωμένο, αν δεν είναι κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία και σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη. Μόλις δούμε πως φούσκωσε είναι έτοιμο. Κόβοντάς το με τα δάκτυλα θα δούμε μέσα του πως είναι γεμάτο μικροσκοπικές τρυπίτσες. Είναι οι μύκητες που αναπτύσσονται μέσα του. Αν το αφήσετε δύο μέρες ακόμα θα είναι τέλειο, αν και είδη είναι μια χαρά για χρήση.
Πώς θα ζυμώσουμε με το προζύμι...

Για να φτιάξουμε τώρα ψωμί πρέπει να μετρήσουμε το αλεύρι που θα ζυμώσουμε, θα πάρουμε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλουμε μέσα ένα κομμάτι σαν τη χούφτα μας προζύμι, λίγο χλιαρό νερό και θα ζυμώσουμε φτιάχνοντας μία απαλή ζύμη. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε για 10-12 ώρες να ανέβει καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες.

Μετά 12 ώρες η ζύμη είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζουμε μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι και με χλιαρό νερό θα ζυμώσουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας ελαστικό και λείο. Στην αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη αλλά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και ελαστική.
Πώς διατηρούμε το προζύμι...

Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 2 χούφτες αλεύρι, λίγο νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου