Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – „KAHVALTI“

 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – „KAHVALTI“


Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Για να μην παραλειφθεί, αυτό το σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας, στην Τουρκία υπάρχουν εξειδικευμένα εστιατόρια για πρωινό. Η επίσκεψη σε τέτοιου είδους εστιατόρια μαζί με όλη την οικογένεια έχει γίνει πλέον της μόδος, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Εάν ετοιμάζεστε για επαγγελματική συνάντηση στην Τουρκία, μην ξαφνιαστείτε εάν αντί για ,,γεύμα εργασίας,, σας καλέσουν σε ,,πρόγευμα εργασίας“.
Gazi-Vefa-Van-Kahvalti-Softasi912013104“Δεν ξέρω τί σκεφτεστε για το φαγητό, αλλά το πρόγευμα έχει κάποιο σημείο επαφής με την ευχαρίστηση, την ευτυχία”, είπε ο γνωστός Τούρκος ποιητής Τζεμάλ Σουρέια, στο ποίημά του, των δύο μόνο στίχων. Είναι το αγαπημένο του, το απαραίτητό του γεύμα, το οποίο χορταίνει και γεμίζει την ψυχή του. Ιδιαίτερα όταν γύρω από τον σοφρά κάθονται πολλοί άνθρωποι. Τότε η ευχαρίστηση είναι ατελείωτη.
Αν νομίζετε όμως ότι μερικές μόνο μπουκιές, από το κουλούρι ή το σταφιδόψωμο, πριν να φτάσετε στην εργασία ή στο σχολείο, θα κάνουν δουλειά, έχετε μεγάλο άδικο. Αυτό θα είναι μόνο εξάλειψη της πείνας και όχι πραγματικό πρόγευμα.
sofra  van-kahvaltı-sofrası-4
Η τούρκικη λέξη “kahve-altı (καχφέ-αλτί)”, σημαίνει τη λήψη προγεύματος πριν τον πρωινό καφέ. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγευμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, στην Τουρκία έλαβε την σημασία ξεχωριστού γεγονότος. Τα εστιατόρια με μεγάλη γκάμα προσφορών και άριστη εξυπηρέτηση, ξεκίνησαν τον αγώνα εξασφάλισης όλο και μεγαλύτερου αριθμού πελατών. Η επίσκεψη σε τέτοιου τύπου εστιατόρια, εκτός από κοινωνική δραστηριότητα, έλαβε και τη μορφή μόδας.
van2  IMG_1214
Τα γνωστότερα εστιατόρια προγεύματος είναι τα ,,Εστιατόρια Βαν,, (το Βαν είναι πόλη στο ανατολικότερο τμήμα της Τουρκίας). Χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα τα προϊόντα παράγονται στον τόπο αυτό, φυσικά και ιδιαίτερα γευστικά και επίσης, οι ιδιοκτήτες  κατέχουν μεγάλη εμπειρία. Οι γνώστες αυτών των μενού, εν συντομία δηλώνουν ,,Δεν τρως πολύ και όμως χορταίνεις,,. Η τιμή για πρόγευμα ενός προσώπου ανέρχεται στις 25 περίπου λίρες Τουρκίας (10 περίπου ευρώ). Για τα χρήματα αυτά λαμβάνετε τα παρακάτω εδέσματα, δηλαδή το περιεχόμενο ενός παραδοσιακού τούρκικου προγεύματος…
otlu_peynir_2
Τυρί με χορταρικά  
Για την παραγωγή του τυριού αυτού χρησιμοποιείται πρόβιο γάλα και είκοσι είδη χόρτων. Τα χόρτα αυτά, στην περιοχή είναι γνωστά ως αγριόχορτα και μερικά απ΄αυτά είναι γνωστά με τα παρακάτω ονόματα: Γαμήλιο λουλούδι, σίρικ, χέλιζ, μέντο κ.α. Αυτός ο τύπος τυριού, μέσω των φυτών που περιέχει, βοηθάει στην πέψη της τροφής και καθαρίζει το αίμα από τους μικροοργανισμούς.
Murtuga_2
Μουρτούγκα
Τα κύρια υλικά είναι το βούτυρο, αλεύρι και αυγά, θυμίζει κρέπες. Συνήθως τρώγεται με μέλι ή μαρμελάδα.
kavut_1
Καβούτ 
Ετοιμάζεται με ψήσιμο καλαμποκάλευρου σε λάδι, εωσότου λάβει μορφή χυλού. Είναι πολύ γευστικό. Αναντικατάστατο προϊόν του σοφρά του ,,Βαν,,.
med-i-susamovo-maslo
Μέλι και λάδι σουσαμιού 
Ακαταμάχητη γεύση των ,,σοφράδων του Βαν,,. Συνδιασμός του παγκοσμίως φημισμένου μελιού Καρακοβάν (Μαύρο καλαθάκι) – με λάδι σουσαμιού.  Για το μέλι καρακοβάν δείτε στην ιστοσελίδα:  http://turkhoneyworld.com/language_English/karakovanhoney.htm)
vanski-taratur-1024x856Τζατζίκι του Βαν
Τα κύρια συστατικά του είναι το στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί καϊμάκι, στο οποίο προστίθεται μαϊντανός και άνιθο.
med-i-kaymak
Μέλι „ Karakovan “ (Μαύρο καλαθάκικαι καϊμάκι βουτύρου
Το μέλι Καρακοβάν το παράγουν οι μέλισσες του Καυκάσου από 1200 είδη διαφορετικών ανθών και σε βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστών σε κουφάλες κορμών μουριάς. Σε εκείνο το βάθος το μέλι παραμένει επί έξι μήνες χωρίς φως. Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι παράγεται μόνο από τις μέλισσες χωρίς καμιά ανθρώπινη επέμβαση.
vankahvaltievi-1024x768Στον σοφρά βεβαίως θα υπάρχουν και: λευκό τυρί, κασέρι, ντομάτες, αγγούρια, σαλάτες, βούτυρο, αυγά (τηγανισμένα με βοδινό λουκάνικο), μενεμέν (φαγητό από αυγά, ντομάτα, κρεμμύδι και πιπεριές, ετοιμασμένα στο τηγάνι), καρύδια και τσάι όσο επιθυμείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου