Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Αγιορείτικες πατάτες γιαχνί με κανέλλα, δάφνη και ξερή ρίγανη


Αγιορείτικες πατάτες γιαχνί με κανέλλα, δάφνη και ξερή ρίγανη
Αγιορείτικες πατάτες γιαχνί με κανέλλα, δάφνη και ξερή ρίγανη



Ένα απλό αλλά θεσπέσιο φαγητό από τη νηστήσιμη μαγειρική 
του Αγίου Όρους.
Μαγειρεύει ο Πατέρας Επιφάνιος.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
⅔ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές
4 δαφνόφυλλα
μαυροπίπερο σε σπυριά
½ κ.γ. γλυκό κόκκινο πιπέρι
⅓ κ.γ. κανέλλα
⅓ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1-2΄, να τσιγαριστούν λίγο. Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5-10΄.
Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15΄.
Ξεσκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό, για άλλα περίπου 15΄ ή μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μελώσουν οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισµα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.

Πηγή: gastronomos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου