Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Νηστίσιμο μοναστηριακό τζατζίκι


Νηστίσιμο μοναστηριακό τζατζίκι


(Φωτ.: perivolipanagias.blogspot.gr)


Το τζατζίκι, μια γεύση πολύ ευχάριστη και οικεία για το ελληνικό τραπέζι, τις ημέρες της νηστείας είναι απαγορευμένο καθώς είναι γνωστό ότι το γιαούρτι ως γαλακτοκομικό προϊόν δεν καταλύεται.

Η λύση είναι απλή. Παρασκευάζουμε το δικό μας νηστίσιμο τζατζίκι το οποίο αν το δοκιμάσει κανείς με κλειστά μάτια θα χάσει το στοίχημα ότι δεν είναι κανονικό τζατζίκι!

ΥΛΙΚΑ

3 κ.σ. ταχίνι

1 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο
1 αγγούρι
λίγο άνηθο
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι, το ξίδι, το χυμό του λεμονιού, τον άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι και 2-3 κ.σ. νερό προσέχοντας να μη γίνει ο χυλός πολύ αραιός αλλά να είναι παχύρευστος (εάν μας ξέφυγε λίγο το νερό προσθέτουμε ταχίνι).

Τρίβουμε στο ρεντέ το αγγούρι με τη φλούδα του.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυλό με το αγγούρι καλά.
Το τζατζίκι μας είναι έτοιμο!

Συνταγή του π. Παλαμά, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας στη Βέροια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου