Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

Ένας μουσακάς... αλλιώτικος, με φασολάκια!

Ένας μουσακάς... αλλιώτικος, με φασολάκια!


Ένας μουσακάς... αλλιώτικος, με φασολάκια!
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Ένας μουσακάς... αλλιώτικος, με φασολάκια!

Ούτε με πατάτες, ούτε με μελιτζάνες – μουσακά με φασολάκια σας προτείνει σήμερα το pontos-news.gr!

Η συνταγή παραμένει δύσκολη και περίπλοκη (όπως η... κλασική), το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φασολάκια, μπαρμπούνια
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από ελιά)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, τριμμένη
¼ κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
40 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

500 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή 3 κ.σ. ελαιόλαδο)
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100-150 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 13-15΄. Θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4-5΄, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλλα, αλατοπίπερο και 250 ml ζεστό νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25-30΄, μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του και να «δέσει» η σάλτσα. Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά για περίπου 1-2΄, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, και το καβουρδίζουμε για περίπου 3-4΄ ή μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη, για περίπου 1-2΄, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να έχουμε ένα λείο, κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα τυριού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, για περίπου 2-3΄, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα φασολάκια και απλώνουμε από πάνω 3-4 κ.σ. από την μπεσαμέλ, σε μια λεπτή στρώση.
Ρίχνουμε τον κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φασολάκια και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 30΄ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε το μουσακά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: gastronomos.gr / Νίκη Χρυσανθίδου.

ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου