Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

ΣΑΜΑΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

ΣΑΜΑΛΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΜΑΛΙ Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΜΑΛΙ




Ο λόγος που αφήνω τα υλικά για το σάμαλι στη λεκάνη για 2 ολόκληρες ώρες είναι, ούτως ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι με τον χυμό πορτοκαλιού.

~

Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα (όχι να ψηθεί τελείως).

Υλικά
για το σάμαλι:

1 1/2 κούπα(ες) ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 κούπα(ες) χοντρό σιμιγδάλι
1 1/2 κούπα(ες) ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
2 κούπα(ες) χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι(α) νερό
για το σιρόπι:
2 ποτήρι(α) νερό
2 κούπα(ες) ζάχαρη
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 λεμόνι, ξύσμα
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)
αποφλοιωμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα

Διαδικασία
για το σάμαλι:

Σε μεγάλη λεκάνη βάζω το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, τη μαστίχα που έχω κοπανίσει με γουδοχέρι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχω διαλύσει το μπέικιν πάουντερ και τέλος το νερό. Αφήνω τα υλικά στη λεκάνη για 2 ώρες, σκεπασμένα με πετσέτα. Μετά τα ανακατεύω όλα πολύ καλά, ώσπου να ενωθούν μεταξύ τους.

Βάζω λίγο λάδι σε ένα ταψί και το αλείφω καλά. Μεταφέρω στο ταψί το μείγμα και το χαράσσω σε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι.

Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'. Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι τη ζάχαρης κι αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Σιροπιάζω το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι, περιχύνοντάς το με μια κουτάλα.
για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Αν θέλω, αφού σιροπιάσω το γλυκό, ρίχνω από πάνω λευκά αμύγδαλα που τα έχω χοντροκόψει στο μπλέντερ.

(συνταγή από τη Ρένα της Φτελιάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου