Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Πατατόπιτα

Γρήγορη και νόστιμη πατατόπιτα





















Περιγραφή


Εύκολη συνταγή για πίτα με γέμιση πατάτας και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας!


Τι χρειαζόμαστε:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
5-6 πατάτες μεγαλούτσικες
1 μέτριο κρεμμύδι
6 φετούλες μπέικον κομμένες σε κυβάκια
λίγα μανιτάρια
ένα οποιοδήποτε κεφαλοτύρι
μαϊντανό
ρίγανη
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο


Πώς το κάνουμε:


Βράζουμε τις πατάτες, αφού τις πλύνουμε καλά, με τη φλούδα εώς ότου μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις πολτοποιούμε προσθέτωντας ελάχιστο αλάτι, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και 1-2 κ.σ. νερό από την κατσαρόλα όπου βράσαμε τις πατάτες.
Στο μεταξύ, σωτάρουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι και στη συνέχεια σωτάρουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι στο ίδιο σκέυος στο λιπάκι που έβγαλε το μπέικον.
Προσθέτουμε στον πουρέ το κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε το μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και βάζουμε το ένα φύλλο κάτω και προσθέτουμε τη γέμιση.
Σκορπίζουμε διάσπαρτα το μπέικον και τα μανιτάρια και στο τέλος πασπαλίζουμε με τυρί και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνεια με ένα χτυπημένο αυγό με λίγο γάλα.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 180οC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα.
Αφού ψηθεί, περιμένουμε να κρυώσει καλά για να την κόψουμε και απολαμβάνουμε!
Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή στο αλάτι που θα βάλουμε στον πουρέ, γιατί το μπέικον ειναι αλμυρό και συνήθως και τα τυριά. Επειδή η πατατόπιτα θεωρείται έδεσμα νηστίσιμο, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μπέικον και το κεφαλοτύρι και να βάλουμε λίγες ελίτσες ψηλοκομμένες.

Βάλτε αντί για μπέικον λιαστές ντομάτες και κόκκινη πιπεριά και αντί για κεφαλοτύρι, τυρί νηστίσιμο.
Αλλάζει η γεύση και τρώμε χωρίς τύψεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου