Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Μπακλαβάς με σοκολάτα

(Φωτ.: Άλκης Καλούδης / gastronomos.gr)


Ιδού μια παραδοσιακή, αλλά και ταυτόχρονα πρωτότυπη συνταγή για να μυρίσει το σπίτι μας Χριστούγεννα.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φύλλα κρούστας
300 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο), λιωμένο

για τη γέμιση
200 γρ. βούτυρο αγελάδας
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη 2
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη (2½ κούπες)
3 μεγάλα αυγά
125 γρ. (1 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. (¼ κούπας) κακάο ξύσμα από 1 πορτοκάλι

για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι μαζί με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.
Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30x40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20΄, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 90΄.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3΄ (από το σημείο του βρασμού). Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr / Φώτης Χρυσανθίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου