Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα 



ΥΛΙΚΑ 

1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γαρίδες Σαγανάκι Με Φέτα

tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.

Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.


Σούπα Μοσχάρι Βραστό

Σούπα Μοσχάρι Βραστό



Ζεστή,θρεπτική και πεντανόστιμη!


Υλικά

1500 gr. μοσχαράκι σπάλα,ποντίκι,λάπα,κότσι
10-12 κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 καρότα
8-10 μέτριες πατάτες
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
1 κλωναράκι Θυμάρι
1500 ml. ζωμό βοδινού
1 φλούδα λεμονιού
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση 

Πλένουμε το μοσχάρι,το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό περίπου 1½ λίτρο.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το μοσχάρι και ξαφρίζουμε.

Μόλις βράσει το κρέας, προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού, την δάφνη, το δενδρολίβανο,την φλούδα του λεμονιού, το θυμάρι, τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε

.

Περίπου 15 λεπτά πριν κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε τα καρότα και το πράσο.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης,το δενδρολίβανο και την φλούδα του λεμονιού.
Σερβίρεται ζεστή με αρκετό λεμόνι!
Η σούπα αυτή είναι πολύ θρεπτική και για τα παιδιά!
Απλά αφαιρέστε το πιπέρι,και μία ποσότητα από μυρωδικά και μερικά κρεμμύδια!
Άν θέλουμε την κάνουμε βελουτέ (την πολτοποιούμε)!

Πικάντικο Μπουγιουρντί Με Φέτα

Πικάντικο Μπουγιουρντί Με Φέτα: Εύκολος Και Νόστιμος Μεζές Που Κανείς Δεν Μπορεί Να Αντισταθεί

Πικάντικο μπουγιουρντί – Εύκολη συνταγή: 
Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν, όμως, πλησιάζει η Πρωτοχρονιά. Από τώρα πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται, με τι να εμπλουτίσουν το τραπέζι της παραμονής και εκείνο της πρωτοχρονιάς. Οι περισσότερες θέλουν να φτιάξουν κάτι εξαιρετικό, όχι μόνο για τα κυρίως πιάτα, αλλά και για αυτά που θα προηγηθούν.
Επίσης, πολλές νοικοκυρές δίνουν βάση όχι μόνο στο βασικό υλικό, που είναι συνήθως το κρέας, αλλά και σε εκείνα τα υλικά που θα το συνοδεύσουν. Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι μοναδικό για εκείνες τις ημέρες, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την παρακάτω συνταγή.



 Υλικά συνταγής

– 220 γραμμάρια τυρί φέτα
– 3 μικρές ντομάτες κατά προτίμηση ρόμα(πομοντορια)– Εναλλακτικά 5 – 6 ντοματίνια
– Πιπεριές τσίλι σε λεπτές φέτες – Εναλλακτικά μπούκοβο
– Ρίγανη
– Μαύρο πιπέρι
– 4 – 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

– Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
– Κόβετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.
– Τοποθετείτε τη φέτα σε πυρίμαχο σκεύος.
– Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες.
– Στρώνετε τις ντομάτες πάνω από το τυρί.
– Πασπαλίζετε με ρίγανη όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
– Τοποθετείτε από πάνω το τσίλι.
– Περιχύνετε το τσίλι, ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο.
– Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες. Δηλαδή, ψήνετε έως ότου πάρει χρυσό χρώμα το τυρί.
– Σερβίρετε το πικάντικο μπουγιουρντί ως ορεκτικό μαζί με ζεστό ψωμί. Εναλλακτικά, μπορείτε να το προσφέρετε σαν συνοδευτικό με το ψητό σας κρέας ή κοτόπουλο.

Βασιλόπιτα με ζαχαρωμένα φρούτα


Βασιλόπιτα με ζαχαρωμένα φρούτα
της Κικής Τριανταφύλλη



Φαίνεται ότι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έχει πολύ βαθιές ρίζες, αφού φτάνει στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια κι ακόμα πιο παλιά στην αρχαία ελληνική γιορτή των Κρονίων, που ήταν αφιερωμένη στη Ρέα και τον Κρόνο, και γινόταν τον Εκατομβαιώνα, μήνα που γιορταζόντουσαν στην Αθήνα και τα Παναθήναια.

Κατά το ελληνικό έθιμο στη βασιλόπιτα, που παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπαίνει απαραίτητα ένα χρυσό φλουρί, που θα φέρει τύχη σε όποιον το κερδίσει, όταν κόβεται και μοιράζεται, συνήθως μετά το φαγοπότι του ρεβεγιόν για το καλό του καινούργιου χρόνου.

Το φλουρί ανήκει στη θρησκευτική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Μέγας Βασίλειος επίσκοπος στην Καισάρεια ζήτησε από τους πλούσιους της περιφέρειάς του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν για να τα δώσει στον Επαρχο της Καππαδοκίας, που ήθελε να λεηλατήσει την πόλη. Ως εκ θαύματος η καταστροφή δεν έγινε και ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, που όμως δεν εγνώριζε, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι μέσα στους οποίους έκρυψε ένα-ένα τα νομίσματα και τα κοσμήματα, και τα μοίρασε την άλλη ημέρα στους κατοίκους.

Στις μέρες μας η βασιλόπιτα συνήθως είναι είτε σαν πολίτικο τσουρέκι ή σαν κέικ λεμονάτο. Μια νόστιμη παραλλαγή της, που γίνεται ανάρπαστη, όποτε την φτιάχνω δανειζόμενη την ιδέα από τα βορειοευρωπαϊκά κέικ, όπως το Κριστόλεν της Δρέσδης και το πανφόρτε της Τοσκάνης, είναι με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ ή ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και φυσικά με φίνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Φαρίν-Απ. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Βασιλόπιτα με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα

Υλικά

(για 10-12 κομμάτια)

1/2 κιλό αλεύρι Φαρίν-απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1 πακέτο (250γρ) φρέσκο βούτυρο μαλακό, εκτός ψυγείου
4 αυγά μεγάλα
2,5 φλ. ζάχαρη
1/4 κ.τ.γλ αλάτι
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
½ λεμόνι, ξύσμα
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα
1 φλ. γάλα
2 βανιλίνες
1/3 φλ. απόσταγμα τσίπουρου παλαιωμένο
1 φλ. ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (παπάγια, κίτρο, κράνμπερις, κλπ)
1 φλ. αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς καβουρδισμένα

Προθερμαίνω τον φούρνο (με αέρα) στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ψιλοκόβω τα φρούτα, τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με το απόσταγμα και τα αφήνω να τραβήξουν. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Χτυπάω το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά. Συνεχίζω το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνω ένα αυγό χτυπάω καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς πριν ρίξω το επόμενο αυγό. Τέλος, ρίχνω τον χυμό του πορτοκαλιού και το γιαούρτι.

Όταν πέσει ο χυμός, ο χυλός μοιάζει να κόβει αλλά μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με μαρίζ και όσο γάλα χρειάζεται ώστε να γίνει μια μάλλον πυκνή ζύμη (λίγο πιο παχύρευστη από τη ζύμη του κέικ).

Τέλος, ρίχνω τα φρούτα μαζί με το απόσταγμα και τα αμύγδαλα. Αδειάζω το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι 28-30 εκ καλυμμένο με λαδόχαρτο και ψήνω για 55-60 λεπτά.

Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω τη βασιλόπιτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα, την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και την στολίζω.




Tips

*Προσοχή: Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα, αλλιώς θα κάτσει το κέικ

** Το φλουρί: Αν δεν θέλετε να βάλετε το νόμισμα (πλυμένο καλά και τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) στη βασιλόπιτα πριν την ψήσετε, μπορείτε να το κάνετε αφού βγει από το φούρνο και κρυώσει. Την ανασηκώνετε προσεκτικά και το βάζετε κάθετα στο κάτω μέρος, πριν τη στολίσετε.

***Στολίδια: Αν θέλετε μπορείτε να σχεδιάσετε σε χαρτί το 2020, αστεράκια, φυλλαράκια ή ένα δεντράκι, να τα κόψετε και να τα τοποθετήσετε στην επιφάνεια της πίτας πριν την πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη. Μετά απομακρύνετε προσεκτικά το χαρτί.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Κιντέας ή Κιντέατα


Κιντέας ή Κιντέατα




Στο διαιτολόγιο – διατροφή των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο. Όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες.

Ένας «θησαυρός» με πολλά οφέλη για την υγεία


Τσουκνίδες

Η λέξη «κιντέας» ή «κινθέα» (πληθυντικός: «κιντέατα» ή «κινθέατα») προέρχεται από το Αρχαίο ουσιαστικό «κνίδη», που σημαίνει τσουκνίδα.

Τα κιντέατα ήταν ένας «θησαυρός», με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Και αυτό οι Πόντιοι το γνώριζαν. Τον καιρό που οι τσουκνίδες θεωρούνταν ένα άχρηστο ζιζάνιο και τις ξερίζωναν, οι Πόντιοι τις είχαν εντάξει στη διατροφή τους. Μάλιστα ήταν μια αγαπημένη τροφή τους.

Η χρήση της τσουκνίδας ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ) ανέφερε 61 φυσικές θεραπείες με βάση την τσουκνίδα. Χαρακτηρίζοντας την «πανάκεια», δηλαδή ότι κάνει για όλες τις ασθένειες.

Οι τσουκνίδες είναι πλούσιες σε μεταλλικά άλατα. Ενώ ροφήματα που φτιάχνονται από τσουκνίδα είναι διουρητικά και θεωρούνται αποτελεσματικά ενάντια στην πέτρα της χολής.

Οι τσουκνίδες, πέραν της ιατρικής, έχουν βρει εφαρμογή και στη μαγειρική. Παρακάτω ακολουθεί Ποντιακή συνταγή με τσουκνίδες και συγκεκριμένα από την περιοχή της Αργυρούπολης.

Υλικά συνταγής

Συνταγή για 4-5 άτομα…
1 ½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες.
5 κουταλιές αλεύρι σιταρένιο.
5 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο.
½ κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο.
3 ποτήρια νερό.
Αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις τσουκνίδες και τις βράζουμε σε νερό που κοχλάζει, ώσπου να λιώσουν.
Κατόπιν τις στραγγίζουμε πολύ καλά και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν.
Αμέσως τοποθετούμε σε κατσαρόλα τις τσουκνίδες και τις λιώνουμε μ’ ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανάλογο αλάτι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία, σε σιγανή θερμοκρασία. Αφού ρίξουμε το νερό που κρατήσαμε, αρχίζουμε ν’ ανακατεύουμε (με ξύλινο κουτάλι) το μείγμα, έως ότου γίνει σαν κρέμα.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σερβίρουμε στα πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγο δυόσμο.

Ο καθένας στο πιάτο του μπορεί να προσθέσει όσο περισσότερο πιπέρι ή δυόσμο επιθυμεί.
Καλή σας όρεξη!