Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Νηστίσιμη τηγανιά με καλαμαράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και καυτερή πιπεριά


Νηστίσιμη τηγανιά με καλαμαράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και καυτερή πιπεριά


(Φωτ.: athinorama.gr)


Για να διατηρήσει η τηγανιά στοιχειωδώς τον αρχικό της χαρακτήρα, με ό,τι και αν φτιαχτεί, δεν πρέπει να είναι σαλτσερή. Είναι στεγνό φαγητό, με δυνατή, συμπυκνωμένη γεύση.

Το τηγάνισμα πρέπει να είναι σύντομο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για να σωθούν γρήγορα τα όποια υγρά, αλλά να μην σκληρύνουν τα θαλασσινά, τα οποία δεν έχουν την αντοχή του χοιρινού.
ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό καλαμαράκια
700 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
ξύσμα ½ λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα στεγνώνουμε σχολαστικά με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε την καυτερή πιπεριά, αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες και την κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 3-4΄ μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μείνουν τραγανά, και τα βγάζουμε στην άκρη.
Σουρώνουμε το λάδι από τα υπολείμματα, καθαρίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε ¼ φλ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5΄, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, την καυτερή πιπεριά, το ξύσμα λεμονιού και τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε 1-2 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: athinorama.gr / Άρτεμις Τζίτζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου