Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Οι τέλειοι σμυρναίικοι κουραμπιέδες αμυγδάλου


Οι 
τέλειοι σμυρναίικοι κουραμπιέδες αμυγδάλου




Αυθεντική συνταγή απ’ τα κιτάπια της Σμυρνιάς γιαγιάς.

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό βούτυρο γάλακτος
½ κιλό ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα*
880-950 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (όσο πάρει)
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη + 300 γρ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
4 κ.σ. κονιάκ
2 κρόκους αυγών
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

____
*Απλώνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200°C, για 10΄ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. Μόλις μισοκρυώσουν τα κόβουμε σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το βούτυρο και τα 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 10-12΄ μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μίγμα και να έχουμε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και το αλεύρι, σταδιακά, λίγο τη φορά, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη βουτυράτη ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί να το βάλουμε όλο). Στο τέλος του χτυπήματος χρησιμοποιούμε το γάντζο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ή καλύτερα ζυμώνουμε μαλακά με το χέρι.
Πλάθουμε σε σχήμα της επιλογής μας, τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνουμε στον προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για περίπου 25΄. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος, το πάχος και το σχήμα που θα τους δώσουμε. Μετά τα 20΄ ελέγχουμε τους κουραμπιέδες. Θα είναι έτοιμοι όταν ροδίσουν και «σκάσει» η επιφάνειά τους.
Τους αφαιρούμε από το φούρνο και τους αφήνουμε μέσα στο ταψί για 5-6΄ να «σταθούν».
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. ζάχαρη άχνη. Παίρνουμε τους κουραμπιέδες, έναν τη φορά, τους βουτάμε με προσοχή (για να μη σπάσουν) μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη, και μόλις καλυφθούν καλά τους στρώνουμε σε πιατέλα.
Όταν κρυώσουν τελείως τους πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου