Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα



Μια ασυνήθιστη βασιλόπιτα από την ποντιακή παράδοση. 
Εδώ, έχουμε την παραλλαγή μιας συνταγής από το βιβλίο "Εδεσματολόγιον Πόντου" της Έφης Γρηγοριάδου.


Υλικά



- 1 κιλό αλεύρι για ψωμί
- 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 120γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 3 αβγά χτυπημένα
- 450γρ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (ή ανάμικτα), τριμμένα
- ¾ φλιτζανιού γάλα χλιαρό
- 1-1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- αλάτι


Διαδικασία



Ρίχνετε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια «γούρνα». Προσθέτετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αβγά και το γάλα. Ανακατεύετε με το χέρι και αρχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Αφαιρείτε ένα μικρό κομμάτι ζυμαριού για το στόλισμα και χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Απλώνετε ομοιόμορφα το ένα κομμάτι ζύμης σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32εκ. και σκορπάτε από πάνω το τριμμένο τυρί. Τοποθετείτε κάπου τυχαία ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο. Ανοίγετε με τα χέρια στον πάγκο το άλλο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος του ταψιού, και το τοποθετείτε πάνω από το τυρί.


Κόβετε το φυλαγμένο κομμάτι ζυμαριού στα δύο και φτιάχνετε δύο κορδόνια. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τοποθετείτε σταυρωτά από πάνω τα κορδόνια.


Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε την πίτα στους 180οC για 40 λεπτά και μετά στους 150οC για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.


Πηγή: Olive Megazine
Πηγή e-Pontos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου