Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Αρμένικες ταχινόπιτες


Αρμένικες ταχινόπιτες




Στην αρμενική κουζίνα καταφεύγει σήμερα το pontos-news.gr, και σας προτείνει νόστιμες ταχινόπιτες με μπόλικο κανελλογαρίφαλο! 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

1 ποτήρι αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι χλιαρό νερό
42 γρ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά

Για τη γέμιση

1 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια

2 φλ. ταχίνι
½ φλ. ζάχαρη
1 γερή πρέζα γαρίφαλο
1 γερή πρέζα κανέλλα

Για το ψήσιμο

2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. νερό
μπόλικο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο, χωρίς να ξεχνάμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και ζυμώνουμε απαλά για 5΄.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 90΄ τουλάχιστον, αφού την καλύψουμε με μεμβράνη για να κρατήσει τη θερμοκρασία της.
Ανακατεύουμε, στο μεταξύ, τα καρύδια με την κανέλλα και το γαρίφαλο. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, τη ζυμώνουμε απαλά για να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε με έναν πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Ρίχνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μπόλικο ταχίνι και το απλώνουμε, φροντίζοντας να μην πάει άκρη-άκρη στο φύλλο.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μίγμα καρυδιών, γαρίφαλου και κανέλλας.
Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 κομμάτια (ή σε 6 και περισσότερα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να γίνει η κάθε ταχινόπιτα), όπως κόβουμε την πίτσα, και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό, ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω.
«Τσιμπάμε» με τα δάχτυλά μας τις άκρες του ρολού για να κλείσουν (για να μείνει μέσα όλη η γέμιση), το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και πιέζουμε τη μια άκρη του στο κέντρο της πίτας.
Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε με ένα πιρούνι 2 κρόκους αυγών με λίγο νερό και αλείφουμε με αυτό το μίγμα τις ταχινόπιτες.
Πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι και ψήνουμε στους 170°C για 20΄, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: armenika.gr.

1 σχόλιο:

  1. Φαίνονται υπέροχες. Θέλω να τις φτιάξω αλλά έχω μία απορία. Το αλεύρι δεν είναι λίγο? Ένα ποτήρι υγρά με ένα ποτήρι αλεύρι συν δύο αυγά η ζύμη νομίζω θα είναι ρευστή. Περιμένω απάντηση. Σας ευχαριστώ! Έβελιν Ιωαννίδου 😇

    ΑπάντησηΔιαγραφή