ΣΑΜΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΣΑΜΑΛΙ (3 φωτογραφίες)
Η συνταγή αυτή είναι πολίτικη αυθεντική πολύ παλιά από την γιαγιά μου και στην συνέχεια από την μητέρα μου.
Υλικά
500 γραμμάρια ζάχαρη
4 γραμμάρια (δάκρυ σκληρό) μαστίχας Χίου κοπανισμένη να γίνει σκόνη σε γουδί με λίγη ζάχαρη η στο multi πάλι με λίγη ζάχαρη για να μην μας κολλήσει στα μαχαίρια
45 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
900 γραμμάρια νερό
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
900 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
300 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
Σιρόπι
700 ml νερού
700 γραμμάρια ζάχαρη
700 γραμμάρια σιρόπι γλυκόζης
1 σφηνάκι ή 1 ποτηράκι του κρασιού λικέρ Μαστίχας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
60 λεπτά
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα (εκτός από το λικέρ).
Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά), ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά (προσοχή δε θέλουμε να βράσει το λικέρ, θα χάσει γεύση και άρωμα). Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη με μια μεγάλη κουτάλα η με ένα μίξερ χειρός.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και πασπαλίζουμε να κολλήσει χοντρό σιμιγδάλι (στον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού).
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί μας (μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί) για να γίνει λεπτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τον φούρνο βγάζουμε το ταψί και κόβουμε το γλυκό μας γρήγορα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι μας να φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού).
Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά της ώρας, να ροδοκοκκινήσει καλά ώστε οι κόκκοι απο το σιμιγδάλι να σπάσουν, αυτό θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα το σιρόπιασμα.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και όπως είναι καυτό το γλυκό μας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως να πιει όλο το σιρόπι και μετά το κόβουμε.
Καλή επιτυχία!!!
ΣΑΜΑΛΙ (3 φωτογραφίες)
Η συνταγή αυτή είναι πολίτικη αυθεντική πολύ παλιά από την γιαγιά μου και στην συνέχεια από την μητέρα μου.
Υλικά
500 γραμμάρια ζάχαρη
4 γραμμάρια (δάκρυ σκληρό) μαστίχας Χίου κοπανισμένη να γίνει σκόνη σε γουδί με λίγη ζάχαρη η στο multi πάλι με λίγη ζάχαρη για να μην μας κολλήσει στα μαχαίρια
45 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
900 γραμμάρια νερό
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
900 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
300 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι (προαιρετικά)
Σιρόπι
700 ml νερού
700 γραμμάρια ζάχαρη
700 γραμμάρια σιρόπι γλυκόζης
1 σφηνάκι ή 1 ποτηράκι του κρασιού λικέρ Μαστίχας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
60 λεπτά
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα (εκτός από το λικέρ).
Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά), ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά (προσοχή δε θέλουμε να βράσει το λικέρ, θα χάσει γεύση και άρωμα). Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη με μια μεγάλη κουτάλα η με ένα μίξερ χειρός.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και πασπαλίζουμε να κολλήσει χοντρό σιμιγδάλι (στον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού).
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί μας (μεγάλο τετράγωνο βαθύ ταψί) για να γίνει λεπτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τον φούρνο βγάζουμε το ταψί και κόβουμε το γλυκό μας γρήγορα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι μας να φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού).
Βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 30 λεπτά της ώρας, να ροδοκοκκινήσει καλά ώστε οι κόκκοι απο το σιμιγδάλι να σπάσουν, αυτό θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα το σιρόπιασμα.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και όπως είναι καυτό το γλυκό μας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως να πιει όλο το σιρόπι και μετά το κόβουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου