Χαβίτς με φούρνικον αλεύριν
Υλικά:
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
1.5 κουταλάκι αλεύρι
250-300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
1.5 κουταλάκι αλεύρι
250-300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια. Καίμε αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγάνι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χύτρα με το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.
Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια. Καίμε αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγάνι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χύτρα με το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.
Μπορεί να παρασκευαστεί και σε άλλες δύο παραλλαγές:
1. Προσθέτοντας τσιγαρίδες (τσιργάνα*) τα οποία έχουμε έγκαιρα ετοιμάσει και τα ρίχνουμε στη χύτρα όσο είναι ακόμα στη φωτιά. (Τσιργάνα=μικρά τεμάχια τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος με λίπος, κάτι σαν μπέϊκον)
2. Προσθέτοντας μικρούς κύβους κίτρινου ή αγελαδινού τυριού όσο η χύτρα είναι ακόμα στη φωτιά και ανακατεύοντας μέχρι να λειώσουν. Η παραλλαγή αυτή λέγεται και τυροκλωστή επειδή το λειωμένο τυρί δημιουργεί κλωστές κατά το φάγωμα.
ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr/
Ποντιακό παραδοσιακό θρεπτικό πιάτο. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου! Γίνεται σαν κρέμα και τρώγεται ευχάριστα.
Υλικά
- 8-10 κουταλιές φούρνικον* Αλεύρι
- 4 φλιτζάνια περίπου Νερό
- 3 κουταλιές Βούτυρο αγελαδινό
- Αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, έως ότου να ξανθίσει. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μαγειρεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί το νερό, λίγο πριν κάψει (όχι να βράσει) ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει, ώσπου να πετύχουμε, μια κρέμα χωρίς σβόλους.
- Προσοχή όταν αρχίσει να βράζει, να μην καείτε!
- Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει. 1-2 είναι αρκετά!
- Μοιράζουμε αμέσως στα πιάτα και σερβίρουμε.
- Παλιότερα το συνόδευαν με γιαούρτι στραγγιστό. Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο σας… κομμάτια κασέρι, το οποίο λιώνει μέσα!
- Ή επίσης να πασπαλίσετε με ζάχαρη.
* Λίγα λόγια για το φούρνικον αλεύρι
- Οι σπόροι του καλαμποκιού τοποθετούνται σε ταψί και φουρνίζονται, για να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.
- Έπειτα αλέθονται, στο χερομύλιν (χερόμυλο), κοσκινίζονται και το αλεύρι που μας δίνει το κοσκίνισμα, είναι το φούρνικον αλεύρι.
Φούρνικον αλεύρι μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.
Η λέξη φούρνικον, προέρχεται απ’ το ουσιαστικό Φουρνίν. Φουρνίν: ο φούρνος. Φούρνικος: δηλαδή ψημένος, φρυγανισμένος σε φούρνο.
ΠΗΓΗ http://www.lelevose.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου