Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Νηστίσιμα Πατατοπιτάκια με Ταχίνι


Νηστίσιμα Πατατοπιτάκια με Ταχίνι
nistisima patatopitakia me tahini

Υπέροχα αφράτα, πεντανόστιμα πατατοπιτάκια με ταχίνι!
Η συνταγή είναι πανεύκολη και η ζύμη τέλεια!
Το ιδανικό σνάκ για τις ημέρες της νηστείας, που θα σας γεμίσει ενέργεια!


Εκτέλεση σε: 1 ώρα και 30′ λεπτά
Βράσιμο: 15′ λεπτά
Ψήσιμο: 25′ λεπτά
15 περίπου κομμάτια

Τα υλικά
για την ζύμη
350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνια χλιαρό νερό
 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά
¾ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
για την γέμιση
3 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Μοσχοκάρυδο
Λευκό πιπέρι
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστείτε
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
η ζύμη
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε, το αλάτι, το ξύδι το ελαιόλαδο και το νερό που διαλύσαμε την μαγια.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, άν δούμε οτι χρειάζεται περισσότερο νερό ή αλεύρι προσθέτουμε ανάλογα.
Εφόσον έχουμε μια ελαστική ζύμη, την τοποθετούμε σε καθαρό μπώλ, που αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 30′ λεπτά, να διπλασιαστεί.
η γέμιση
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά.
Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε, με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πηρούνι.

Tips:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για 1′ λεπτό με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις πατάτες, το ταχίνι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, κατεβάζουμε από την φωτιά.
τα πατατοπιτάκια
Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Κόβουμε κομμάτια περίπου 38-40 gr. και τα κάνουμε μπάλες.
Με την παλάμη μας ή με ένα μικρό πλάστη πατάμε την κάθε μπάλα να ανοίξει κυκλικά, τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση.
Κλείνουμε τα πατατοπιτάκια, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την ζύμη και δημιουργούμε μια μπάλα.
Ακουμπάμε τα πατατοπιτάκια σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Ακολουθούμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη την ζύμη.
Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο την επιφάνεια τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 25′ περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στους 180° C Κελσίου.
ΠΗΓΗ  http://www.funkycook.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου