Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Σπιτικός μπακλαβάς

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Σπιτικός μπακλαβάς

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (01)




















Υλικά για σπιτικό μπακλαβά
2 αβγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ηλιέλαιο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Αλεύρι όσο παίρνει
Για την γέμιση
1 μπολ καρύδια ψίχα
200 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κουτί (περίπου 200 γραμ.) άμυλο καλαμποκιού ή σιταριού
Για το σιρόπι
7 φλιτζάνια ζάχαρη
6 φλιτζάνια νερό
Χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε σε ένα δοχείο ανάμειξης τα αβγά, το ηλιέλαιο, το γάλα, το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε όλα μαζί με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη που να είναι λίγο πιο σκληρή από τον «λοβό του αφτιού» όπως λέμε εμείς στην Τουρκία. Κόβουμε τη ζύμη σε κομματάκια λίγο πιο μικρά από το καρύδι. Ρίχνουμε λίγο νισεστέ στο τραπέζι που δουλεύουμε και να ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια που έχουμε φτιάξει μέχρι να γίνουν όσο το πιατάκι του φλιτζανιού σε μέγεθος. Ετοιμάζουμε τετράδες τις οποίες έχουμε λαδώσει ανάμεσα και μετά ξανανοίγουμε φύλλο (4 πιατάκια κάθε φορά) στο μέγεθος του ταψιού που θα ψήσουμε τον μπακλαβά. Τοποθετούμε τα φύλλα ένα ένα στο ταψί ρίχνοντας στρώσεις από καρύδι ανάμεσα. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες καλά με τη βοήθεια μαχαιριού. Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε κομμάτια. Λιώνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη και το περιχύνουμε χλιαρό ομοιόμορφα. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50-55 λεπτά της ώρας. Το κρατάμε στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τον μπακλαβά που έχουμε βγάλει από τον φούρνο με το σιρόπι χλιαρό. 

Καλή όρεξη ή afiyet olsun στα τουρκικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου