Δίπλες
(Παραδοσιακό γλύκισμα της Μάνης)
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
- ½ κούπα ελαιόλαδο (120 ml)
- χυμό ενός μικρού πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι του καφέ ούζο
- 1 κιλό αλεύρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 5 αυγά
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
2.5 κούπες ελαιόλαδο
Για το μέλωμα:
- 2 κούπες μέλι
- 1 και ½ κούπες τριμμένο καρύδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα τριμμένη.
- Χτυπάμε τα αυγά.
- Προσθέτουμε το ούζο, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
- Τα ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει το μίγμα (να μην κολλάει στα χέρια.).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ μέρη.
- Ανοίγουμε με ένα λεπτό πλάστη πολύ λεπτό φύλλο.
- Το χωρίζουμε σε έξι μικρά μακρόστενα κομμάτια (περίπου 12Χ18 εκατοστά το καθένα).
- Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα στο τηγάνι ένα - ένα και με γρήγορες κινήσεις διπλώνουμε κατά το ένα τρίτο πρώτα την δεξιά και μετά την αριστερή πλευρά πάνω από το κέντρο του κομματιού.
- Μόλις στερεοποιηθεί η «δίπλα» την γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και αμέσως την βγάζουμε από το τηγάνι αφού στραγγίξουμε το λάδι που έχει μείνει πάνω της.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη το επόμενο φύλλο και ακολουθούμε τα ίδια βήματα μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια.
- Τοποθετούμε τις δίπλες σε μια φαρδιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το μέλι.
- Τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια.
- Μπορείτε να χαράζετε το φύλλο με κόφτη πίτσας με τεθλασμένη κοπή για καλύτερη αισθητική.
- Εναλλακτικά μπορείτε να τις βουτήξετε σε σιρόπι. Το σιρόπι μπορείτε να το φτιάξετε προσθέτοντας το μέλι, ίση ποσότητα νερού και ίση ποσότητας ζάχαρης. Αυτά τα υλικά τα βράζετε όλα μαζί για 5 λεπτά και μετά προσθέσετε και ένα ξυλαράκι κανέλα. Αφήνετε το μίγμα να βράσει συνολικά περίπου για 25 λεπτά και μετά μπορείτε να βουτήξετε μέσα τις δίπλες
- Οι δίπλες είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Λακωνίας. Συνήθως προσφέρεται σε επίσημες κοινωνικές εκδηλώσεις.
- Χρησιμοποιώντας τα μισά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε 25 δίπλες που είναι υπεραρκετές για τις περισσότερες περιπτώσεις. Βεβαίως αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός.
Καλή Όρεξη! ! ! ! !
http://www.back-to-nature.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου