Κερασόπιτα από την Κερασούντα και γλυκό κεράσι
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει κερασόπιτα και γλυκό κουταλιού κεράσι, όπως τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο. Κατά τους αρχαίους Έλληνες τα κεράσια προήλθαν από την πόλη Κερασούντα του Πόντου και Κερασινόν ονόμαζαν οι Πόντιοι τον Ιούνιο το μήνα των κερασιών.
Υλικά:
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπαίκιν πάουντερ
2 αυγά
150 γρ ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (η αυθεντική συνταγή είναι με βούτυρο γάλακτος)
100 ml ταν (αϊράν)
3 κ.σ. λικέρ κεράσι ή κονιάκ
ξίσμα λεμονιού
500 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσι
2 κουταλάκια γλυκού μπαίκιν πάουντερ
2 αυγά
150 γρ ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (η αυθεντική συνταγή είναι με βούτυρο γάλακτος)
100 ml ταν (αϊράν)
3 κ.σ. λικέρ κεράσι ή κονιάκ
ξίσμα λεμονιού
500 γρ κεράσια χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα αυγά και το λικέρ κεράσι. Ρίχνουμε το ταν και χτυπάμε όλα τα υλικά για 3'.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκατοστών και αδειάζουμε το μίγμα. Από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 180°.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο κι όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με παγωτό ή περιχύνουμε με γλυκό κεράσι.
Γλυκό κεράσι
Υλικά:
1 κιλό κεράσια χωρίς κουκούτσι
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κεράσια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία. Σιγά σιγά δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, αλλά όχι στη μεγαλύτερη βαθμίδα και καθώς βράζουν τα κεράσια αφαιρούμε τον αφρό.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τη φλούδα και την κανέλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει αν πάρουμε με κουταλάκι και ρίξουμε μια σταγόνα σε πιατάκι και δεν απλώσει.
Όταν γίνει το γλυκό αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω. Κλείνουμε το καπάκι τους και τα βουτάμε ανάποδα για λίγο σε βραστό νερό, για μερικά δευτερόλεπτα. Μ' αυτό τον τρόπο τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Τμήμα σύνταξης
ΠΗΓΗ Pontos-News.Gr
ΠΗΓΗ Pontos-News.Gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου