Σουμάδα
Στην Ποντιακή παράδοση, την ημέρα των αρραβώνων, οι γονείς του ζευγαριού, μαζί με συγγενείς τους, πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού με λύρα, νταούλι και ζουρνά για να γιορτάσουν την τελετή.
Αφού συζητούσαν για τον αρραβώνα και την προίκα, στη συνέχεια προσέφεραν δώρα στη νύφη. Μετά τη συμφωνία έπιναν σουμάδα για να επισφραγίσουν τον αρραβώνα και έτσι ξεκινούσε το γλέντι.
Τα αμύγδαλα συμβόλιζαν την ευλογία του ζευγαριού και την απόκτηση πολλών παιδιών! Όταν, σπανίως, ένας αρραβώνας διαλυόταν, έλεγαν «έκλωσαν τη σουμάδα»!
Υλικά
- 1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- 10 πικραμύγδαλα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 2 κουταλιές ανθόνερο
- Σκόνη κανέλας
Εκτέλεση
- Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ με ένα ποτήρι νερό μέχρι να γίνουν χυλός.
- Σε κατσαρόλα τοποθετούμε ένα σουρωτήρι και στρώνουμε επάνω του ένα τουλπάνι (μαλακή γάζα) ή μια πολύ λεπτή πετσέτα. Σουρώνουμε προσεχτικά στο τουλπάνι, τον χυλό. Συμπληρώνουμε 4-5 ποτήρια νερό και ξεπλένουμε καλά το χυλό του αμυγδάλου.
- Στην κατσαρόλα με το απόσταγμα του αμυγδάλου προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η «Σουμάδα».
- Την ώρα που βράζει, την ανακατεύουμε και την ξαφρίζουμε ανά διαστήματα. Η σουμάδα είναι έτοιμη όταν σχηματιστεί ένα γαλακτώδες πηχτό σιρόπι.
- Μόλις κρυώσει, τοποθετούμε τη «Σουμάδα» σε μπουκάλια. Διατηρείται στο ψυγείο, όπως οι σπιτικές λεμονάδες - βυσσινάδες.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε σε ποτήρι, αραιωμένη (αναλογία 1:5) με παγωμένο νερό, πασπαλίζοντας την επιφάνεια με σκόνη κανέλας.
ΠΗΓΗ http://www.lelevose.eu/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου