Φάβα Σαντορίνης
Η φάβα είναι ένα υπέροχο, πεντανόστιμο παρόλη την λιτότητα της συνταγής, έδεσμα.Ιδανική για την περίοδο της νηστείας αλλά και για συνοδευτικό!Η φάβα είναι από τα καλύτερα συνοδευτικά της Ελληνικής Κουζίνας, δοκιμάστε την παντρεμένη, κλασική ή βελουτέ!Οι καλύτερες ποικιλίες είναι αυτές της Σαντορίνης και της Σκύρου!
- ΠΟΣΟΤΗΤΑ: 1 (1 Μεριδες)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 ώρες 0 λεπτό
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 60 λεπτά
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 ώρες 0 λεπτό
Υλικά για:
Φάβα Σαντορίνης
300 gr. φάβα Σαντορίνης2 κρεμμύδια ξεράΕλαιόλαδοΘυμάριΦρεσκοτριμμένο πιπέριΑλάτι> Επιπλέον θα χρειαστείτε100 ml. ελαιόλαδο2 κρεμμύδια ξερά2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Βήμα προς βήμα
Καθαρίζουμε την φάβα προσεκτικά.
Βάζουμε την φάβα σε ένα μπώλ και καλύπτουμε με χλιαρό νερό.
Αφήνουμε την φάβα 2 ώρες να μουλιάσει.
Ξεπλένουμε την φάβα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Βράζουμε την φάβα για 10 λεπτά σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε.
Στραγγίζουμε την φάβα.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει., την φάβα και το θυμάρι.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
Σιγοβράζουμε την φάβα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μόλις σωθούν τα υγρά και χυλώσει η φάβα, προσθέτουμε αλάτι.
Αποσύρουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε την φάβα, προσθέτουμε τα 100 ml. ελαιόλαδο σταδιακά και τέλος το ξύδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ετοιμάζουμε την φάβα για σερβίρισμα.
Ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
Περιχύνουμε την φάβα με το σωταρισμένο κρεμμύδι.
Ψιλοκόβουμε το άλλο κρεμμύδι και το προσθετουμε στην φάβα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και την σερβίρουμε!
Tips συνταγής:
- Μπορείτε να προσθέσετε ένα φύλλο δάφνης κατά τον βρασμό της φάβας.
- Μπορείτε να παραλείψετε το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών και να τα βράσετε μαζί με το όσπριο.
- Στην φάβα μπορείτε να προσθέσετε και λεμόνι αντί για ξύδι!
- Την φάβα μπορείτε να την σερβίρετε με κάππαρη ή σωταρισμένα κρεμμύδια!
ΠΗΓΗ http://www.funkycook.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου