Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

XΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ


XΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ


Η χρήση του κυδωνιού στη μαγειρική χαρακτηρίζει την μαγειρική των ντόπιων χωριών της Μακεδονίας και Θράκης , καθώς αντικατέστησαν τη χρήση του κυδωνιού με της πατάτας τα τελευταία χρόνια .
Χειμωνιάτικο πολύ νόστιμο φαγητό που έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα .





Υλικά


• 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο

• 3 μεγάλα κυδώνια

• 2 ξερά κρεμμύδια

• 8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

• 2 κουταλάκια αλάτι

• 1 κουταλιά ζάχαρη

• 4 μοσχοκάρφια

• ½ ποτήρια νερό .


Εκτέλεση


Κόβετε σε μέτρια κομμάτια το κρέας το πλένετε και το στραγγίζετε .

Ταυτόχρονα κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα τσιγαρίζετε στο λάδι για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε το κρέας μέχρι που να πιάσει κρούστα η σάρκα του. Ρίχνετε το νερό και το αφήνετε για ¾ της ώρας σε μέτρια φωτιά να βράσει και να μαλακώσει . Καθαρίζετε τα κυδώνια μόνο από τα κουκούτσια ,κόβετε το καθένα σε 4 κομμάτια , τα τοποθετείται μαζί με τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα που βράζει το χοιρινό, τέλος ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι ,τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα .

Βράζετε για ½ ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει και να μείνει λίγο ζουμί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου