XΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ
Η χρήση του κυδωνιού στη μαγειρική χαρακτηρίζει την μαγειρική των ντόπιων χωριών της Μακεδονίας και Θράκης , καθώς αντικατέστησαν τη χρήση του κυδωνιού με της πατάτας τα τελευταία χρόνια .
Χειμωνιάτικο πολύ νόστιμο φαγητό που έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα .
Υλικά
• 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο
• 3 μεγάλα κυδώνια
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 4 μοσχοκάρφια
• ½ ποτήρια νερό .
Εκτέλεση
Κόβετε σε μέτρια κομμάτια το κρέας το πλένετε και το στραγγίζετε .
Ταυτόχρονα κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα τσιγαρίζετε στο λάδι για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε το κρέας μέχρι που να πιάσει κρούστα η σάρκα του. Ρίχνετε το νερό και το αφήνετε για ¾ της ώρας σε μέτρια φωτιά να βράσει και να μαλακώσει . Καθαρίζετε τα κυδώνια μόνο από τα κουκούτσια ,κόβετε το καθένα σε 4 κομμάτια , τα τοποθετείται μαζί με τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα που βράζει το χοιρινό, τέλος ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι ,τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα .
Βράζετε για ½ ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει και να μείνει λίγο ζουμί..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου