Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα


kreatopita-1

Τι χρειαζόμαστε:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
  • 1 κιλό αλεύρι
  • νερό χλιαρό όσο πάρει
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • μισό ποτήρι κρασιού ξύδι σπιτικό
  • μισό ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1 ½ κιλό μοσχάρι
  • 1 κιλό χοιρινό
  • μισό κιλό τράγιο
  • 1 ποτήρι κρασιού ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ντομάτα πελτέ
  • αλάτι , πιπέρι
  • γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • σάψυχο ( μαντζουράνα )
Πώς το κάνουμε:
  1. Αρχικά πάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο .
  2. Σε ένα πλαστικό μπολ βάζουμε το αλεύρι , ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε μία τρύπα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό χλιαρό το λάδι και το ξύδι.
  3. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα περίπου.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε με το πλάστη λεπτό φύλλο.
  6. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε το φύλλο επάνω.
  7. Δεύτερο βήμα είναι να φτιάξουμε τη γέμιση.
  8. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας να σοταριστεί. Αφού ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα και τα αφήνουμε 10’ . Ύστερα ρίχνουμε τη ντομάτα και 2-3 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Βάζουμε το πιπέρι, το γαρύφαλλο , το σάψυχο και το αλάτι στο τέλος για να μην σκληρύνει το κρέας. Το σβήνουμε αφού έχει μείνει με τη σάλτσα του.
  9. Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε πρώτο μέσα στο ταψί και από πάνω ψιλοκόβουμε το μαϊντανό . Από πάνω ρίχνουμε το κρέας και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό μέσα στη γέμιση.
  10. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το σκεπάζουμε.
  11. Τα ζυμαράκια που εξέχουν τα πλάθουμε γύρω- γύρω.
  12. Αλείφουμε με το πινέλο λάδι , ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε με ένα μαχαίρι μερίδες.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ½ ώρα περίπου πάνω- κάτω.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ρύζι είναι καλύτερα να το ρίξουμε ωμό μέσα στο ταψί γιατί θα βράσει μέσα στο φούρνο, αλλιώς θα λασπώσει.Το μαϊντανό επίσης τον ρίχνουμε ωμό.
Το ξύδι ή το κρασί κάνει το φύλλο πιο τραγανό.
Αυτή είναι η συνταγή για την κρεατόπιτα που φτιάχνουμε στην Κεφαλονιά με μικρές παραλλαγές από σπίτι σε σπίτι.

ΠΗΓΗ  http://efimeridakefalonia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου