Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Περέκ στο τηγάνι

Περέκ στο τηγάνι

Φύλλα περέκ: Τι το ιδιαίτερο έχουν τα Ποντιακά φύλλα;

Τι το ιδιαίτερο έχουν ετούτα τα ποντιακά φύλλα, από αλεύρι, νερό και αλάτι;

Η απάντηση είναι ότι ροδοψήνονται χωρίς λάδι πάνω στο σάτσι (παραδοσιακό σκεύος στο οποίο ψήνονται αυτού του τύπου τα φύλλα, σαν μεγάλο τηγάνι), στο οποίο οφείλουν την έξτρα γεύση τους.

Αφού τα βρέξουμε αρκετά καλά με νερό και τα αφήσουμε να μαλακώσουν για 1 - 2 λεπτά, τα χρησιμοποιούμε όπως ακριβώς και τα συνηθισμένα φύλλα, ετοιμάζοντας πίτες με αρωματικά χόρτα, θερινά λαχανικά ή τυριά.
33357-127-2   perek_tigani_591422341.jpg

Υλικά

3 φύλλα περέκ
100 γραμμάρια λάδι ή 100 γραμμάρια βούτυρο
500 γραμμάρια τυρί

Εκτέλεση

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά έτσι ώστε να κάψει και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Αφού έχουμε βρέξει λίγο το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να μαλακώσει το βάζουμε στο τηγάνι για να ψηθεί από την μια μεριά. Αφού ψηθεί το γυρίζουμε και από την άλλη και προσθέτουμε το τυρί ή το παραδοσιακό κεφαλοτύρι. Tο σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο το οποίο επίσης έχουμε βρέξει και το γυρνάμε για να ψηθεί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Αυτό το κάνουμε και στο τελευταίο φύλλο και έτσι κάνουμε μια απλή πίτα την οποία την βγάζουμε από το τηγάνι και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Το περέκ είναι έτοιμο για φάγωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου