Βαρένικα βήμα-βήμα από τον Σάββα Καρίπογλου (βίντεο)
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
Μια τολμηρή εκδοχή θα ήταν η εξής: Αφού τα βράσουμε τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο με τυριά και κρέμα ώστε να θυμίζει τα μακαρόνια ογκρατέν.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό μεσαίο
1,5 κ.γ. αλάτι
1 ποτήρι νερό (περίπου 300 ml)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
για τη γέμιση
500 γρ. μυζήθρα (ή ανθότυρο, ή μίγμα λευκών τυριών)
πιπέρι μαύρο
1 αυγό μεσαίο
για το σερβίρισμα
250 γρ. βούτυρο
γιαούρτι σακούλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εάν θέλουμε να πειραματιστούμε, μπορούμε να βάλουμε διαφορά είδη τυριών στη γέμιση – εξαρτάται ποια γεύση θέλουμε να υπερισχύει. Εάν θέλουμε να υπερισχύει η φέτα αντικαθιστούμε το μεγαλύτερο μέρος της γέμισης με φέτα αντί μυζήθρας. Πάντα όμως χρειάζεται ένα ουδέτερο λευκό τυρί ώστε να ισορροπεί την αλμυρότητα.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε σε σάλτσα ντομάτας ή πέστο. Μπορούμε ακόμα να μιμηθούμε τη γεύση του τανωμένου σορβά και στο βούτυρο να καραμελώσουμε κρεμμύδια, να προσθέσουμε πάπρικα γλυκιά και καπνιστή και ξερό δυόσμο.
Μπορούμε επίσης να τα σερβίρουμε με κάποιον ξηρό καρπό όπως καρύδια ή κουκουνάρια, ή σουσάμι, που ταιριάζουν πολύ ωραία με τα τυριά.
Σάββας Καρίπογλου
για το pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου