http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Μαντί Καππαδοκίας από τον Ηλία Μαμαλάκη


Μαντί Καππαδοκίας από τον Ηλία Μαμαλάκη


(Φωτ.: peran.gr)


Ένα παραδοσιακό... comfort food που συναντάμε στον Πόντο, στο Καρς, στη Μικρασία, στην Αρμενία, στην Καππαδοκία και αλλού. Θέλει λίγη υπομονή στην προετοιμασία του, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει!

ΥΛΙΚΑ

(για 6 άτομα)

για τη ζύμη
1 νεροπότηρο αλεύρι
2 αυγά
αλάτι

για τη γέμιση
350 γρ. κιμά
2 κρεμμυδάκια
μαϊντανό
μαύρο πιπέρι
πάπρικα
αλάτι

για τη σάλτσα ντομάτας
1 πιπεριά
1 τομάτα
αλάτι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

για τη σος γιαουρτιού
6 σκελίδες σκόρδου
2 φλ. αγελαδινό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, 2 αυγά, αλάτι, λίγο νερό, και ετοιμάζουμε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Την μοιράζουμε σε δύο κομμάτια, την ξαναζυμώνουμε και την πλάθουμε σε δύο μπαλάκια.
Ρίχνουμε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι, και ζυμώνουμε.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζουμε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνουμε σαν πουγκάκια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβουμε μια πιπεριά και την σοτάρουμε. Όσο σοτάρεται ψιλοκόβουμε μια ντομάτα την οποία ρίχνουμε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά. Προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε, και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσει.
Βάζουμε τα μαντί να βράσουν μέσα σε λίγο ζεματιστό νερό για περίπου 10΄, και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρουμε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι.
Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο 3,4 κ.σ. από τη σάλτσα τομάτας-πιπεριάς.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού. Σε ένα γουδί ρίχνουμε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάμε. Σε μπολάκι βάζουμε γιαούρτι, προσθέτουμε το μίγμα από το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από δύο κ.σ. σάλτσα γιαουρτιού κα σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr
Πηγή: peran.gr / Ηλίας Μαμαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου