Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Σιροπιαστά μελομακάρονα με καρύδι


   















 Υλικά: (για 50-60 κομμάτια)
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500ml καλό ελαιόλαδο (περίπου 2 φλιτζάνια)
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλ. baking powder
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλο σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/4 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
Για το σιρόπι:
  • 2 1/2 φλιτζ. νερό
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 200γρ μέλι
  • 1 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης (για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι αργότερα)
  • 1 μασουράκι κανέλα
  • 2 καρφάκια γαρύφαλο
  • καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
  1. Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι: σιγοβράστε όλα τα υλικά μαζί για 6 λεπτά, ξαφρίζοντάς το με μία τρυπητή κουτάλα. Σβήστε τη φωτιά κι αφήστε το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει όσο φτιάχνετε τη ζύμη. Μπορείτε να το φτιάξετε κι από την προηγουμένη.
  2. Στο μίξερ χτυπήστε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά να λιώσει η (κρυσταλλική) ζάχαρη. Προσθέστε μετά το τρίμμα πορτοκαλιού, την άχνη και το κονιάκ κι ανακατέψτε να ενωθούν με το λάδι. Κατόπιν προσθέστε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή η σόδα φουσκώνει μέσα στο χυμό, οπότε ανακατέψτε την πάνω από το μπωλ του μίξερ για να μην σας χυθεί.
  3. Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking powder και τα κανελογαρύφαλλα σε μια λεκάνη. Προσθέστε τα υγρά υλικά στο αλεύρι και ζυμώστε με το χέρι ελαφρά όλα τα υλικά μαζί, ίσα μέχρι να μην υπάρχουν στεγνά υλικά (αλεύρι) αλλά να έχουν απορροφηθεί από τα υγρά και να έχετε μια μαλακιά ζύμη. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, αλλιώς βγαίνουν σκληρά τα μελομακάρονα. 
  4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170C. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα, σε μέγεθος περίπου όσο ένα καρύδι. Με ένα πιρουνάκι μπορούμε να κάνουμε χιαστί γραμμούλες στην επιφάνειά τους για σχέδιο. Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά,  μέχρι να γίνουν χρυσο-καφετιά (όχι σκούρα όμως!).
  5. Βγάλτε τα ψημένα μελομακάρονα από το φούρνο και βουτήξτε τα όπως είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι. Αφήστε τα για μισό λεπτό, σουρώστε τα με μία τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε πιατέλα. Επειδή δεν θα σας χωρέσουν όλα στην κατσαρόλα με το σιρόπι θα τα βάζετε σε δόσεις. Αν ζεσταθεί το σιρόπι ξαναβάλτε τα μελομακάρονα στο φούρνο (που είναι ζεστός αλλά σβηστός) να μείνουν ζεστά και βάλτε το σιρόπι για λίγο στο ψυγείο να κρυώσει πάλι ή αραιώστε το με λίγο κρύο νερό.  Πασπαλίστε τα μελομακάρονα με χονδροτριμμένο καρύδι στο οποίο έχετε ανακατέψει λίγη κανέλα και ζάχαρη. 
Σημείωση: Καλύτερα να τα αφήσετε να τραβήξουν λίγο πριν τα δοκιμάσετε, καμιά ωρίτσα. Αν θέλετε να σιγουρευτείτε για τους χρόνους ψησίματος με τον δικό σας φούρνο, ψήστε πρώτα ένα ταψί δοκιμαστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου