Karakuş tatlısı (γλυκό)
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το περίφημο γλυκό Karakuş της περιοχής Adana, είναι:
Για το ζυμάρι και τη γέμιση
3 ποτήρια χοντροκομμένα καρύδια
3 αβγά
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά γιαούρτι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια κανέλα
Αλεύρι όσο παίρνει
Νισεστέ
3 αβγά
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά γιαούρτι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια κανέλα
Αλεύρι όσο παίρνει
Νισεστέ
Για το σιρόπι
5 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
2-3 σταγόνες λεμονιού
3 ποτήρια ζάχαρη
2-3 σταγόνες λεμονιού
Θα χρειαστούμε και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι σπάζοντας τα αβγά μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι, το ξίδι και μια πρέζα αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το βάζουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με τα δύο κουταλάκια κανέλα και δυο κουταλιές ζάχαρη.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες. Παίρνουμε τη μία μπαλίτσα τη ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και νισεστέ και την ανοίγουμε φύλλο. Από δω και πέρα η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη αλλά εμείς θα το απλοποιήσουμε. Βάζουμε λοιπόν τη γέμιση με τα καρύδια στο κέντρο και κλείνουμε. Στριφογυρίζουμε τις δυο άκρες της ζύμης και δίνουμε σχήμα καραμέλας.
Κάνουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Έπειτα βάζουμε τα γλυκά στο σιρόπι και μόλις το απορροφήσουν τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου