http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Spaghetti με φρέσκα πράσινα σπαράγγια

Spaghetti με φρέσκα πράσινα σπαράγγια 

 Απλά υπέροχη... μυρωδάτη και γρήγορη συνταγή... Πάνω από όλα όμως υγιεινή! Ακόμη και άν δεν τρώτε τα σπαράγγια πιστεύω θα ενθουσιαστείτε! 
 Τα υλικά μας 
 500 gr. spaghetti no. 6 
 500 gr. πράσινα φρέσκα σπαράγγια 
 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
 3-4 φυλλαράκια βασιλικό 
 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο 
 6+2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
 4 κουταλιές της σούπας ζωμό από τα σπαράγγια 
 Αλάτι 
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
 Παρμεζάνα 
 Ας δούμε πώς φτιάχνεται Καθαρίζουμε αφαιρώντας το σκληρό μέρος και πλένουμε τα σπαράγγια. Κάνουμε δεματάκια μικρά δένοντας 4-5 σπαράγγια μαζί. Βράζουμε τα σπαράγγια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Ταυτόχρονα βάζουμε να γίνονται τα μακαρόνια. Στο multi βάζουμε τον μαϊντανό,το πολτοποιημένο σκόρδο,τον βασιλικό,τις 6 κουταλιές ελαιόλαδο,τον ζωμό από τα σπαράγγια,λίγο αλάτι και πολτοποιούμε. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα καίμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα μαϊντανού και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με 4-5 σπαράγγια σε κάθε πιάτο. Ρίχνουμε αρκετές φλύδες παρμεζάνας και extra φρεσκοτιμμένο πιπέρι, άν θέλετε!

Ριζότο με Σπαράγγια

Ριζότο με Σπαράγγια 



 Τα Υλικά (Για δύο μερίδες) 
 1 φλιτζάνι ρύζι Αρμπόριο 
8-10 σπαράγγια του εμπορίου 
3 ½ - 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών 
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
4 κουταλιές ελαιόλαδο 
½ φλιτζάνι κρασί 
½ φλιτζάνι τριμμένη Παρμεζάνα 
½ κουταλάκι τριμμένη φλούδα ακέρωτου λεμονιού 
Αλάτι και πιπέρι 
 Οδηγίες 
 Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες καθαρίζουμε τα ⅔ του βλαστού των σπαραγγιών, αρχίζοντας από τη βάση, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά τα σπαράγγια με 3 φλιτζάνια ζωμό χορταρικών ή αλατισμένο νερό. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Μετά τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν. Μετράμε την ποσότητα του ζωμού λαχανικών και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να έχουμε συνολικά 4 φλιτζάνια. Κρατάμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών ζεστό. Σε μια άλλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει. Κατόπιν, προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζωμό με μια κουτάλα, ανακατεύοντας διαρκώς, φροντίζοντας πριν ρίξουμε την επόμενη κουταλιά, να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη. Μόλις τελειώσει ο ζωμός και έχει μαλακώσει το ρύζι, προσθέτουμε τα σπαράγγια, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το ριζότο μας δεν πρέπει να είναι στεγνό. Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. 
 TIPS 
Τα σπαράγγια της κονσέρβας τα βγάζουμε προσεκτικά από το βάζο, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε υφασμάτινη πετσέτα. Μετά τα κόβουμε και τα χρησιμοποιούμε με όποιον τρόπο θέλουμε. 
Το Σπαράγγι (Asparagus officinalis) ήταν γνωστό από τους αρχαίους χρόνους ως ένα σπάνιο και από τα πιο ακριβά χορταρικά που μπορούσαν να γευθούν μόνο οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Είναι αυτοφυές φυτό των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο. Στην αρχαία Αίγυπτο έχει βρεθεί η εικόνα του σε τοιχογραφίες των πυραμίδων που χρονολογούνται γύρω στο 5000π.Χ. και στη Μικρά Ασία γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ήδη από το 2000π. Χ. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως άγριο και αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Το Σπαράγγι έχει εξαιρετικές διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες, διότι ως υδατώδες λαχανικό περιέχει 90-95% νερό. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων Τα Σπαράγγια είναι πλούσια σε: · βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3). · αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση. · μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο. Σήμερα τα Σπαράγγια θεωρούνται απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, είτε φρέσκα, είτε μαγειρεμένα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες, στις μακαρονάδες, στις ομελέτες, στο ριζότο, στις τάρτες ή τις πίτες. Αξίζει να τα βάλουμε στη διατροφή μας.

Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο (απλά)

Σπαράγγια με πατάτες στο φούρνο (απλά) 


 Τι χρειαζόμαστε: 

 4 μεγάλα ματσάκια άγρια σπαράγγια 
 10 μέτριες πατάτες 
 20 φρέσκα κρεμμύδια 
 8 φρέσκα σκόρδα 
 αλάτι 
 πιπέρι 
 λάδι 
 4 άτομα 

Πως το κάνουμε: 
 Κόβουμε τις πατάτες, τις ρίχνουμε στο ταψί με λάδι, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 180 στις αντιστάσεις. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα σπαράγγια για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι. Μόλις βράσουν βγάζουμε το ταψί με τις πατάτες από το φούρνο και τις παραμερίζουμε αφήνοντας έναν μεγάλο κύκλο στο κέντρο του ταψιού για τα σπαράγγια. Βγάζουμε τα σπαράγγια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο κέντρο του ταψιού μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα. Λίγα μυστικά ακόμα Επειδή το νερό που βράζουν τα σπαράγγια είναι ευεργετικό για τον οργανισμό και εγώ λυπάμαι να το πετάξω την επόμενη μέρα βράζω σε αυτό μακαρόνια και τα τρώμε με τυρί τριμμένο. Γίνονται πεντανόστιμα

Κοτόπουλο με σπαράγγια αυγολέμονο

Κοτόπουλο με σπαράγγια αυγολέμονο 



Υλικά 

Για 2 άτομα 
 2 στήθη κοτόπουλου φιλέτο 
 700 γρ. σπαράγγια 
 6 φρέσκα κρεμμυδάκια 
 χυμό από 1 λεμόνι 
 1 αυγό 
 2 κουτ. σούπας δυόσμο 
 2 κουτ. σούπας άνηθο 
 ξύδι 
 ελαιόλαδο 
 αλάτι 
 πιπέρι 
 Εκτέλεση Συνταγής 
 Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε ½ λίτρο νερό, ένα σφηνάκι ξύδι και το κοτόπουλο κομμένο καρέ. Μόλις πάρει βράση (σε 10 λεπτάκια περίπου), αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε το κοτόπουλο. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο (να καλυφθεί ο πάτος). Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια, το δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθεί το κρέας και μόλις πάρει μια βράση θα βάλουμε και τα σπαράγγια χοντροκομμένα. Το αφήνουμε για 20 λεπτάκια να μαγειρευτεί και πιάνουμε να φτιάξουμε το αυγολέμονο. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ασπράδι του αυγού και το χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει μαρέγκα. Μετά προσθέτουμε τον κρόκο και χτυπάμε και πάλι. Ρίχνουμε τον χυμό από ένα λεμόνι σιγά σιγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη. Στο τέλος, βάζουμε και 2-3 κουταλιές από τον ζωμό του φαγητού μας για να μην «κόψει» το αυγολέμονο, όταν μπει στην κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε γιατί...θα χαλάσει η μόστρα. Σερβίρουμε κατευθείαν και απολαμβάνουμε. Καλή μας όρεξη!

Ομελέτα με σπαράγγια

Ομελέτα με σπαράγγια 


 Κλασσική συνταγή. Απλή στην εκτέλεση, αλλά πεντανόστιμη. 
Τι χρειαζόμαστε: 
 250 γρ. σπαράγγια 
 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα άνιθο ελαιόλαδο 
 1 σφηνάκι λευκό κρασί 
 1 ποτηράκι του κρασιού νερό 
 4 αυγά 
 1 κουταλάκι του γλυκού αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 
 αλάτι-πιπέρι 
 Παίρνουμε το σπαράγγι στο χέρι μας και το λυγίζουμε κι αυτό θα σπάσει σε κάποιο σημείο. Πετάμε το πίσω κομμάτι κρατάμε αυτό που έχει το κεφαλάκι. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μέγεθος σπιρτόξυλου. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Όταν γυαλίσει και μαλακώσει προσθέτουμε τα σπαράγγια. Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις μαραθούν τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν σωθεί το κρασί, ρίχνουμε το νεράκι και τα βράζουμε μέχρι να σωθεί και να μείνουν με το λαδάκι τους. Χτυπάμε τα αυγά καλά ρίχνοντας μέσα και ένα κουταλάκι αλεύρι, τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά πάνω στα σπαράγγια και ψήνουμε την ομελέτα από την μια μεριά. Γυρίζουμε με τη βοήθεια πιάτου την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη μεριά και σερβίρουμε. 

Λίγα μυστικά ακόμα Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην ομελέτα και τυρί. Η συνταγή γίνεται και με άγρια και με σπαράγγια καλλιέργειας. Για να είναι ασφαλής ως προς τη γλουτένη χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι αλεύρι χωρίς γλουτένη.

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΒΡΑΣΤΑ ΜΕ... ΝΟΣΤΙΜΙΑ!

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΒΡΑΣΤΑ ΜΕ... ΝΟΣΤΙΜΙΑ!

Υλικά: 
 1/2 κιλό τρυφερά σπαράγγια 
 Λαδολέμονο: 2 μέρη λάδι, 1 μέρος χυμό λεμονιού λίγο αλάτι λίγο πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο(προεραιτικά) 

Εκτέλεση: 
Καθαριστε τα σπαραγγια και πλύντε τα.
Ρίξτε τα σε νερό που βραζει και βράστε τα 5-6 λεπτά. 
 Στραγγίστε τα, αραδιάστε τα σε πιατέλα και περιχύστε τα με λαδολέμονο που φτιάχνετε ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα μπολ με καλό κλείσιμο - κουνήστε δυνατα να ανακατευθούν καλά. Περιχύστε με λαδόξυδο τα σπαράγγια. Αυτό είναι όλο? Δύσκολο?

Ψαρονέφρι με φινόκιο και ταλιατέλες

Ψαρονέφρι με φινόκιο και ταλιατέλες 


500 γρ. ταλιατέλες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας 
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες 
 300 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (κόβεται καλύτερα αν είναι μισοπαγωμένο) 
 2 μεσαίου μεγέθους φινόκιο, κομμένα σε μεγάλους κύβους 
 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
 1/2 φλιτζ. τσαγιού ουίσκι (ή, αν δεν σας αρέσει, λευκό κρασί – με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα) 
 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό 
 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη 
Τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα 
 αλάτι, 
πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
 Μερίδες 4 
Προετοιμασία 15΄ 
Μαγείρεμα 30΄ 
 Διαδικασία 
Ξεπλένουμε τις κρεμμυδοροδέλες πολύ καλά σε κρύο νερό και τις ζεματίζουμε για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ή σε μια κατσαρόλα. Τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ουίσκι και το βαλσαμικό ξίδι και τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Καθαρίζουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τις φέτες του κρέατος λίγες λίγες (γιατί αν τις βάλουμε όλες μαζί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και του σκεύους και θα βράσουν μέσα στα υγρά τους αντί να ψηθούν) για 1–2 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε και το κρέας σε ένα πιάτο και ρίχνουμε το φινόκιο, το οποίο σοτάρουμε στο λάδι που ψήσαμε το κρέας για 3–4 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1/3 φλιτζανιού νερό και μαγειρεύουμε το φινόκιο μέχρι να μαλακώσει κάπως αλλά όχι τελείως, για περίπου 5 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση αναγράφεται στη συσκευασία τους. Καλύτερα να τα βάλουμε να βράσουν όταν τελειώσουμε το σοτάρισμα του κρέατος, για να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε. Μόλις γίνουν τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο σκεύος με το φινόκιο. Ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν και προσθέτουμε το κρέας και τα κρεμμύδια. Κάνουμε ένα τελευταίο προσεχτικό ανακάτεμα και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ρεβίθια σούπα

Ρεβίθια σούπα

revithia_337720521_556815956.jpg
 500 γρ ρεβίθια 
2 κρεμμύδια μεγάλα 
σέλινο 
μαϊντανό 
ρίγανη 
1 φύλλο δάφνης 
λάδι 
αλάτι, 
πιπέρι 
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι 
3-4 κουταλιές corn flour 

 Μουλιάζουμε απο την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο χλιαρό νερό τα ρεβίθια Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το σέλινο,τη δάφνη και τη ρίγανη και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Όταν έχουν αρχίσει να μαλακώνουν ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και λάδι. Όταν έχουν γίνει, ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο το χυμό λεμονιού και το ανακατεύουμε με το corn flour. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το ζουμί των ρεβιθιών να ζεστάνουμε λίγο το corn flour. Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. 

 Άντε και καλό Χειμώνα:

Ρεβίθια με φινόκιο και πορτοκάλι

Ρεβίθια με φινόκιο και πορτοκάλι  

Προετοιμασία: Με έτοιμα τα ρεβίθια, 10 λεπτά όλα μαζί. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. 
Aν δεν είναι έτοιμα και τα μαγειρέψετε: 
Bάλτε τα την προηγουμένη το βράδι σε νερό να μουσκέψουν. Στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε καινούριο νερό σε κατσαρόλα. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, πετάξτε το νερό και βάλτε νέο. Προσοχή! Στα όσπρια, το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος. 

Υλικά (για 4 άτομα) 

500-600 γραμ. βρασμένα ρεβίθια 1 μεγάλο φινόκιο (περί τα 400 γραμ.) καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες 6 κ.σ. ελαιόλαδο 5 κ.σ. χυμό πορτοκάλι φέτες από 1 πορτοκάλι, καθαρισμένες και το ξύσμα του αλάτι μαύρο και ολόκληρο κόκκινο πιπέρι 

Παρασκευή: 

Bάλτε τα ρεβίθια και το κομμένο φινόκιο σε μπολ. Καθαρίστε το πορτοκάλι ολόκληρο και κόψτε κάθετα δεξιά και αριστερά από κάθε φέτα του, ώστε να βγάλετε τα κομμάτια χωρίς την εξωτερική μεμβράνη του φρούτου. Κόψτε τα μισά στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ μαζί με το ξύσμα. Χτυπήστε στο σέικερ το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προσθέστε το μίγμα στα υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε στο αλάτι, αν χρειάζεται. Σερβίρισμα: Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε πιατέλα ή σε πιάτα, προσθέστε τα ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού και κόκκινο πιπέρι, τρίβοντάς το με τα δάκτυλα. Τρέξτε μια λεπτή γραμμή ελαιόλαδου από πάνω και έτοιμο.

Σαλάτα με φινόκιο και παντζάρια

Σαλάτα με φινόκιο και παντζάρια


Παίρνει όλη μαζί ένα ελαφρύ ροζ χρώμα από τα παντζάρια αλλά νομίζω πως και αυτή είναι και η ομορφιά της σαλάτας! Το μυστικό είναι να κόψουμε το φινόκιο και τα καρότα όσο γίνεται πιο λεπτά. 
Χρειαζόμαστε 
3-4 βρασμένα παντζάρια στραγγισμένα καλά και κομμένα σε κύβους 
3 φινόκιο κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες 
2 καρότα κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες 
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο 
1/4 φλιτζάνι κόλιανδρο ψιλοκομμένο 
1 κουταλάκι εστραγκόν 
1 κουταλιά χυμό λεμονιού 
2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί 
2 κουταλάκια ζάχαρη 
1 κουταλάκι αλάτι 
1/2 κουταλάκι πιπέρι 
1/3 φλιτζάνι λάδι 
 Αφήνουμε τα παντζάρια αφού τα κόψουμε σε χαρτί κουζίνας να μείνουν με όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά. Χτυπάμε το λεμόνι το ξύδι, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ωραία σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και αρωματικά, προσθέτουμε το παντζάρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ Πως φτιάχνουμε τραχανά


Tarhana Τραχανάς

Ο τραχανάς (tarhana) είναι ίσως η πρώτη …στιγμιαία σούπα στην ιστορία και όπως φαίνεται έλκει την καταγωγή της από την Κεντρική Ασία. Οι Σελτζούκοι την μετέφεραν πιο δυτικά και οι Οθωμανοί την έβαλαν στην κουζίνα της Τουρκίας και των Βαλκανίων.
Όπως κανείς μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει, είναιπροσαρμοσμένο για νομάδες και στρατό, δηλαδή είναι μια αποξηραμένη τροφή, με συστατικά που δεν είναι πάντα διαθέσιμα σε ομάδες που μετακινούνται συχνά.
Γίνεται το καλοκαίρι με φρεσκοαλωνισμένο στάρι και όταν τα λαχανικά είναι σε αφθονία. Επίσης το γάλα και το γιαούρτι είναι πιο πηχτό αυτή την εποχή και επιπλέον καλοκαιριάτικος ήλιος βοηθά στην πλήρη ξήρανση, έτσι ώστε να κρατά για πολύ καιρό.
Αρκετές οι εκδοχές του ονόματος. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το «dar hane» που σημαίνει το σπίτι του φτωχού, μιας και είναι πολύ ευτελές αλλά όχι ευκαταφρόνητο φαγητό (σούπα).
Ανάλογα με την περιοχή βρίσκουμε και αρκετές παραλλαγές, όπως τραχανάς με σπασμένο στάρι, με ρεβίθια αλλά κυρίως με αλεύρι. Επίσης διαφέρουν και στα βότανα που προσθέτουν.
Φημισμένες πόλεις για τον tarhana είναι οι Kastamonu,Kahramanmaras και Usak. Επίσης ο topak tarhana από τα Ula της Σμύρνης.
Σε ένα χωριό της Konya(Ικόνιο) το 2007, έμεινα έκπληκτος βλέποντας όλους τους παράδρομους να είναι κατειλημμένοι από τεράστια τραπέζια που έπιαναν σχεδόν όλο το οδόστρωμα και πάνω τους ξαπλωμένος ο τραχανάς να κάνει ηλιοθεραπεία !!!
Είναι διαθέσιμος όλο το χρόνο τόσο στις στεγασμένες όσο και στις υπαίθριες αγορές, κοσκινισμένος ή σε φύλλα.
Ο τραχανάς έχει συνδεθεί στενά με την κουλτούρα της Τουρκίας. Πολλές ιστορίες και παραμύθια, έχουν κέντρο το φαγητό αυτό. Επίσης υπάρχει και μουσικό συγκρότημα με το όνομα Tarhana.
Το πιάτο αυτό το βρίσκουμε σε όλα τα γεύματα, αλλά κυρίως σαν πρωινό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι αρκετά θρεπτικό όπως φαίνεται και από τα συστατικά του είναι ένα πλήρες γεύμα που σε κρατά μέχρι το μεσημέρι. 
Ο Τούρκικος τραχανάς είναι διαφορετικός από τον συνηθισμένο Ελληνικό τραχανά και τον Κρητικό ξινόχοντρο. Η παραλλαγή όμως που βρίσκουμε στην Μακεδονία τη Θράκη και σε ορισμένα νησιά, μοιάζει πολύ με τον Τούρκικο.

Τι θα χρειαστούμε 
2 Ντομάτες πολύ ώριμες
2 Πιπεριές πράσινη και κόκκινη
2 Κρεμμύδια μέτρια
1 ½ ή παραπάνω λίτρο Γάλα πρόβειο ολόπαχο και φρέσκο
1 Κεσεδάκι γιαούρτι ζωντανό
2-3 πρέζες Αλάτι χοντρό
Λίγο Μπούκοβο ή Πάπρικα.
1 ½ κιλό Πλιγούρι
2 Κ.σ Δυόσμο ψιλοκομμένο
ή 2 Κ.σ Μάλαθρο όπως συνηθίζεται στην Δυτική Τουρκία

Η διαδικασία που ακολουθείται, σκοπό έχει να εξασφαλίσει την συντήρηση του προϊόντος, τόσο με την αφυδάτωση όσο και με την παραγωγή γαλακτικού οξέως που θα εμποδίσει την ανάπτυξη μικροβίων.

Πως φτιάχνουμε τραχανά 
Δυό μέρες πριν την κύρια προετοιμασία, ξεφλουδίζουμε-ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τις ντομάτες. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους σε ένα βαθύ πιάτο. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (περίπου 40°C για να μην κόψει το γιαούρτι) και προσθέτοντας λίγο-λίγο γάλα στο γιαούρτι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ρευστό και χωρίς κόμπους. Το προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα, σκεπάζουμε το δοχείο με ένα πανί και το αφήνουμε να ξυνίσει λίγο.
Μετά από δυό μέρες, βάζουμε το πλιγούρι σε μια μεγάλη γαβάθα, ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού από το ζουμί της ντομάτας που στραγγίζει (θα πρέπει να έχει ξυνίσει λίγο). Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα (που ήδη θα έχει γίνει παχύρευστο). Περιμένουμε να το απορροφήσει και προσθέτουμε ακόμα λίγο. Το μίγμα δεν θα πρέπει να είναι νερουλό, γιατί θα βγάλουν νερά και τα λαχανικά.
Ψήνουμε και αποφλοιώνουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Τρίβουμε και στύβουμε το κρεμμύδι. Πλένουμε τον δυόσμο και στεγνώνουμε καλά τα φυλλαράκια. Ψιλοκόβουμε. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μάλαθρο αντί δυόσμο. Μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά στο μίξερ.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και το αλάτι στο μουσκεμένο πλιγούρι και ζυμώνουμε καλά, να λειώσουνε οι ντομάτες Αφήνουμε για 4-5 ώρες. Ξαναζυμώνουμε. Αν το μίγμα είναι νερουλό, προσθέτουμε αλεύρι ή σιμιγδάλι, να γίνει σαν ζύμη ψωμιού.
Στρώνουμε λαδόκολα σε ταψιά και με το κουτάλι παίρνουμε από τη ζύμη και τοποθετούμε στα ταψιά κουταλιά-κουταλιά σαν μπισκότα. Βγάζουμε τα ταψιά στον ήλιο (*) ή σε σκιερό αλλά καλά αεριζόμενο μέρος (για να μην χάσει το βούτυρό του), και τα σκεπάζουμε με μια σήτα (παίρνουμε και ανάλογα μέτρα για τα μυρμήγκια). Την επομένη τα γυρίζουμε. Συνεχίζουμε για 2-3 μέρες. Μετά αρχίζουμε να σπάμε τα κομμάτια για να αφυδατωθούν καλύτερα. Μπορούμε να τον αφήσουμε σε χοντρούτσικα κομματάκια ή να τον περάσουμε απο χοντρό κόσκινο και να γίνει σαν ρύζι. 
Σε 6-8 μέρες συνήθως ο τραχανάς είναι έτοιμος. Για να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι ότι θα διατηρηθεί καλά, περνάμε τα κομμάτια από χαμηλό φούρνο (60°C) για 4-5 ώρες.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του τραχανά σε αεροστεγές δοχείο και το ανοίγουμε πιά το χειμώνα……
Τότε θα δώσουμε και την συνταγή για μια απλή αλλά πραγματικά απολαυστική τραχανόσουπα, που δεν θέλει ούτε κοτόπουλο ούτε κρέας ούτε άλλα λαχανικά για να μαγειρευτεί !!

(*) Αν απλώσουμε τον τραχανά στον ήλιο, θα χάσει το όμορφο κόκκινο χρώμα του, γι' αυτό προτιμήστε την σκιά και τον αέρα έστω και άν αυτό διαρκέσει 1-2 μέρες παραπάνω. 
Παραλλαγές
Στη πιο διαδεδομένη εκδοχή της συνταγής στην Τουρκία, χρησιμοποιείται ειδικά αλεσμένο στάρι (το trahanalik) και επιπλέον λίγη μαγιά αρτοποιίας, για ακόμα δριμύτερη γεύση, αλλά και για σιγουριά στην συντήρησή του για πολλούς μήνες (συνήθως μέχρι το επόμενο αλώνισμα του σταριού). Αν ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει κάθε μέρα να ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να πάψει να φουσκώνει (5-6 μέρες). Μετά τον απλώνουμε για λιάσιμο.
Αν χρησιμοποιήσετε σπασμένο στάρι, θα πρέπει να το βράσετε πρώτα με το γάλα μέχρι να πήξει και να σταματήσει να μυρίζει αλευρίλα.
Σε κάποια νησιά του Αιγαίου, βράζουν όλα τα λαχανικά μαζί, χρησιμοποιούν λίγο από το ζουμί τους για να κάνουν την ζύμη και πολτοποιούν στη συνέχεια τα βρασμένα λαχανικά. 

Afiyet olsun



Τραχανάς με ντομάτα 

Τον συναντάμε από τα Βαλκάνια μέχρι την Μέση Ανατολή! Σας παρουσιάζουμε την πιο απλή εκτέλεση του αγαπημένου πιάτου της παιδικής μας ηλικίας! 
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής 2 κούπες τραχανά γλυκό σε νερό 3 κούπες ντομάτα φρέσκια αλεσμένη αλάτι, πιπέρι φέτα κομμένη σε κομμάτια ή τριμμένη Βάζουμε τον τραχανά σ' ένα μπολ και τον καλύπτουμε με νερό ώστε να φουσκώσει και να βράσει πιο εύκολα. Βράζουμε για 5’ την ντομάτα με αλάτι, πιπέρι και ύστερα ρίχνουμε τον τραχανά. Προσθέτουμε νερό ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η σούπα μας. Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 10’. Γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού και συνοδεύουμε με φέτα τριμμένη ή διάφορα κίτρινα τυριά.

Μελωμένο χυλοπιτάκι με γαρίδες και μαραθόριζα (φινόκιο)

Μελωμένο χυλοπιτάκι με γαρίδες και μαραθόριζα (φινόκιο) Στο "παραπονεμένο" χυλοπιτάκι αυτή τη φορά σκεφτήκαμε να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μεταχειριστήκαμε σαν ριζότο και του προσθέσαμε γαρίδες και φινόκιο. Το αποτέλεσμα τελικά μας δικαίωσε! Σίγουρα μια πολύ νόστιμη και ελαφριά συνταγή! ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) - 1 κιλό γαρίδες μεσαίο ή μεγάλο μέγεθος - 250γρ χυλοπιτάκι - 1,2lt ζωμός από τις γαρίδες (βλ. Προετοιμασία) - 1 μέτριο κρεμμύδι (80-100γρ), ψιλοκομμένο - 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες - 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο (125ml) - 250γρ φινόκιο σε ψιλοκομμένες ροδέλες - 1 φλιτζ. λευκό κρασί - 2 ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια - αλάτι και πιπέρι Προετοιμασία: Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένες γαρίδες, μεσαίου μεγέθους και αφού τις ξεπαγώσαμε τις καθαρίσαμε κόβοντας τα κεφάλια, τα οποία κρατήσαμε στην άκρη. Από το σώμα αφαιρούμε κέλυφος, και στη συνέχεια το εντεράκι, ανοίγοντας ελαφρά τη ράχη τους σε μια τομή κατά μήκος, με ένα πολύ καλό μαχαίρι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1,2lt νερό ελαφρά αλατισμένο και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε σε μέτριο προς δυνατό και ρίχνουμε τα κεφάλια και τα σώματα από τις γαρίδες και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά (Προσοχή: κατά τη διάρκεια ξαφρίζουμε όσο μπορούμε το ζωμό). Μετά το ζεμάτισμα, τραβάμε το ζωμό από τη φωτιά και τον σουρώνουμε. Τον αφήνουμε στην άκρη και τον κρατάμε για να μαγειρέψουμε το χυλοπιτάκι. Από τις γαρίδες, κρατάμε τα σώματα και πετάμε τα κεφάλια. ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το φινόκιο, μέχρι να απορροφηθούν τα νερά τους. Ρίχνουμε το σκόρδο, το γυρνάμε για πολύ λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό, ακολουθώντας την ίδια τεχνική με αυτή του ριζότο (δηλ. 1/2 φλυτζάνι ζωμό κάθε φορά μέχρι σχεδόν να απορροφηθεί) και ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν το χυλοπιτάκι αρχίσει να χυλώνει (όταν σχεδόν έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το ζωμό) προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με 1 φλυτζάνι ακόμα ζωμό. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά μέχρι να χυλώσει (προσοχή όχι να στεγνώσει τελείως!). Aλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις γαρίδες, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη! Tips: 1. Μπορείτε αντί για φινόκιο να χρησιμοποιήσετε κλωναράκια από μάραθο. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο! 2. Αν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες γαρίδες. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.

Φινόκιο και ντομάτα γκρατινέ

Φινόκιο και ντομάτα γκρατινέ
Φινόκιο και ντομάτα γκρατινέ


 Ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, που ταιριάζει με μια πράσινη σαλάτα. 
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής 
Βάλτε σε μία μεσαία κατσαρόλα 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και προσθέστε το φινόκιο. 
 Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι για 15 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. 
 Προσθέστε τη ντομάτα και ξεσκεπάστε. 
 Μαγειρέψτε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι το φινόκιο μείνει με μια πηχτή σάλτσα ντομάτας. 
 Τοποθετούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ πυρίμαχο και αρχίζουμε να το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200° C φούρνο. Εν τω μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το γκρατινάρισμα σε ένα πολυκόφτη. Τα αλέθουμε για λίγα δεύτερα και τα απλώνουμε γενναιόδωρα πάνω στο φινόκιο. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω. 
 Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά 
 Για το φινόκιο 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 4 κεφάλια φινόκιο κομμένα σε ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια 
 Για το γκρατινάρισμα 
 100 γρ. γαλέτα 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 
 Ξύσμα ενός λεμονιού 
 4 κουταλιές της σούπας ροδέλες από φιλέτο ελιάς

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ & ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ & ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 



 ΥΛΙΚΑ 
 600 γρ. ψαρονέφρι 
 ½ φινόκιο 
 250 γρ. μανιτάρια διάφορα 
 1 κλων. θυμάρι 
 1 σκελ. σκόρδο 
 Ελαιόλαδο Άλτις

 Για τη σάλτσα: 

 50 ml λευκό κρασί 
 20 γρ. μουστάρδα Hellmann’s Mild 
 1 σάλτσα για ψητό Knorr Σπιτικός 
 1 κλων. θυμάρι 
 1 φλ. βραστό νερό 

 Για τον πουρέ φασολιών: 

 200 γρ. φασόλια 
 1 κλων. δενδρολίβανο 
 1 σκελ. σκόρδο 
 10 ml ξύδι 
 40 ml ελαιόλαδο Άλτις 
 Αλάτι - πιπέρι 

 Για το αρωματικό λάδι: 

 1 κλων. δενδρολίβανο 
 1 κλων. μαϊντανό Ελαιόλαδο Άλτις

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για την γέμιση, κόβουμε τα μανιτάρια και το φινόκιο σε χοντρά κομμάτια. Σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο τα μανιτάρια, το σκόρδο με τη φλούδα και το θυμάρι για 1 λεπτό και προσθέτουμε και το φινόκιο. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το τηγάνι κι αφήνουμε να ψηθεί παραπάνω το φινόκιο. Μόλις πάρει λίγο χρώμα, το αφαιρούμε κι αυτό. Ανοίγουμε το ψαρονέφρι με ένα μασάτι ή ζητάμε από το χασάπη μας να το έχει κάνει ήδη. Γεμίζουμε το ψαρονέφρι πρώτα με τα μανιτάρια και στη συνέχεια με το φινόκιο και το αλατίζουμε. Το σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι, αφού προσθέσουμε άλλη μια κ.σ. ελαιόλαδο για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 – 12 λεπτά στους 180 βαθμούς. Για να φτιάξουμε την σάλτσα, στο τηγάνι που σοτάραμε το ψαρονέφρι προσθέτουμε το κρασί, το θυμάρι και τη μουστάρδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα για ψητό και 1 φλ. περίπου βραστό νερό και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά. Για να φτιάξουμε τον πουρέ, βάζουμε σε νερό τα φασόλια από το βράδυ. Τα βράζουμε σε νερό για περίπου μισή ώρα για να μαλακώσουν, με 1 σκελ. σκόρδο, ελαιόλαδο και 1 κλων. δενδρολίβανο. Στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά, προσθέτοντας το ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι - πιπέρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δεντρολίβανο. Σερβίρουμε στο πιάτο τον πουρέ, τον γαρνίρουμε με φασόλια βρασμένα και περιχύνουμε λίγο αρωματικό ελαιόλαδο, βάζουμε από πάνω το ψαρονέφρι και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Κοτόπουλο με φινόκιο

Κοτόπουλο με φινόκιο 


 Υλικά 
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες 
1 φινόκιο 
1 καρότο 
3 κολοκυθάκια 
3 μεγάλες πατάτες 

σάλτσα 
1/3 κούπας λάδι 
3-4 κ. σ. μουστάρδα 
3 σκελίδες σκόρδο 1
 κρεμμύδι 
νερό 
αλάτι 
πιπέρι 

 Εκτέλεση 

Πλένουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ταψί. Ολόγυρα, βάζουμε σε φέτες όλα τα λαχανικά εκτός από το σκόρδο και το κρεμμύδι, αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε. Σε μπλέντερ χτυπάμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το λάδι και 1 κούπα νερό. Περιχύνουμε με αυτό τα υλικά στο ταψί και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση περίπου ώρα και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.