http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Νηστίσιμα ελιομπουρεκάκια


Νηστίσιμα ελιομπουρεκάκια


(Φωτ.: facebook / Φαγητά και γλυκά για εργαζόμενους)


Μια νηστίσιμη συνταγή εύκολη και γρήγορη, με λίγα υλικά και σύντομη προετοιμασία, που σίγουρα θα σας... ξελασπώσει σε περίπτωση ανάγκης!
ΥΛΙΚΑ
250γρ. ελιές
½ φλ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1 φαρίνα 500 γρ.
1 φλ. ηλιέλαιο
½ κ.γ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ηλιέλαιο, το χυμό, το αλάτι, το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι.
Όταν γίνει ζύμη ρίχνουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε για λίγο.
Πλάθουμε τα πιτάκια, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο πάνω-κάτω, για περίπου 30΄.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα δοκιμάζουμε.
Πηγή: facebook / Φαγητά και γλυκά για εργαζόμενους.
TAGS

Νηστίσιμος χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα


Νηστίσιμος χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα


(Φωτ.: akispetretzikis.com)


Ο Άκης Πετρετζίκης μεταμορφώνει τον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά σε... νηστίσιμη πανδαισία!
ΥΛΙΚΑ
½ κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65%
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
2 πορτοκάλια
200 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια ψιλοκομμένα

για το σερβίρισμα
100 γρ. μαύρη κουβερτούρα λιωμένη
100 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα που βράζει νερό ρίχνουμε 2 πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε για 60΄.
Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 30΄ μέχρι να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε πολύ καλά σε ένα μπολ μέχρι να φύγει όλο το ζουμί και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Πετάμε το ζουμί με τα κουκούτσια και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ό,τι έχει μείνει από τα πορτοκάλια.
Ρίχνουμε τα κομμάτια στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για 4-5΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον πουρέ από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνέχεια για 8-10΄ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μίγμα μας.
Μόλις πήξει, ρίχνουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Σβήνουμε τη φωτιά και χωρίζουμε το μίγμα μεταφέροντας το μισό σε ένα μπολ.
Στο μισό μίγμα, που έχει μείνει στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρει το μίγμα μας σοκολατί χρώμα.
Αδειάζουμε το μίγμα με τη σοκολάτα σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα και πιέζουμε γύρω-γύρω με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε ομοιόμορφη επιφάνεια.
Ρίχνουμε από πάνω το λευκό μίγμα και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ώστε να γίνει ομοιόμορφη.
Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40΄.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε φτιάχνοντας γραμμές από τη μαύρη και τη λευκή κουβερτούρα.
Πηγή: akispetretzikis.com.

Νόστιμη σαρακοστιανή πατατοπρασόπιτα


Νόστιμη σαρακοστιανή πατατοπρασόπιτα


(Φωτ.: olivemagazine.gr / Γιώργος Δρακόπουλος • Food styling: Tina Webb)


Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πράσα με φρέσκα κρεμμυδάκια και να προσθέσουμε άλλα αρωματικά όπως δυόσμο, φρέσκο κόλιανδρο, ή ακόμα καυκαλήθρες και μυρώνια.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φύλλο χοντρό για πίτες
2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
5-6 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
200 γρ. αλεύρι
1½ φλ. ελαιόλαδο
αρκετό αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αλατίζουμε καλά τα πράσα και τα στύβουμε να φύγουν τα πολλά υγρά. Τα ανακατεύουμε με τις πατάτες και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλεύρι και μισό φλιτζάνι από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, και αυτά αλειμμένα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την χαράζουμε σε κομμάτια. Την ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 60΄.
Πηγή: olivemagazine.gr / Γεωργία Κοφινά.

Νηστίσιμη τηγανιά με καλαμαράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και καυτερή πιπεριά


Νηστίσιμη τηγανιά με καλαμαράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και καυτερή πιπεριά


(Φωτ.: athinorama.gr)


Για να διατηρήσει η τηγανιά στοιχειωδώς τον αρχικό της χαρακτήρα, με ό,τι και αν φτιαχτεί, δεν πρέπει να είναι σαλτσερή. Είναι στεγνό φαγητό, με δυνατή, συμπυκνωμένη γεύση.

Το τηγάνισμα πρέπει να είναι σύντομο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για να σωθούν γρήγορα τα όποια υγρά, αλλά να μην σκληρύνουν τα θαλασσινά, τα οποία δεν έχουν την αντοχή του χοιρινού.
ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό καλαμαράκια
700 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
ξύσμα ½ λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα στεγνώνουμε σχολαστικά με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε την καυτερή πιπεριά, αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες και την κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 3-4΄ μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μείνουν τραγανά, και τα βγάζουμε στην άκρη.
Σουρώνουμε το λάδι από τα υπολείμματα, καθαρίζουμε το τηγάνι, προσθέτουμε ¼ φλ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5΄, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, την καυτερή πιπεριά, το ξύσμα λεμονιού και τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε 1-2 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: athinorama.gr / Άρτεμις Τζίτζη.

Νηστίσιμη αγιορείτικη ψαρόσουπα


Νηστίσιμη αγιορείτικη ψαρόσουπα


(Φωτ.: macedoniancuisine.gr)


Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου εμπνέεται από τη συνταγή του μοναχού Επιφάνιου («Μαγειρική του Αγίου Όρους», σ. 81) στο πλαίσιο του «Δεκαπενθήμερου αγιορείτικης κουζίνας» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη έως την 1η Απριλίου 2019.

ΥΛΙΚΑ
1,5-2 κ. πετρόψαρα
2 μεγάλα πράσα
2 σελινόριζες
2 μαραθόριζες
4 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα καρότα
1 ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 πρέζα μαυροπίπερο
1 πρέζα κύμινο
λίγους στήμονες σαφράν
200 ml ελαιόλαδο
3 λεμόνια
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τα βάζουμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τα λαχανικά τα οποία τα έχουμε κόψει σε κύβους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για μισή ώρα περίπου και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τα ψάρια. Τα λαχανικά τα αφήνουμε στον ζωμό, και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια κρεμώδης σούπα. Προσθέτουμε το σαφράν, το κύμινο, το πιπέρι και το χυμό από τα λεμόνια.
Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το ψαχνό των ψαριών που έχουμε καθαρίσει από τα κόκαλα.
Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό με τον άνηθο που έχουμε ψιλοκόψει και σερβίρουμε.
Πηγή: Σωτήρης Ευαγγέλου / macedoniancuisine.gr.

Φασουλοκεφτέδες οι νηστίσιμοι


Φασουλοκεφτέδες οι νηστίσιμοι


(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)


Οι φήμες λένε ότι είναι οι πιο νόστιμοι κεφτέδες...
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. φασόλια γίγαντες ή μπαρμπούνια
1 μέτρια πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, βρασμένη και καθαρισμένη
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), τριμμένες
½ φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. τριμμένο ξερό εστραγκόν
3 κ.σ. σουσάμι, ψημένο και τριμμένο
1 μυτίτσα τριμμένο γαρίφαλο
1-3 κ.σ. αλεύρι, και χωριστά για το αλεύρωμα
4 κ.σ. λάδι, και χωριστά για το τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα φασόλια για ένα βράδυ.
Την επομένη, τα βράζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν (για περίπου 60΄). Τα σουρώνουμε, τα αλατίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Λιώνουμε την πατάτα με την ειδική πρέσα ή με πιρούνι και την βάζουμε μαζί με τα πολτοποιημένα φασόλια σε λεκανίτσα.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 4 κ.σ. λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια για 3-4΄. Τα βάζουμε στη λεκανίτσα με τα φασόλια και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το σουσάμι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και ελέγχουμε αν πλάθονται οι κεφτέδες. Αν όχι, βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ελέγχουμε το αλάτι και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε.
Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε με άφθονο καυτό λάδι για 2-3΄ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

Συνοδεύουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελιές.
Πηγή: gastronomos.gr.

Ποντιακό καλκάνι κρασάτο


Ποντιακό καλκάνι κρασάτο




Το καλκάνι ή συάκι ήταν ένα από τα πιο γνωστά ψάρια στον Εύξεινο Πόντο. Έμοιαζε περίπου με την γλώσσα και πήρε και το όνομά του λόγω του πεπλατυσμένου σχήματός του (στα τούρκικα kalkan σημαίνει ασπίδα).
ΥΛΙΚΑ
​2 κιλά καλκάνι
2 ποτηράκια λευκό κρασί
1 λεμόνι (το χυμό)
κύμινο, μπαχάρι, κανέλλα, δάφνη, αλάτι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το ψάρι και το κόβουμε σε μερίδες.
Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το κρασί και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά του.
Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε πιατέλα, χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι και το περιχύνουμε.

Στη συνταγή, την οποία διαβάσαμε στο Εδεσματολόγιο του Πόντου, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλκάνι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γλώσσα ή πέρκα φιλέτο.

Καλή σας όρεξη!

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Συνταγή για μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!

Συνταγή για μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!



Η Σαρακοστή μπορεί να έχει έρθει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε από τα αγαπημένα μας φαγητά. Έτσι, λοιπόν, αντί να κάνεις τα κλασσικά μπιφτέκια στο φούρνο με τον κιμά, μπορείς να κάνεις νοστιμότατα μπιφτέκια λαχανικών. Εκτός του ότι είναι νηστίσιμα είναι επίσης θρεπτικά και είναι και ένας καλός τρόπος να «ξεγελάσεις» τα παιδιά σου για να φάνε λαχανικά.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνταγή είναι χωρίς λάδι που σημαίνει ότι δε θα ταλαιπωρηθείς καθόλου με το τηγάνι. Και επειδή είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, θα είναι μια συνταγή που θα την κάνεις και πέρα από τις μέρες της νηστείας. Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε τι θα χρειαστείς!



Πως να φτιάξεις νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι



Τα υλικά που θα χρειαστείς:
4 πατάτες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 κούπα αρακά
1 κούπα καλαμπόκι
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
κύμινο
τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:



Πλύνε καλά τα καρότα και τις πατάτες και καθάρισε τα από την φλούδα. Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίξε τα είτε ολόκληρα, είτε σε κομματάκια για να βράσουν. Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να λιώνουν με την πίεση από το πιρούνι. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις αλάτι στο νερό!




Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράσε τον αρακά και το καλαμπόκι. Επειδή θέλουμε να κρατάν λίγο το καλαμπόκι και ο αρακάς, αντί να λιώνουν, για αυτό δεν τα βράζουμε όλα μαζί. Στην περίπτωση που έχεις καλαμπόκι σε κονσέρβα, τότε απλά βράσε μόνο τον αρακά.





Αφού έχουν βράσει όλα, με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι, κάνε πουρέ τις πατάτες και τα καρότα. Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον αρακά, το καλαμπόκι και την τριμμένη φρυγανιά και ζύμωσε απαλά. Στο τέλος πρόσθεσε και λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι.



Σε ένα ρηχό ταψί στρώσε μια λαδόκολλα στον πάτο του και ξεκίνα να πλάθεις τα μπιφτέκια. Αν δεις ότι είναι μαλακά πολύ, πρόσθεσε λίγη ακόμα φρυγανιά. Βάλε τα να ψηθούν στον φούρνο στους 200 και στο γκριλ για περίπου 30 λεπτά. Μόλις δεις ότι έχουν πάρει ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα, είναι έτοιμα
!

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Μακαρονάδα... μεθυσμένη


Μακαρονάδα... μεθυσμένη


(Φωτ.: bostanistas.gr / Κική Τριανταφύλλη)


Είναι μια πανεύκολη μακαρονάδα, πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή. Τα ζυμαρικά βράζουν μέσα σε σάλτσα από κόκκινο κρασί και ρουφάνε το χρώμα, τα αρώματα και τη γεύση του.

Επειδή αυτά τα ζυμαρικά δεν βουτυρώνονται, αλλά βράζουν μέσα σε ελαφριά σάλτσα με λάδι και κρασί, μπορούν να φαγωθούν και χλιαρά.
ΥΛΙΚΑ
1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
½ κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι
1½ κούπα (360 ml) κόκκινο κρασί
1 πακέτο σπαγγέτι
1 πρέζα αλάτι
50-100 γρ. τυρί τριμμένο (πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα)
1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το αλάτι και τα ζυμαρικά και τα βράζουμε μόνο για 2΄.
Εν τω μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι και ρίχνουμε τη σκελίδα του σκόρδου κομμένη σε 3-4 κομμάτια και την καυτερή πιπεριά ή λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι σκόνη. Σοτάρουμε για 5΄, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και να δέσει ελαφρά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατάμε στην άκρη ένα ποτήρι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρασί ανακατεύοντας με λαβίδα, μέχρι να απορροφήσουν το κρασί για περίπου 2-3 λεπτά. Αν χρειαστούν περισσότερο υγρό, προσθέτουμε λίγο από το δικό τους. Δοκιμάζουμε τα ζυμαρικά (να είναι al dente) και τα σερβίρουμε αμέσως πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.
Πηγή: bostanistas.gr / Κική Τριανταφύλλη.

Ουρά μοσχαριού με αρώματα και σέλινο (coda alla vaccinara)


Ουρά μοσχαριού με αρώματα και σέλινο 
(coda alla vaccinara)


(Φωτ.: pandespani.com)


Το εξαιρετικής νοστιμιάς, ρουστίκ εμφάνισης πιάτο με τη σιγομαγειρεμένη ουρά είναι τόσο ζουμερό που μοιάζει με σούπα. Καθώς η ουρά έχει γενικά λίγο κρέας, είναι προφανές ότι η ουσία του πιάτου βρίσκεται στη σάλτσα.
Ιδανικό φαγητό για την εποχή και για τις πιο κρύες μέρες.

ΥΛΙΚΑ

1 ή 2 ουρές μοσχαρίσιες ή βοδινές, κομμένες σε κομμάτια

3 κ.σ. ελαιόλαδο (4 κ.σ. για 2 ουρές)
60 γρ. παντσέτα σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 ml κρασί λευκό ξηρό
1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
8 μπαστουνάκια σέλερι (1 ολόκληρο κεφάλι): τα 6 κομμένα σε φέτες και τα 2 σε επιμήκη κομμάτια 6-7 εκατ.
6 γαρίφαλα ολόκληρα
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 φύλλο δάφνη
1 γερή πρέζα μπούκοβο
2 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 κ.σ. σταφίδες
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε την ουρά: Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (μέτρια προς δυνατή φωτιά), προσθέτουμε την παντσέτα και τα κομμάτια της ουράς. Τα σοτάρουμε για 8-10΄ να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές και βάζουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε, και όταν το σύνολο απορροφήσει τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 15΄ (μέτρια φωτιά).
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλερι σε φέτες (όχι τα επιμήκη κομμάτια), το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το μπούκοβο, αλάτι, μπόλικο πιπέρι και νερό τόσο που να τα σκεπάζει. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 2½-3 ώρες (ανάλογα με την ουρά), ελέγχοντας κατά διαστήματα τη στάθμη της σάλτσας η οποία πρέπει πάντα να σκεπάζει σχεδόν το κρέας. Προσθέτουμε λίγο καυτό νερό αν χρειαστεί.

Το κρέας της ουράς στο τέλος του μαγειρέματος θα πρέπει να αποκολλάται και να τείνει να πέφτει απ’ το κόκαλο. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι.

Ολοκλήρωση της σάλτσας:
Σε κατσαρόλι με νερό βράζουμε τα μακρουλά κομμάτια του σέλινου να μαλακώσουν λίγο, κρατώντας το σχήμα τους και την υφή. Τα στραγγίζουμε (πετάμε το νερό) και προσθέτουμε στο κατσαρόλι 1-2 κουτάλες από το υγρό της σάλτσας. Ρυθμίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για λίγα λεπτά (3-5΄).
Ρίχνουμε την έτοιμη σάλτσα στην κατσαρόλα με την ουρά και ανακατεύουμε με ευγενικές κυκλικές κινήσεις κρατώντας και περιστρέφοντας το σκεύος (όχι με κουτάλα γιατί το κρέας θα διαλυθεί) ώστε τα υγρά των σαλτσών να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε σε ζεστά βαθιά πιάτα και συνοδεύουμε απαραίτητα με φρέσκο τραγανό ψωμί. Οποιαδήποτε γαρνιτούρα μας αρέσει που αξιοποιεί τη σάλτσα (πουρές, ρύζι, κουσκούς, πάστα) δεν αποτελεί παραφωνία. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί επίσης επιβάλλεται σε μια τέτοια απόλαυση.
Πηγή: pandespani.com.

Γιουβαρλάκια από τη Μαρία Εκμεκτσίογλου


Γιουβαρλάκια από τη Μαρία Εκμεκτσίογλου


(Φωτ.: mariaekmektsioglou.com)


Μια νόστιμη και θρεπτική σούπα που σε όλους κάτι θυμίζει από τα παιδικά μας χρόνια, από τη δημοφιλή Πολίτισσα μαγείρισσα.

Ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες...

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

2 καρότα
2 πατάτες
1 ρίζα σέλινο
1 κρεμμύδι
2-3 κλαδάκια άνηθο
1 φλ. του καφέ ρύζι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
πιπεράκι στη μύτη του κουταλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε τον κιμά προσθέτοντας μέσα το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο, πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες και τις βάζουμε στην άκρη.

Παίρνουμε την κατσαρόλα μας και ρίχνουμε νερό, αλάτι και πιπέρι, και μόλις αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε το κρεμμυδάκι ολόκληρο, τα καρότα, τις πατάτες και το σέλινο κομμένα όλα σε μεγάλους κύβους, και μαζί τις μπαλίτσες του κιμά, δηλαδή τα γιουβαρλάκια.
Βράζουμε μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν και η σούπα να χυλώσει.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, γιατί έχουμε πάρει τη νοστιμιά του, και σερβίρουμε.

Πηγή: mariaekmektsioglou.com.