Νηστίσιμη αγιορείτικη ψαρόσουπα
(Φωτ.: macedoniancuisine.gr)
Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου εμπνέεται από τη συνταγή του μοναχού Επιφάνιου («Μαγειρική του Αγίου Όρους», σ. 81) στο πλαίσιο του «Δεκαπενθήμερου αγιορείτικης κουζίνας» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη έως την 1η Απριλίου 2019.
ΥΛΙΚΑ
1,5-2 κ. πετρόψαρα
2 μεγάλα πράσα
2 σελινόριζες
2 μαραθόριζες
4 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα καρότα
1 ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 πρέζα μαυροπίπερο
1 πρέζα κύμινο
λίγους στήμονες σαφράν
200 ml ελαιόλαδο
3 λεμόνια
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τα βάζουμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τα λαχανικά τα οποία τα έχουμε κόψει σε κύβους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για μισή ώρα περίπου και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τα ψάρια. Τα λαχανικά τα αφήνουμε στον ζωμό, και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια κρεμώδης σούπα. Προσθέτουμε το σαφράν, το κύμινο, το πιπέρι και το χυμό από τα λεμόνια.
Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το ψαχνό των ψαριών που έχουμε καθαρίσει από τα κόκαλα.
Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό με τον άνηθο που έχουμε ψιλοκόψει και σερβίρουμε.
Πηγή: Σωτήρης Ευαγγέλου / macedoniancuisine.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου