Σιρόν περιοχής Καυκάσου, με... μετάφραση!
Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης του «Ραγιάν», αναβιωτής της μακραίωνης ποντιακής διατροφής, μας δίνει τη συνταγή με τον μοναδικό του τρόπο.
Τυχεροί οι βορειοελλαδίτες που θα βρουν εύκολα «ξυγαλί βούτορον», οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν λιγάκι...
ΥΛΙΚΑ
Σιρόν, σπιτικά ή έτοιμα*
500 γρ. πασκιτάν*
σκόρδο κατά βούληση
ξυγαλί βούτυρο*
*Θα τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα ταψάκι βάζουμε τα κομμάτια όρθια, δίχως να κολλάνε το ένα με το άλλο.
Τα περιχύνουμε με βραστό νερό με λίγο αλάτι και τα σκεπάζουμε για ένα λεπτό περίπου.
Αραιώνουμε το πασκιτάν με ζεστό νερό (όχι καυτό), προς το πηχτό να είναι, κοπανίζουμε σκόρδο και όλα μαζί τα ρίχνουμε πάνω.
Μετά τσιγαρίζουμε το ξυγαλί βούτυρο, περιχύνουμε, και είναι έτοιμο.
Και για όσους δεν το καταλαβαίνουν, ακολουθεί μετάφραση:
1 Σ’ έναν σκεύος βάλομ’ ατα γαρσί
τ’ έναν με τ’ άλλον.
2 ’Κχύνομε επ’ εκεί το χασεφτό νερό
2 ’Κχύνομε επ’ εκεί το χασεφτό νερό
με ολί’ον άλας.
3 Τσιλιάζομ’ ατα ολί’ον κι επ’ εκεί
3 Τσιλιάζομ’ ατα ολί’ον κι επ’ εκεί
εφτάμε τσιαχλαμά.
4 Κοπανίζο’με το σκόρδον, ταράζομ’
4 Κοπανίζο’με το σκόρδον, ταράζομ’
ατα και ’κχύνομ’ ατα απάν’.
5 Χαρατσώνομε και το ξυγαλί βούτορον
5 Χαρατσώνομε και το ξυγαλί βούτορον
και κάθουμες τρώμε.
Καλή απόλαυση!
Καλή απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου