Ωτία ή φιογκάκιαΣυνταγή: Έφη ΓιαλούσηΠροετοιμασία 20 λεπτά Αναμονή 2-3 ώρες Μαγείρεμα 30 λεπτά Υλικά για 40-50 κομμάτια
Υλικά
-500 γρ. γιαούρτι -500 γρ. ζάχαρη -½ κουτ. γλυκού αλάτι -3 αβγά -1 κουτ. γλυκού σόδα -1 κιλό αλεύρι μαλακό και όσο επιπλέον χρειαστεί -1 λίτρο καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα |
Eκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε φλιτζάνι τη σόδα με 2 κουτ. σούπας από το γιαούρτι. Αναμειγνύουμε σε λεκάνη το γιαούρτι, τα αβγά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μείγμα σόδας και γιαουρτιού. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στη λεκάνη σιγά σιγά δουλεύοντας με το χέρι τη ζύμη μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 2-3 ώρες. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Χαράζουμε σε μακρόστενες λωρίδες και μετά σε διαγώνια κομμάτια μήκους 10 εκατοστών και πλάτους 2 εκατοστών. Κάνουμε μια σχισμή με μαχαίρι στο κέντρο κάθε κομματιού και περνάμε μέσα τη μία άκρη της ζύμης κάθε ρόμβου σχηματίζοντας τα ωτία. Ζεσταίνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το λάδι. Όταν κάψει, τηγανίζουμε τα φιογκάκια μέχρι να πάρουν χρώμα, λίγα λίγα τη φορά. Απλώνουμε τα ωτία σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
Σημ.: Το όνομα των ποντιακών αυτών γλυκών προέκυψε από το χαρακτηριστικό τους σχήμα, που μοιάζει με αυτιά (αρχ. ώτα). Προσφέρεται σε γάμους, βαπτίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου