http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Φασολάκια στύπα. Τα ποντιακά τουρσιά

Φασολάκια στύπα. Τα ποντιακά τουρσιά

 fasolakia_214736472.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει φασολάκια στύπα, ποντιακά τουρσιά. Η λέξη στύπα προέρχεται από την αρχαία λέξη στυφά, που σημαίνει το ξινό η στυφό.
Τώρα που τα φρέσκα φασολάκια υπάρχουν σε αφθονία είναι ευκαιρία να φτιάξουμε τουρσιά, όπως ακριβώς έκαναν και οι νοικοκυρές στον Πόντο για να έχουν καλοκαιρινά λαχανικά το χειμώνα.

Υλικά:

1  κιλό φασολάκια φρέσκα, τσαουλιά ή μπαρμπούνια
3 φλυτζάνια ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
καυτερές πιπεριές (όσες θέλετε)
3 κ.σ. αλάτι χοντρό
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό να ζεματιστούν για 10-15 λεπτά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Αφού κρυώσουν τοποθετούνται σε μεγάλο γυάλινο βάζο ή άλλα μικρότερα. Ρίχνουμε μέσα στο βάζο τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και τις καυτερές πιπεριές.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας. όπως κόλιανδρο, σέλινο κλπ.
Συμπληρώνουμε με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το αλάτι και το ξύδι και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για 24 ώρες πριν καταναλώσουμε τα στύπα. Διατηρούνται για 2-3 μήνες στο ψυγείο.

Με ανάλογο τρόπο παρασκευάζονται και τα στύπα από άλλα λαχανικά όπως: Πράσινες ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.α.

Για να δείτε πώς φτιάχνουμε μελιτζάνες τουρσί πατήστε εδώ
Καλή επιτυχία
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου