http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πολίτικο μπουρέκι με αρνάκι


Πολίτικο μπουρέκι με αρνάκι

politiko_mpoureki_959374665.jpg
Ένας γευτικότατος πολίτικος μεζές είναι το μπουρέκι με αρνάκι
Υλικά
200 γραμ. φέτα
250 γραμ. μανιτάρια
4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 μεγάλο κρεμμύδι
κόκκινο ξηρό κρασί
λίγο λάδι
βούτυρο λιωμένο
1 κιλό αρνί σε κύβους
1 πακέτο φύλλο κρούστας
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα καραμελώνουμε με λίγη ζάχαρη, δηλαδή τα βάζουμε στο τηγάνι, να τσιγαριστούν με το λάδι και τη ζάχαρη.
Σε ένα δεύτερο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τους κύβους του αρνιού και μόλις ροδίσουν, τους σβήνουμε με κρασί. Στρώνουμε πάνω στο κρέας τα καραμελωμένα κρεμμύδια, χωρίς να ανακατέψουμε. Κλείνουμε το καπάκι του τηγανιού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί.

Μετά από 3 με 4 λεπτά, βάζουμε τα μανιτάρια κι άλλο κρασί, αλάτι, ρίγανη και μπόλικο πιπέρι για τον Αναστάση. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
Κλείνουμε το μάτι και κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά. Ρίχνουμε την φέτα τριμμένη και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Στη συνέχεια, κόβουμε το φύλλο κρούστας στα τέσσερα και γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε τα ρολάκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείφουμε με βούτυρο τα μπουρεκάκια, για να μην καούν στο ψήσιμο, και τα στέλνουμε στο φούρνο με το μαγικό χεράκι στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 15 λεπτά περίπου.

Καλή όρεξη!

Πηγή: toarkoudi.gr

Σπανακοκέικ. Ένα πρωτότυπο κέικ με γεύση σπανακόπιτας

Σπανακοκέικ. 

Ένα πρωτότυπο κέικ με γεύση σπανακόπιτας




spanakokeik_964004553.jpg
Το Σπανακοκέικ είναι ένα πρωτότυπο κεικ που δίνει ατόφια τη γεύση της κλασικής σπανακόπιτας με ελάχιστο κόπο και χωρίς να διεκδικεί το ταλέντο της νοικοκυράς στα μυστικά του πλάστη.
Υλικά
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
350γρ. σπανάκι πλυμένο και σε κομμάτια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
400γρ. φέτα χοντροσπασμένη
πιπέρι, λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Βήμα 1
Μαραίνετε το σπανάκι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και περιμένετε να στεγνώσει από τα υγρά του.

Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μπέικιν πάουντερ, το λάδι, τα αβγά και το γιαούρτι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3
Βάζετε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

Tips
*Αντίθετα με τα υπόλοιπα κέικ που τα δοκιμάζουμε κάνοντας μια τρύπα με πιρούνι να δούμε αν θα βγει στεγνό, αυτό εδώ μένει πάντα υγρό, εξαιτίας των λαχανικών που «κατεβάζουν» υγρά.
*Αν μαζί με το σπανάκι βάλετε και άλλα χόρτα όπως σέσκουλα ή άγρια χόρτα και περισσότερα φρέσκα μυρωδικά όπως μάραθο, μυρώνια και καυκαλήθρες, το αποτέλεσμα θα βγει πιο αρωματικό και πιο ρουστίκ, παραδοσιακό.

Πηγή: olivemagazine.gr

Ψαρονέφρι τυλιχτό με σφολιάτα και κρυμμένα μυστικά



Ψαρονέφρι τυλιχτό με σφολιάτα και κρυμμένα μυστικά



psaronefri_964244769.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει το Ψαρονέφρι τυλιχτό με σφολιάτα που κρύβει μέσα του μυστικά. Ένα πίάτο που αποτελεί γευστικό πειρασμό και γίνεται πολύ εύκολα
Υλικά
1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 φύλλο σφολιάτας
100 γρ γαλοπούλα καπνιστή
500 γρ μανιτάρια κονσέρβας σε φέτες
1 σφηνάκι κονιάκ
1 αυγό
2 κουταλιές μαραγρίνη
3 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο. 2 κ.σ. μέλι
Αλάτι, πιπέρι
Σουσάμι

Εκτέλεση
Ροδίζουμε το ψαρονέφρι, στη λιωμένη μαργαρίνη, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί για 20΄.
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας. Τοποθετούμε το κατά μήκος τις φέτες της γαλοπούλας, από πάνω το ψαρονέφρι και σκορπίζουμε τα μανιτάρια. Βάζουμε σε ένα βαζίακι τη μουστάρδα το μέλι και το ξύδι, κουνάμε πολύ καλά να ανακατευθούν και περιχύνουμε με το μίγμα όλη την επιφάνεια.
Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό, με την βοήθεια της λαδόκολλας και τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Το αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 200° για 30΄περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Όταν κρυώσει λίγο κόβετε σε φέτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του
Καλή σας όρεξη!
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Ποντιακά μαλαχτά με μέλι


Ποντιακά μαλαχτά με μέλι

malaxta_2_314513174.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει τα ποντιακά μαλαχτά με μέλι. Ένα γλυκό που φτιάχνεται εύκολα και είναι αντίστοιχο του χαλβά
Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ καρύδια χονδροκομμένα
Σιρόπι
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι*
φλούδα από λεμόνι
ξυλάκι κανέλας
* Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, μια φλούδα λεμονιού και 1 ξυλάκι κανέλας και όταν αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το μέλι . Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι κρατώντας το ζεστό στην άκρη.
Ρίχνουμε το λάδι σε μία άλλη κατσαρόλα και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην σβωλιάσει.

Όταν ροδίσει αρκετά, να πάρει σκούρο χρώμα, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το σιρόπι, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε καρύδια χονδροκομμένα και ανακατεύουμε.

Μόλις ρίξουμε το σιρόπι επιστρέφουμε την κατσαρόλα στο μάτι, αφού το χαμηλώσουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια της σούπας, βάζουμε ανάμεσά τους λίγο από το μίγμα και δίνουμε σχήμα ωοειδές στα μαλαχτά μας. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το μίγμα σε φόρμα μακρόστενη ή στρογγυλή
Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Χαψία πλακίν μεθυσμένα

Χαψία πλακίν μεθυσμένα

 gavros_128581773.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει χαψία πλακίν μεθυσμένα.
Τα χαψία ο γνωστός σε όλους μας γαύρος υπήρχαν σε αφθονία στον Εύξεινο Πόντο γι αυτό αποτελούσαν και αγαπημένη τροφή των Ποντίων
Υλικά
1 κιλό φρέσκο χαψία (γαύρο)
1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες σε κυβάκια
1 κ.γ. ρίγανη κατά προτίμηση φρέσκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τον γαύρο και τον πλένουμε. Τον τοποθετούμε σε ταψί σε μια στρώση και από πάνω ρίχνουμε όλα τα υλικά και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και ψήνουμε στους 180° για 15 – 20 λεπτά.

Καλή σας όρεξη

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Φασολάκια στύπα. Τα ποντιακά τουρσιά

Φασολάκια στύπα. Τα ποντιακά τουρσιά

 fasolakia_214736472.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει φασολάκια στύπα, ποντιακά τουρσιά. Η λέξη στύπα προέρχεται από την αρχαία λέξη στυφά, που σημαίνει το ξινό η στυφό.
Τώρα που τα φρέσκα φασολάκια υπάρχουν σε αφθονία είναι ευκαιρία να φτιάξουμε τουρσιά, όπως ακριβώς έκαναν και οι νοικοκυρές στον Πόντο για να έχουν καλοκαιρινά λαχανικά το χειμώνα.

Υλικά:

1  κιλό φασολάκια φρέσκα, τσαουλιά ή μπαρμπούνια
3 φλυτζάνια ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
καυτερές πιπεριές (όσες θέλετε)
3 κ.σ. αλάτι χοντρό
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό να ζεματιστούν για 10-15 λεπτά. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Αφού κρυώσουν τοποθετούνται σε μεγάλο γυάλινο βάζο ή άλλα μικρότερα. Ρίχνουμε μέσα στο βάζο τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και τις καυτερές πιπεριές.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας. όπως κόλιανδρο, σέλινο κλπ.
Συμπληρώνουμε με νερό στο οποίο έχουμε ρίξει το αλάτι και το ξύδι και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για 24 ώρες πριν καταναλώσουμε τα στύπα. Διατηρούνται για 2-3 μήνες στο ψυγείο.

Με ανάλογο τρόπο παρασκευάζονται και τα στύπα από άλλα λαχανικά όπως: Πράσινες ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.α.

Για να δείτε πώς φτιάχνουμε μελιτζάνες τουρσί πατήστε εδώ
Καλή επιτυχία
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Πολίτικο μπουρέκι με αρνάκι

Πολίτικο μπουρέκι με αρνάκι


politiko_mpoureki_959374665.jpg



Ένας γευτικότατος πολίτικος μεζές είναι το μπουρέκι με αρνάκι


Υλικά

200 γραμ. φέτα
250 γραμ. μανιτάρια
4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 μεγάλο κρεμμύδι
κόκκινο ξηρό κρασί
λίγο λάδι
βούτυρο λιωμένο
1 κιλό αρνί σε κύβους
1 πακέτο φύλλο κρούστας
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα καραμελώνουμε με λίγη ζάχαρη, δηλαδή τα βάζουμε στο τηγάνι, να τσιγαριστούν με το λάδι και τη ζάχαρη.
Σε ένα δεύτερο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τους κύβους του αρνιού και μόλις ροδίσουν, τους σβήνουμε με κρασί. Στρώνουμε πάνω στο κρέας τα καραμελωμένα κρεμμύδια, χωρίς να ανακατέψουμε. Κλείνουμε το καπάκι του τηγανιού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί.

Μετά από 3 με 4 λεπτά, βάζουμε τα μανιτάρια κι άλλο κρασί, αλάτι, ρίγανη και μπόλικο πιπέρι για τον Αναστάση. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά περίπου.

Κλείνουμε το μάτι και κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά. Ρίχνουμε την φέτα τριμμένη και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Στη συνέχεια, κόβουμε το φύλλο κρούστας στα τέσσερα και γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε τα ρολάκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείφουμε με βούτυρο τα μπουρεκάκια, για να μην καούν στο ψήσιμο, και τα στέλνουμε στο φούρνο με το μαγικό χεράκι στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 15 λεπτά περίπου.

Καλή όρεξη!

Πηγή: toarkoudi.gr