Ποντιακά δεμέσια με μαυρολάχανα
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει ποντιακά δεμέσια με μαυρολάχανα.
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (προτείνουμε για πίτες)
2 κ.σ. λάδι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο* ή μαργαρίνη λιωμένη
*Η αυθεντική συνταγή γίνεται με βούτυρο γάλακτος
Για τη γέμιση:
1 κιλό μαυρολάχανα*
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Φυλλαράκια δυόσμου φρέσκου ή ξερού
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1/2 ποτήρι λάδι
250 γρ φέτα ή μηζήθρα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
*Μαυρολάχανα θα βρείτε σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα και λαϊκές αγορές όπου υπάρχουν Πόντιοι.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι τη μαγιά, το λάδι, το αλάτι και προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε για 20΄ να φουσκώσει.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τα λάχανα αφού τα πλύνουμε και τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο.
Τα αφήνουμε να μαραθούν. Αφού σβήσουμε το μάτι βάζουμε και το τυρί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια ανοίγουμε πατώντας με τα δάχτυλα πιτάκια και βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση.
Τα κλείνουμε καλά στις άκρες. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Όταν ροδίσουν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Γίνονται το ίδιο νόστιμα αλλά πιο υγιεινά αν τα ψήσουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μείνουν μαλακά.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr
Pontos-News.Gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου