http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΑΒΑΡΟΥΑΖ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ


ΜΠΑΒΑΡΟΥΑΖ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ


Φωτογραφία: Μπαβαρουάζ με πραλίνα φουντουκιού απο το ΕΘΝΟΣ.gr


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 3 ώρες στο ψυγείο
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

6 αβγά χωρισμένα
250 γρ. κρέμα γάλακτος + λίγη βανίλια χτυπημένη σε σαντιγί
100 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι μπράντι
5 φύλλα ζελατίνη (20 γρ.)
150 γρ. φουντούκια αλεσμένα

ΓIA TO ΓAPNIPIΣMA
100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα καβουρντισμένα
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Mουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στύβουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε μπολ με 1 φλιτζάνι του καφέ καυτό νερό. Aνακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά. Tοποθετούμε σε μπεν μαρί τους κρόκους ελαφρώς ανακατεμένους με τη ζάχαρη. Aνακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Aποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Xτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το μπράντι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνη, τα τριμμένα φουντούκια και τη σαντιγί. Aνακατεύουμε απαλά. Xτυπάμε τα ασπράδια αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε προσεκτικά στο μείγμα φουντουκιού. Aδειάζουμε την μπαβαρουάζ σε ατομικά ποτήρια του μαρτίνι και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια πασπαλισμένα με άχνη. Aφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει και σερβίρουμε.
Tips: Μπορούμε να βάλουμε τα χοντροκομένα φουντούκια του γαρνιρίσματος σε τηγάνι μαζί με 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και να τα αφήσουμε να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, θα τα τοποθετήσουμε σε λαδόκολα και όταν κρυώσουν, θα τα σπάσουμε σε γουδί. Προσοχή! Δεν βάζουμε ποτέ τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο γιατί η ψύξη λιώνει τη ζάχαρη.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 3 ώρες στο ψυγείο
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

6 αβγά χωρισμένα
250 γρ. κρέμα γάλακτος + λίγη βανίλια χτυπημένη σε σαντιγί
100 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι μπράντι
5 φύλλα ζελατίνη (20 γρ.)
150 γρ. φουντούκια αλεσμένα

ΓIA TO ΓAPNIPIΣMA
100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα καβουρντισμένα
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Mουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στύβουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε μπολ με 1 φλιτζάνι του καφέ καυτό νερό. Aνακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά. Tοποθετούμε σε μπεν μαρί τους κρόκους ελαφρώς ανακατεμένους με τη ζάχαρη. Aνακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Aποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Xτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το μπράντι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνη, τα τριμμένα φουντούκια και τη σαντιγί. Aνακατεύουμε απαλά. Xτυπάμε τα ασπράδια αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε προσεκτικά στο μείγμα φουντουκιού. Aδειάζουμε την μπαβαρουάζ σε ατομικά ποτήρια του μαρτίνι και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια πασπαλισμένα με άχνη. Aφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει και σερβίρουμε.
Tips: Μπορούμε να βάλουμε τα χοντροκομένα φουντούκια του γαρνιρίσματος σε τηγάνι μαζί με 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και να τα αφήσουμε να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, θα τα τοποθετήσουμε σε λαδόκολα και όταν κρυώσουν, θα τα σπάσουμε σε γουδί. Προσοχή! Δεν βάζουμε ποτέ τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο γιατί η ψύξη λιώνει τη ζάχαρη.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ.gr

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πατάτες φούρνου τραγανές σαν τηγανιτές με ένα απλό τιπ!


Πατάτες φούρνου τραγανές σαν τηγανιτές με ένα απλό τιπ!

Ένα μικρό μυστικό μαγειρικής θα σε… γλυτώσει από τα περιττά λίπη!...

Σαφώς η γεύση της τηγανιτής πατάτας είναι μοναδική και αναντικατάστατη!Οι πατάτες στο φούρνο όμως, είναι μια πολύ πιο υγιεινή και εξίσου γευστική πρόταση, πόσο μάλλον όταν γίνονται τόσο τραγανές όσο οι τηγανιτές…

Να τι πρέπει να κάνεις για σούπερ τραγανές πατάτες φούρνου:

-Πριν βάλεις το ταψί στο φούρνο, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά πρόσθεσε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.-Όταν βγει το φαγητό από το φούρνο, δεν θα καταλάβει κανείς το μικρό μυστικό σου για τραγανές πατάτες.


ΠΗΓΗ : http://www.gkourou.com

Σαλάτα του σεφ

Σαλάτα του σεφ

Σαλάτα του σεφ
Υλικά
- 1 μαρούλι
- 1 μέτρια ντομάτα σε φέτες
- 1 αγγούρι σε φέτες
- 3 φέτες τυρί του τοστ σε κομμάτια
- 3 φέτες ζαμπόν σε κομμάτια
- 2 αυγά βραστά, κομμένα στα τέσσερα
Για το ντρέσινγκ
- 2/3 κούπας μαγιονέζα
- 1 κ.γ. κέτσαπ
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε πολύ καλά το μαρούλι, αφαιρούμε και πετάμε τα σκληρά φύλλα. Ακολούθως, λεπτοκόβουμε τα τρυφερά φύλλα και τα ρίχνουμε τα σε ένα μπολ. 
Απλώνουμε από πάνω τις φέτες της ντομάτας και του αγγουριού και από πάνω βάζουμε τα κομματάκια του τυριού και του ζαμπόν, ενώ τελευταία προσθέτουμε τα αυγά. 
Τέλος, ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Καλή σας όρεξη!

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Ονειρεμένα μελομακάρονα

Ονειρεμένα μελομακάρονα

Ονειρεμένα μελομακάρονα
Υλικά
Για το πρώτο μίγμα
- 250 ml χυμός από φρέσκο πορτοκάλια 
- 500 γρ. ηλιέλαιο
- 100 ml μέλι θυμαρίσιο
- 175 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
Για το δεύτερο μίγμα
- 8 γρ. αμμωνία σκόνη
- 8 γρ. κανέλα σκόνη
- 4 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
- 4 γρ. μοσχοκάρυδο σκόνη
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το τρίτο μίγμα
- 1.050 γρ. αλεύρι μαλακό
- 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 1.600 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. γλυκόζη ή 200 γρ μέλι θυμαρίσιο
- Φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 ξυλαράκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
- Τριμένο καρύδι ή αμύγδαλο
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του πρώτου μίγματος και ομογενοποιούμε. Ανακατεύουμε ξεχωριστά και τα υλικά του δεύτερου μίγματος και τα προσθέτω στο πρώτο. 
Σε άλλο σκεύος ή λαδόκολλα ανακατεύουμε τα υλικά του τρίτου μίγματος και τα διπλοκοσκινίζουμε. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε και αυτό το μίγμα στα προηγούμενα.
Προσοχή! Το ανακάτεμα-ζύμωμα πρέπει να είναι τόσο ώστε να μην ξεράσει η ζύμη μας το λάδι, διαφορετικά τα μελομακάρονα θα ξεραθούν. Πλάθω μελομακάρονα μετρίου μεγέθους, 20-25 γρ. το καθένα ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο. 
Ψήνουμε στους 180 στον αέρα για 15 λεπτά. Αν τα κάνουμε μεγαλύτερα σε μέγεθος προσθέτουμε 2 λεπτά στο ψήσιμο.
Βράζουμε το σιρόπι για 4-5 λεπτά. Το ρίχνουμε, σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στα μελομακάρονα μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ενώ είναι ακόμα καυτά. Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο.
***Καλό είναι να ετοιμάσουμε το σιρόπι από την προηγούμενη μέρα.***

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες
Υλικά
- 350 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος παγωμένο
- 130 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 180 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χονδροκομμένα
- Ανθόνερο
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα τα βούτυρα με τα αρωματικά και τη ζάχαρη για 15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει πολύ το μίγμα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε με μαρίζ το αλεύρι και στο τέλος τα αμύγδαλα. Θέλουμε να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη και αφράτη.
Σχηματίζουμε κουραμπιέδες σε μπουκίτσες ή σε μεγαλύτερο μέγεθος. Αν έχουμε κουπάτ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε δεντράκια, αστέρια κλπ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15-20 λεπτά στον αέρα.
Αφού κρυώσουν πολύ καλά οι κουραμπιέδες τους ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη από πάνω τους.
Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ

ΥΛΙΚΆ:
για τη ζύμη:
  • 1,1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κσ.ξύδι
  • 1/2 ποτ.νερό χλιαρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/3 βούτυρο -λιωμένο

ή χρησιμοποιούμε 1 φύλο σφολιάτας- εμπορίου
για την γέμιση:
  • 4-5 μήλα
  • 1 κσ.κανέλα
  • 4-5 κσ.ζάχαρη
  • 2 κσ.φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φακ.άνθος αραβοσίτου -βανίλια
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κσ. βούτυρο
για το γαρνίρισμα: λίγη ζάχαρη άχνη,μερικά αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
της ζύμης:
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι,το αλάτι,το αυγό,το νερό και το ξύδι ζυμώνοντας με το χέρι.
  2. Αλείφουμε τη ζύμη από πάνω με λίγο βούτυρο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1/2 ώρα.
  3. Ύστερα ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλο.
του στρουντελ:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μήλα,ρίχνοντας επάνω τους το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 1 κσ.βούτυρο και μέσα ρίχνουμε τα μήλα,την κανέλα,σταφίδες,τη ζάχαρη και τα καρύδια τα τηγανίζουμε ανακατεύοντας τα όλα 2-3 λεπτά μόνο.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου(σκόνη).
  4. Σε μια λαδόκολλα στρώνουμε το φύλο ζύμης,το αλείφουμε με το μπόλικο βούτυρο λιωμένο,επάνω πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά,στρώνουμε ομοιόμορφα τα μήλα και όλα μαζί  τυλίγουμε σε ενα ρολό.
  5. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με τη λαδόκολλα,το χαράζουμε με ένα πιρούνι σε κομμάτια και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα φιλέ.
  6. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
  7. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την  ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με λευκό γλασο.(βλέπε: βασική συνταγή ζύμης).



Στρούντελ


Στρούντελ


Παντός καιρού!

  Λαχταριστό στρούντελ με γέμιση μήλο!

Για τη ζύμη
4 κουταλιές νερό
250 γρ. αλεύρι
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλιά ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα κομμένα σε φέτες
100 γρ. βούτυρο (50+50)
2 κουταλιές γαλέτα
3 κουταλιές σταφίδες
50 γρ. αμύγδαλα
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
50 γρ. κουκουνάρι




Υλικά
αλεύρι -
μήλο -
αυγά -
αλάτι -
ζάχαρη -
βούτυρο -
αμύγδαλο -
σταφίδα -
κουκουνάρι -
ζάχαρη άχνη -
Εκτέλεση


Ανακατεύουμε καλά το νερό ζεστό, το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το αυγό και τη ζάχαρη και τα ζυμώνουμε να αποκτήσουν ομοιογένεια. Την αφήνουμε σκεπασμένη να σταθεί για 1/2 ώρα.Ανοίγουμε την μπάλα της ζύμης σε αλευρωμένη λαδόκολλα και της δίνουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.Το βουτυρώνουμε με το μισό βούτυρο και απλώνουμε πάνω του τα μήλα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και μετά απλώνουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τη γαλέτα.Τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη. Γυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας την παραλληλόγραμη ζύμη από την μακρύτερη επιφάνεια και κάνουμε ένα ρολό, όπως δηλαδή το κλασικό στρούντελ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!

Πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα
Αν θέλετε να ανοίξετε φύλλο αλλά πιστεύετε ότι είναι κάτι ακατόρθωτο, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα εκπλαγείτε!
Υλικά για την παρασκευή φύλλου για μία πίτα:

1 φλ. του τσαγιού νερό
1 φλ. του καφέ λάδι
1 κ. του γλυκού αλάτι

Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι όσο χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας όσο την πλάθεται, αλλά να μην είναι και τελείως ξερή. Θέλουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή (όχι πολύ μαλακή).

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και  λίγο ξύδι για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο.

Αφού φτιάξατε τη ζύμη, τώρα πάμε να ανοίξουμε το φύλλο.

Αρχικά, πλάθεται τη ζύμη σαν να φτιάχνετε ένα φιδάκι, στη συνέχει κόβεται το φιδάκι σε μικρότερα κομμάτια όσα θα είναι και τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε.

Γυρνάτε τα κομμάτια που κόψατε ένα ένα, με τα χέρια σας προς τα μέσα και κάτω για να δημιουργηθεί ένα μπαλάκι.

Θα φτιάξετε τόσα μπαλάκια όσα και τα κομμάτια που κόψατε.

Τώρα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο.

Παίρνουμε τον πλάστη και πιέζουμε το μπαλάκι για να ανοίξει λίγο.

Σιγά σιγά αρχίζουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας το κέντρο της ζύμης και σιγά σιγά χαλαρώνουμε τα χέρια μας προς το εξωτερικό του πλάστη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια κίνηση μέχρι να έχει ανοίξει το φύλλο στο μέγεθος που το θέλουμε.

Προσοχή, το φύλλο δεν θέλουμε να είναι παχύ, αλλά λεπτό και σχετικά μαλακό, αν δείτε ότι το φύλλο κολλάει στα χέρια σας, τότε ρίξτε λίγο αλεύρι.

Αυτό ήταν!

Κρητικό σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια


Κρητικό σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια

sfougato_139524964.jpg
Ένα γευστικό παραλήρημα που μας έρχεται από την Κρήτη είναι το σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια.
Απάκι: κρητικό χοιρινό μαριναρισμένο με ξίδι και καπνισμένο με καπνό από αρωματικά φυτά της Κρήτης. Τσιμούλια ή σταχάκια: χορταρικά από φυλλαδάκια ή νέα φύλλα που βγαίνουν, μετά που θα κοπούν τα λάχανα ή άγρια χόρτα που μαζεύονται «τσιμπιτά» πριν να βγάλουν το άνθος.
 
Υλικά:

Ένα βαθύ πιάτο βρασμένα για 5-6 λεπτά τσιμούλια ή σταχάκια

200 γραμμάρια Κρητικό απάκι

3-4 αυγά

Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα

Μισό ματσάκι άνηθο

Μια φλιτζάνα ελαιόλαδο

Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Κόβουμε λεπτές φέτες το απάκι, ροδίζουμε με λίγο λάδι τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και το απάκι με δροσερό κρεμμυδάκι προσθέτοντας λίγο πιπεράκι.

Χτυπάμε τ’ αυγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και μόλις πάρει χρώμα η κάτω μεριά του σφουγγάτου, μ΄ ένα καπάκι το γυρίζουμε από την άλλη.

Αν θέλουμε αλείφουμε το σφουγγάτο με ξινή μυζήθρα και συνοδεύου με σουρωτό γιαούρτι.
Πηγή: i-create.gr

Κολομπαρίνα - Γκουλιάρα - Πίτες


Κολομπαρίνα - Γκουλιάρα - Πίτες, αλλά χωρίς φύλλο από τη Νιγρίτα



Κολομπαρίνα - Γκουλιάρα - Πίτες, αλλά χωρίς φύλλο από τη Νιγρίτα

Παρασκευάζονται εύκολα, με ότι σου βρίσκεται στο σπίτι, αρκεί να χεις αλεύρι και λίγο τυρί, αν κι αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Δεν χρειάζεται όμως να ανοίξεις φύλλο, ούτε να περιμένεις να ανέβει η ζύμη σου. Είναι μια γρήγορη λύση που σου λύνει τα χέρια όταν είσαι αναγκασμένος να ασχοληθείς με άλλες δουλειές.



Προέρχονται από την αγροτική κουζίνα των βαλκανικών λαών, γεγονός που εξηγεί τα τόσα διαφορετικά ονόματα, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαγητό που συνήθιζαν να ετοιμάζουν οι γυναίκες της υπαίθρου, ιδιαίτερα τις μέρες που αφιέρωναν το χρόνο τους στις αγροτικές εργασίες: θερισμό, αλώνισμα, τρύγο, συγκομιδή καρπών ή όποια άλλη δραστηριότητα απαιτούσε να βρίσκονται για πολλές ώρες έξω από τα σπίτια τους. Θα τις συναντήσεις ως κατσαμάκι στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και την Μακεδονία, ως μπαμπανάτσα στην Ήπειρο, ως κολομπαρίνα (γκουλιάρα) στη Νιγρίτα Σερρών ή κολομπαρόπιτα στη Χαλκιδική κι ακόμη ως μπλαστό ή πλαστό (αλλά και μπατσίνα) στην κουζίνα του Ολύμπου και της Ηπείρου και ως μπατζίνα ή γυμνόπιτα στη Μεσσηνία. Πολλές από αυτές τις πίτες γίνονται με βάση το καλαμποκάλευρο οπότε σε κάποια μέρη τις ονομάζουν και «μαμαλίγκα», όπως στην περιοχή της Λαμίας, (από το ρουμάνικο mamaligga, που περιγράφει ένα χυλό από σιμιγδάλι καλαμποκιού, που θυμίζει την ιταλική πολέντα). Είναι χορτόπιτες, τυρόπιτες, μανιταρόπιτες, αλλά στις περισσότερες το κυρίαρχο υλικό είναι η κίτρινη κολοκύθα που εύκολα μπορούσε να βρεθεί στα σπίτια, όταν ήταν εποχή των αγροτικών εργασιών.

Αν παρατηρήσεις τα ονόματα που δόθηκαν σε αυτές τις «γυμνές» πίτες αισθάνεσαι πως κάποιες έχουν κι έναν κάποιο περιπαιχτικό υπαινιγμό, που αναφέρεται στη φύση του χυλού τους ή στον λιτό τους, φτωχικό χαρακτήρα.

Αν σου αρέσουν οι συγκρίσεις μπορείς να βρεις πως στην ίδια λογική, της γρήγορης πίτας εντάσσονται το γαλλικό γλυκό clafoutis και τα αγγλό-αμερικάνικα crumble φρούτων.


της Θάλειας Τσιχλάκη


πηγή:athinorama.gr

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

5 συνταγές με πατάτες που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

5 συνταγές με πατάτες που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Οι πατάτες είναι, μαζί ίσως με τα μακαρόνια, λατρεμένο φαγητό που πηγαίνει με όλα. Μαζί με το κρέας, ως σνακ, σε ομελέτες ή μέσα σε σούπες... η πατάτα χορταίνει, δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά και πάνω απ' όλα είναι άκρως οικονομική! Συνταγές με πατάτα σε παραλλαγές που πολύ πιθανό να μην έχετε ξαναδοκιμάσει.

Pancakes με πατάτα

 
Υλικά:
2 πατάτες
20γρ. βούτυρο
Πάπρικα, αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίστε, πλύντε και σκουπίστε τις πατάτες. Τρίψτε τις στον τρίφτη, από την χοντρή πλευρά. Κάψτε το μισό βούτυρο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε την τριμμένη πατάτα, ανακατέψτε καλά για να πάει παντού το βούτυρο και πιέστε δυνατά με τη σπάτουλα για να ενωθούν όλα μαζί.
Μόλις η τηγανίτα ψηθεί (θα πάρει χρυσό χρώμα), σκεπάστε με ένα πιάτο και αναποδογυρίστε την. Ξαναρίξτε την τηγανίτα στο τηγάνι και ψήστε την με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά. Επαναλάβετε και για τη δεύτερη τηγανίτα τα ίδια βήματα. Πασπαλίστε με πάπρικα και σερβίρετε.
Συνταγή: queen.gr

Πατάτες γεμιστές με τυρί και μπέικον

Υλικά:
1 κιλό πατάτες, μεσαίου μεγέθους (με τη φλούδα ή χωρίς)
250 γρ. κρεμώδες τυρί
100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν ή μαϊντανός ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας
1 φέτα μπέικον για κάθε πατάτα
Χονδρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν έως το κέντρο τους, χωρίς όμως να διαλυθούν. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμες, τις τρυπάτε με ένα ξύλινο καλαμάκι. Για να γλιτώσετε χρόνο, μπορείτε να τις βράσετε στη χύτρα ταχύτητος. Λογικά, δεν χρειάζονται περισσότερο από 5 λεπτά.
Αφού βράσουν οι πατάτες, τις κρυώνετε κάτω από κρύο νερό, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουταλάκι τις σκάβετε λίγο, φτιάχνοντας έτσι ένα κέλυφος σαν «βαρκούλα». Τη σάρκα της πατάτας που αφαιρείτε τη βάζετε σε ένα μπολ.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέτετε στο μπολ με τη σάρκα πατάτας το τυρί Φιλαδέλφεια, τη γραβιέρα, το μυρωδικό που επιλέξατε και αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά με το πιρούνι, πιέζοντας ώστε να λιώσει η πατάτα και να αναμειχθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Έχετε δύο επιλογές: Είτε ψιλοκόβετε το μπέικον, το βάζετε στο μείγμα και με αυτό γεμίζετε τις πατάτες είτε τις γεμίζετε με το μείγμα και τυλίγετε κάθε πατάτα με μια φέτα μπέικον. Βάζετε τις πατάτες σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και ψήνετε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
Συνταγή: gastronomos.gr

Πατάτες ογκρατέν, η γαλλική βερσιόν

Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα γάλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Προσέξτε οι πατάτες να είναι καλής ποιότητας, ώστε να μη λιώσουν σαν πουρές.
Τοποθετείστε τις ροδέλες στο ταψάκι φούρνου και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ανακατέψτε με τα χέρια το μείγμα για να απλωθεί το σκόρδο παντού. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα με τρόπο τέτοιο ώστε να σκεπάζει ελαφρά τις πατάτες.
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Είναι καλύτερα αν βάλετε και 1-2 μικρά κομματάκια βούτυρο, γιατί χρυσίζει η επιφάνεια και νοστιμίζει διπλά. Ψήνετε στο φούρνο επί 50 λεπτά σε θερμοστάτη μεταξύ 180-150.
Συνταγή: iefimerida.gr

Ομελέτα φούρνου με πατάτες, κρεμμύδι και λάχανο

Υλικά:
30 γρ. ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μέτριες φέτες
Λάχανο 200 γρ. ψιλοκομμένο και βρασμένο για 3 λεπτά
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 πατάτες μικρές, βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 αυγά και 2 ασπράδια
Αλάτι κατά βούληση
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε το κρεμμύδι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά.
Βάζετε το λάχανο και το σκόρδο και ανακατεύετε για ακόμη 5 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε τα αυγά, τα ασπράδια μαζί με την πάπρικα και 2 κ.σ. νερό. 
Προσθέτετε στο τηγάνι τα χτυπημένα αυγά και τηγανίζετε την ομελέτα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό περίπου. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε την ομελέτα μέχρι να ψηθούν τα αυγά, περίπου 8-9 λεπτά.
Συνταγή: cooktime.gr

Ζεστή πατατοσαλάτα με λουκάνικα

Υλικά:
600 γρ. πατάτες στρογγυλές
200 γρ. λουκάνικα βραστά, κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα
80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
4 κ.σ. τσάιβ ψιλοκομμένα ή δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες στη μέση σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τις πατάτες 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοiμάζετε τη σάλτσα χτυπώντας στο μπλέντερ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το τυρί, το ξίδι και λειτουργώντας τη συσκευή μέχρι να ομογενοποιηθούν τα παραπάνω υλικά. Ρίχνετε το μείγμα της σάλτσας σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Προσθέτετε στη σάλτσα λίγο αλάτι και αρκετό μαύρο πιπέρι.
Στραγγίζετε τις πατάτες, τις τοποθετείτε και αυτές στο μπολ. Ρίχνετε κατόπιν τα λουκάνικα και ανακατεύετε καλά με τη σάλτσα και τις πατάτες. Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο ή τα τσάιβ.
Συνταγή: icookgreek.com
ΠΗΓΗ : http://www.mama365.gr

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο
Υλικά
- 1 κιλό κρέας χοιρινό σε μερίδες χωρίς κόκκαλο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ½ κιλό σέλινο (ρίζα και φύλλα)
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 3 αυγά
- Χυμός από δύο λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας και το κρεμμύδι να σοταριστούν. Προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να σκεπάζει το κρέας και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45 λεπτά περίπου. Πλένουμε και κόβουμε το σέλινο, το βάζουμε να βράσει σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά και το στραγγίζουμε. 
Λίγο πριν ψηθεί το κρέας, προσθέτουμε το σέλινο, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Για το αυγολέμονο χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε αργά το χυμό λεμονιού εναλλάξ με κουταλιές από το ζουμί του κρέατος που βράζει.
Όταν είναι έτοιμο το κρέας το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα για να μην ψηθεί το αυγό. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό. 
Καλή επιτυχία!

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Μωσαϊκό νηστίσιμο

Μωσαϊκό νηστίσιμο

Μωσαϊκό νηστίσιμο
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο φυτικό
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. κακάο
- 200 γρ. μπισκότα νηστίσιμα
- 50 ml κονιάκ
- 150 γρ. καρύδια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα.
Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τα μπισκότα σπασμένα και τα ραντίζουμε το κονιάκ. Τεμαχίζουμε τα καρύδια και τα ρίχνουμε μαζί με τα μπισκότα στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη που φτιάξαμε αρχικά.
Αφού ανακατέψουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα, την οποία στη συνέχεια τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσει, πασπαλίζουμε -αν θέλουμε- από πάνω με τριμμένο μπισκότο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ http://www.συνταγεσ.eu/index.php

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Γαλατόπιτα με μαρέγκα

Γαλατόπιτα με μαρέγκα

Γαλατόπιτα με μαρέγκα
Υλικά
- 4 φύλλα κρούστας
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 250 γρ. ζάχαρη 
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- Αλάτι
- 6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι με τη μισή ζάχαρη και ρίχνουμε το γάλα ζεστό μέχρι να αρχίσει να βράζει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα, το αλάτι και τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένους. 
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα φύλλα ενώ τα περνάμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσά τους με πινέλο. Περιχύνουμε με το μίγμα και το αφήνουμε να κρυώσει για να περιχύσουμε με τη μαρέγκα μας.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί  με την υπόλοιπη ζάχαρη, απλώνουμε πάνω από την κρέμα με κορνέ και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσει. 
Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ http://www.συνταγεσ.eu/index.php

Πηγή: http://www.συνταγες.eu

Πώς παρασκεύαζαν τον παστουρμά στον Πόντο

Πώς παρασκεύαζαν τον παστουρμά στον Πόντο


pastourmas_982793316.jpg
Στον Πόντο τον παστουρμά τον έφτιαχναν το φθινόπωρο και τον διατηρούσαν ένα χρόνο. Η παρασκευή ήταν για τους Πόντιους σωστή ιεροτελεστία, στην οποία συμμετείχε όλη η οικογένεια.
Λίγα λόγια για τον παστουρμά
Ο παστουρμάς παρασκευάζεται από κρέας, που μπορεί να είναι μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρος, κατσίκα, ή βούβαλος. Θεωρείται εκλεκτός μεζές, που τρώγεται σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό με διάφορα λαδερά φαγητά και είναι ιδιαίτερα ακριβός.
Η ονομασία του παστουρμά προέρχεται από τη λέξη pastırma et που σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τουρκικά. Η κατανάλωσή του, καλό είναι να αποφεύγεται τους θερινούς μήνες λόγω της έντονης οσμής του, που αναδύεται από τον ιδρώτα.
Η παρασκευή παστουρμά στον Πόντο
Επειδή η διαδικασία παρασκευής του ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, οι Πόντιοι δεν τον "χάριζαν" εύκολα. Μια ποντιακή παροιμία δείχνει πόσο "ακριβός" ήταν γι αυτούς ο παστουρμάς: "Ο λύκος τον αλεπόν παστουρμάν κι' αφήν'".
Αφού έσφαζαν τα ζώα και διάλεγαν τα μέρη που είχαν πολύ ψαχνό, τα ξεκοκάλιζαν και έκοβαν το κρέας σε λωρίδες. Τοποθετούσαν τα κομμάτια σε σεντόνι, έριχναν χοντρό αλάτι και σκέπαζαν με σεντόνι. Από πάνω έβαζαν βαριές πέτρες, ώστε να φύγουν τα υγρά από το κρέας, να αφυδατωθεί και να ψηθεί με το χοντρό αλάτι.
Όταν το κρέας αφυδατωνόταν το κρεμούσαν έξω να ξεραθεί στον ήλιο, για 20 μέρες.
Στο τελευταίο στάδιο το παστωμένο κρέας το άλειφαν εξωτερικά με ένα στρώμα από τσεμέν (çemen), μιά κοκκινωπή αλοιφή που περιείχε κύμινο, τριγωνέλλα, σκόρδο και πάπρικα και το άφηναν κρεμασμένο στον αέρα και στον ήλιο, για 12-15 ημέρες ακόμη.

Το πρώτο σερβίρισμα γινόταν επίσημα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου τον απολάμβανε ολόκληρη η οικογένεια.
Τμήμα σύνταξηςPontos-News.Gr

Αλμυρά κρουασανάκια έκπληξη

Αλμυρά κρουασανάκια έκπληξη


krouasanakia_875225434.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει αλμυρά κρουασανάκια έκπληξη. Η διαφορά τους με τα συνηθισμένα αλμυρά κρουασανάκια είναι στην εκτέλεση.
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1 αυγό 
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ κίτρινα μαλακά τυριά
Χλιαρό γάλα όσο πάρει (περίπου ένα ποτήρι και κάτι)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε, το λάδι, ζάχαρη, μαγιά, το αυγό, αλάτι, τα τριμμένα τυριά κι όσο χλιαρό γάλα πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. 
Η προσθήκη των τυριών στη ζύμη κάνει και την διαφορά.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και χωρίζουμε τη ζύμη σε 7-8 μπάλες. Αφήνουμε για 10’ να φουσκώσουν. 
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπάλα με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού περίπου. Το κάθε φύλλο θα έχει το μέγεθος ενός μέτριου πιάτου φαγητού. Κόβουμε με το μαχαίρι σε οκτώ κομμάτια, πρώτα στα τέσσερα και μετά οκτώ. Θα σχηματιστούν οκτώ τριγωνικά κομμάτια.
Τυλίγουμε από την φαρδιά πλευρά προς τη μύτη του τριγώνου για να σχηματιστεί κρουασάν.
Όταν τα τυλίξουμε όλα τοποθετούμε λαδόκολλα σε ταψί. Τα αλείφουμε με αυγό ανακατεμένο με λίγο νερό και αφήνουμε για 5'. Στη συνέχεια τα ψήνουμε στους 180° για 20’ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.
 
Τμήμα σύνταξης

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΥΖΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ


ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΥΖΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ




15

















Υλικά:
250 γρ. φασόλια
250 γρ. ρύζι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
4 ώριμες ντομάτες περασμένες από το ρεντέ
1 πιπεριά
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια να σταθούν μια νύχτα στο νερό. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και τα αλατίζουμε για 1 ώρα περίπου. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα κρατάμε στο νερό τους. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. 

Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με τις πιπεριές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα φασόλια, το ρύζι και το νερό των φασολιών. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά.