Οι πατάτες είναι, μαζί ίσως με τα μακαρόνια, λατρεμένο φαγητό που πηγαίνει με όλα. Μαζί με το κρέας, ως σνακ, σε ομελέτες ή μέσα σε σούπες... η πατάτα χορταίνει, δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά και πάνω απ' όλα είναι άκρως οικονομική! Συνταγές με πατάτα σε παραλλαγές που πολύ πιθανό να μην έχετε ξαναδοκιμάσει.
Pancakes με πατάτα
Υλικά:
2 πατάτες
20γρ. βούτυρο
Πάπρικα, αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίστε, πλύντε και σκουπίστε τις πατάτες. Τρίψτε τις στον τρίφτη, από την χοντρή πλευρά. Κάψτε το μισό βούτυρο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε την τριμμένη πατάτα, ανακατέψτε καλά για να πάει παντού το βούτυρο και πιέστε δυνατά με τη σπάτουλα για να ενωθούν όλα μαζί.
Μόλις η τηγανίτα ψηθεί (θα πάρει χρυσό χρώμα), σκεπάστε με ένα πιάτο και αναποδογυρίστε την. Ξαναρίξτε την τηγανίτα στο τηγάνι και ψήστε την με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά. Επαναλάβετε και για τη δεύτερη τηγανίτα τα ίδια βήματα. Πασπαλίστε με πάπρικα και σερβίρετε.
Πατάτες γεμιστές με τυρί και μπέικον
Υλικά:
1 κιλό πατάτες, μεσαίου μεγέθους (με τη φλούδα ή χωρίς)
250 γρ. κρεμώδες τυρί
100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν ή μαϊντανός ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας
1 φέτα μπέικον για κάθε πατάτα
Χονδρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζετε τις πατάτες ολόκληρες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν έως το κέντρο τους, χωρίς όμως να διαλυθούν. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμες, τις τρυπάτε με ένα ξύλινο καλαμάκι. Για να γλιτώσετε χρόνο, μπορείτε να τις βράσετε στη χύτρα ταχύτητος. Λογικά, δεν χρειάζονται περισσότερο από 5 λεπτά.
Αφού βράσουν οι πατάτες, τις κρυώνετε κάτω από κρύο νερό, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουταλάκι τις σκάβετε λίγο, φτιάχνοντας έτσι ένα κέλυφος σαν «βαρκούλα». Τη σάρκα της πατάτας που αφαιρείτε τη βάζετε σε ένα μπολ.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Προσθέτετε στο μπολ με τη σάρκα πατάτας το τυρί Φιλαδέλφεια, τη γραβιέρα, το μυρωδικό που επιλέξατε και αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά με το πιρούνι, πιέζοντας ώστε να λιώσει η πατάτα και να αναμειχθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Έχετε δύο επιλογές: Είτε ψιλοκόβετε το μπέικον, το βάζετε στο μείγμα και με αυτό γεμίζετε τις πατάτες είτε τις γεμίζετε με το μείγμα και τυλίγετε κάθε πατάτα με μια φέτα μπέικον. Βάζετε τις πατάτες σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και ψήνετε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
Πατάτες ογκρατέν, η γαλλική βερσιόν
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα γάλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Προσέξτε οι πατάτες να είναι καλής ποιότητας, ώστε να μη λιώσουν σαν πουρές.
Τοποθετείστε τις ροδέλες στο ταψάκι φούρνου και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ανακατέψτε με τα χέρια το μείγμα για να απλωθεί το σκόρδο παντού. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα με τρόπο τέτοιο ώστε να σκεπάζει ελαφρά τις πατάτες.
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Είναι καλύτερα αν βάλετε και 1-2 μικρά κομματάκια βούτυρο, γιατί χρυσίζει η επιφάνεια και νοστιμίζει διπλά. Ψήνετε στο φούρνο επί 50 λεπτά σε θερμοστάτη μεταξύ 180-150.
Ομελέτα φούρνου με πατάτες, κρεμμύδι και λάχανο
Υλικά:
30 γρ. ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μέτριες φέτες
Λάχανο 200 γρ. ψιλοκομμένο και βρασμένο για 3 λεπτά
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 πατάτες μικρές, βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 αυγά και 2 ασπράδια
Αλάτι κατά βούληση
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε το κρεμμύδι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά.
Βάζετε το λάχανο και το σκόρδο και ανακατεύετε για ακόμη 5 λεπτά. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε τα αυγά, τα ασπράδια μαζί με την πάπρικα και 2 κ.σ. νερό.
Προσθέτετε στο τηγάνι τα χτυπημένα αυγά και τηγανίζετε την ομελέτα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό περίπου. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε την ομελέτα μέχρι να ψηθούν τα αυγά, περίπου 8-9 λεπτά.
Ζεστή πατατοσαλάτα με λουκάνικα
Υλικά:
600 γρ. πατάτες στρογγυλές
200 γρ. λουκάνικα βραστά, κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα
80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
4 κ.σ. τσάιβ ψιλοκομμένα ή δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες στη μέση σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τις πατάτες 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοiμάζετε τη σάλτσα χτυπώντας στο μπλέντερ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το τυρί, το ξίδι και λειτουργώντας τη συσκευή μέχρι να ομογενοποιηθούν τα παραπάνω υλικά. Ρίχνετε το μείγμα της σάλτσας σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Προσθέτετε στη σάλτσα λίγο αλάτι και αρκετό μαύρο πιπέρι.
Στραγγίζετε τις πατάτες, τις τοποθετείτε και αυτές στο μπολ. Ρίχνετε κατόπιν τα λουκάνικα και ανακατεύετε καλά με τη σάλτσα και τις πατάτες. Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο ή τα τσάιβ.