Κρητικό σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια
Ένα γευστικό παραλήρημα που μας έρχεται από την Κρήτη είναι το σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια.
Απάκι: κρητικό χοιρινό μαριναρισμένο με ξίδι και καπνισμένο με καπνό από αρωματικά φυτά της Κρήτης. Τσιμούλια ή σταχάκια: χορταρικά από φυλλαδάκια ή νέα φύλλα που βγαίνουν, μετά που θα κοπούν τα λάχανα ή άγρια χόρτα που μαζεύονται «τσιμπιτά» πριν να βγάλουν το άνθος.
Υλικά:
Ένα βαθύ πιάτο βρασμένα για 5-6 λεπτά τσιμούλια ή σταχάκια
200 γραμμάρια Κρητικό απάκι
3-4 αυγά
Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα
Μισό ματσάκι άνηθο
Μια φλιτζάνα ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Υλικά:
Ένα βαθύ πιάτο βρασμένα για 5-6 λεπτά τσιμούλια ή σταχάκια
200 γραμμάρια Κρητικό απάκι
3-4 αυγά
Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα
Μισό ματσάκι άνηθο
Μια φλιτζάνα ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Κόβουμε λεπτές φέτες το απάκι, ροδίζουμε με λίγο λάδι τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και το απάκι με δροσερό κρεμμυδάκι προσθέτοντας λίγο πιπεράκι.
Χτυπάμε τ’ αυγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και μόλις πάρει χρώμα η κάτω μεριά του σφουγγάτου, μ΄ ένα καπάκι το γυρίζουμε από την άλλη.
Αν θέλουμε αλείφουμε το σφουγγάτο με ξινή μυζήθρα και συνοδεύου με σουρωτό γιαούρτι.
Κόβουμε λεπτές φέτες το απάκι, ροδίζουμε με λίγο λάδι τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και το απάκι με δροσερό κρεμμυδάκι προσθέτοντας λίγο πιπεράκι.
Χτυπάμε τ’ αυγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και μόλις πάρει χρώμα η κάτω μεριά του σφουγγάτου, μ΄ ένα καπάκι το γυρίζουμε από την άλλη.
Αν θέλουμε αλείφουμε το σφουγγάτο με ξινή μυζήθρα και συνοδεύου με σουρωτό γιαούρτι.
Πηγή: i-create.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου