Πολίτικη βασιλόπιτα
Η Πόλιτικη βασιλόπιτα είναι μια πίτα με όλα τα αρώματα της Μικράς Ασίας.
Υλικά:
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κύβους
50 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
40 γρ. μαγιά νωπή ή 16 γρ. ξερή (2 φακελάκια)
3 μικρά αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας (κοπανισμένοι στο γουδί με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη)
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
σουσάμι μαύρο και λευκό (ή μόνι λευκό) για πασπάλισμα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, για επάλειψη
λίγο γάλα ή νερό για επάλειψη
Εκτέλεση:
Διαδικασία Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Προσοχή! Το μείγμα δεν πρέπει να βράσει - μόλις λιώσει το βούτυρο εντελώς και διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό. Αποσύρουμε και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά.
Χτυπάμε ελαφρώς τα 3 αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο μείγμα βουτύρου - γάλακτος - ζάχαρης, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα (μπορούμε να ζυμώσουμε και στο χέρι, αλλά χρειάζεται δύναμη και επιμονή). Στην αρχή, θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα και στο γάντζο, αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 - 12 λεπτά, θα δούμε ότι θα φτιάξει.
Βουτυρώνουμε μια λεκανίτσα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε στη λεκάνη. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνειά της ένα σταυρό και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ) για 2 - 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα δούμε ότι ο σταυρός έχει σχεδόν εξαφανιστεί). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια. Βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψί - δεν το βουτυρώνουμε, απλώς βάζουμε στο εσωτερικό του ένα κομμάτι λαδόκολλα, που έχουμε κόψει στη διάμετρο του πυθμένα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη και την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να απλώσει σε όλο το σκεύος και να γίνει επίπεδη (περίπου 3 - 4 πόντους πάχος). Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ανακατεύουμε πολύ καλά το αυγό για την επάλειψη με ελάχιστο γάλα ή νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας) σε ένα μπολ και με ένα πινέλο (κατά προτίμηση σιλικόνης που δεν μαδάει) αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Θέλει προσοχή να μην την τρυπήσουμε με το πινέλο γιατί, αν ξεφουσκώσει, δεν θα ξαναπάρει όγκο. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε στους 180° C (στις αντιστάσεις ή στον αέρα) για 1 ώρα περίπου. Aν δούμε ότι παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα και κινδυνεύει να καεί, μπορούμε να μειώσουμε λίγο τη θερμοκρασία, αλλά όχι κάτω από τους 160° C. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Λίγο πριν την κόψουμε, την αναποδογυρίζουμε και βάζουμε όπου θέλουμε το φλουρί.
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!
Πηγή: gastronomos.gr
Υλικά:
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κύβους
50 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
40 γρ. μαγιά νωπή ή 16 γρ. ξερή (2 φακελάκια)
3 μικρά αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας (κοπανισμένοι στο γουδί με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη)
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
σουσάμι μαύρο και λευκό (ή μόνι λευκό) για πασπάλισμα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, για επάλειψη
λίγο γάλα ή νερό για επάλειψη
Εκτέλεση:
Διαδικασία Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Προσοχή! Το μείγμα δεν πρέπει να βράσει - μόλις λιώσει το βούτυρο εντελώς και διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό. Αποσύρουμε και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά.
Χτυπάμε ελαφρώς τα 3 αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο μείγμα βουτύρου - γάλακτος - ζάχαρης, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα (μπορούμε να ζυμώσουμε και στο χέρι, αλλά χρειάζεται δύναμη και επιμονή). Στην αρχή, θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα και στο γάντζο, αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 - 12 λεπτά, θα δούμε ότι θα φτιάξει.
Βουτυρώνουμε μια λεκανίτσα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε στη λεκάνη. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνειά της ένα σταυρό και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ) για 2 - 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα δούμε ότι ο σταυρός έχει σχεδόν εξαφανιστεί). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε έναν πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια. Βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 28 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψί - δεν το βουτυρώνουμε, απλώς βάζουμε στο εσωτερικό του ένα κομμάτι λαδόκολλα, που έχουμε κόψει στη διάμετρο του πυθμένα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη και την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να απλώσει σε όλο το σκεύος και να γίνει επίπεδη (περίπου 3 - 4 πόντους πάχος). Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ανακατεύουμε πολύ καλά το αυγό για την επάλειψη με ελάχιστο γάλα ή νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας) σε ένα μπολ και με ένα πινέλο (κατά προτίμηση σιλικόνης που δεν μαδάει) αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Θέλει προσοχή να μην την τρυπήσουμε με το πινέλο γιατί, αν ξεφουσκώσει, δεν θα ξαναπάρει όγκο. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε στους 180° C (στις αντιστάσεις ή στον αέρα) για 1 ώρα περίπου. Aν δούμε ότι παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα και κινδυνεύει να καεί, μπορούμε να μειώσουμε λίγο τη θερμοκρασία, αλλά όχι κάτω από τους 160° C. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Λίγο πριν την κόψουμε, την αναποδογυρίζουμε και βάζουμε όπου θέλουμε το φλουρί.
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!
Πηγή: gastronomos.gr
http://www.pontos-news.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου