Κανταΐφι
Ένα από τα πιο ωραία, παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας. Οι συνταγές ανά την Ελλάδα ποικίλουν. Αλλού χρησιμοποιούν καρύδι, αλλού φυστίκια... Η συνταγή που ακολουθεί περιέχει και τα δύο, αλλά αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα διπλασιάζοντας την ποσότητα. Τα υλικά είναι περίπου για 15 γλυκά μεσαίου μεγέθους, αλλά εξαρτάται από σας πόσο μεγάλα ή μικρότερα τα θέλετε.
Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά:
για 15 κομμάτια περίπου
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
150 γρ. καρυδόψυχα, ψιλοκομμένη (όχι αλεσμένη)
150 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (όχι αλεσμένα)
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
50 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
Για το σιρόπι
1.200 γρ. ζάχαρη
1 κιλό νερό
τη φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
λίγα φυστίκια Αιγίνης για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω, τα καρύδια, τα φυστίκια, την φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βγάζω το φύλλο κανταΐφι από το πακέτο και το «ξένω» με τα δάχτυλά μου αρκετή ώρα μέχρι να χωρίσουν καλά οι ίνες και να γίνει αφράτο.
Παίρνω μια μικρή ποσότητα φύλλου και την απλώνω επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το αλείφω, ταμποναριστά με λίγο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια. Βάζω μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη του φύλλου και με προσοχή την τυλίγω, όχι πολύ σφιχτά.
Βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι και τοποθετώ εκεί το έτοιμο κανταΐφι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Με το υπόλοιπο βούτυρο που έχει απομείνει αλείφω καλά όλα τα κανταΐφια από πάνω.
Σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα γλυκά.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο να κρυώσει και φτιάχνω το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και βγάζω για 5 λεπτά.
Σιροπιάζω τα κανταΐφια με μια κουτάλα και πασπαλίζω με το τριμμένο φυστίκι. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει καλά και σερβίρω.
Ένα από τα πιο ωραία, παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας. Οι συνταγές ανά την Ελλάδα ποικίλουν. Αλλού χρησιμοποιούν καρύδι, αλλού φυστίκια... Η συνταγή που ακολουθεί περιέχει και τα δύο, αλλά αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα διπλασιάζοντας την ποσότητα. Τα υλικά είναι περίπου για 15 γλυκά μεσαίου μεγέθους, αλλά εξαρτάται από σας πόσο μεγάλα ή μικρότερα τα θέλετε.
Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά:
για 15 κομμάτια περίπου
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
150 γρ. καρυδόψυχα, ψιλοκομμένη (όχι αλεσμένη)
150 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (όχι αλεσμένα)
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
50 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
Για το σιρόπι
1.200 γρ. ζάχαρη
1 κιλό νερό
τη φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
λίγα φυστίκια Αιγίνης για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω, τα καρύδια, τα φυστίκια, την φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βγάζω το φύλλο κανταΐφι από το πακέτο και το «ξένω» με τα δάχτυλά μου αρκετή ώρα μέχρι να χωρίσουν καλά οι ίνες και να γίνει αφράτο.
Παίρνω μια μικρή ποσότητα φύλλου και την απλώνω επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το αλείφω, ταμποναριστά με λίγο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια. Βάζω μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη του φύλλου και με προσοχή την τυλίγω, όχι πολύ σφιχτά.
Βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι και τοποθετώ εκεί το έτοιμο κανταΐφι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Με το υπόλοιπο βούτυρο που έχει απομείνει αλείφω καλά όλα τα κανταΐφια από πάνω.
Σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα γλυκά.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο να κρυώσει και φτιάχνω το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και βγάζω για 5 λεπτά.
Σιροπιάζω τα κανταΐφια με μια κουτάλα και πασπαλίζω με το τριμμένο φυστίκι. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει καλά και σερβίρω.
ΠΗΓΗ http://www.dinanikolaou.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου