http://xaroumenos-taxidioths.blogspot.gr/search/label/%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γαμοπίλαφο. Το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι

Γαμοπίλαφο. Το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι

gamopilafo_560788717.jpg


Το παραδοσιακό Κρητικό πιλάφι που σερβίρεται σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια είναι το γαμοπίλαφο, του οποίου η γεύση και η νοστιμιά δεν περιγράφονται με λόγια. Ειδικά αν το δοκιμάσετε σε κάποιο από τα πολλά χωριά της Κρήτης θα ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Υλικά:
2 1/2 κιλά πρόβατο, αρνάκι ή κατσίκι
3 ποτήρια Ρύζι καρολίνα
4 κουταλιές της σούπας  Στακοβούτυρο
2 Λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, για 2 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό αλάτι και πιπέρι.
Μόλις γίνει το κρέας μετράμε το ζωμό (4 μέρη ζωμός, ένα μέρος ρύζι). Σε μία κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό, αλλά να μην πήξει, πρέπει να είναι χυλωμένο.
Ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο ή άλλο βούτυρο γάλακτος, περιχύνουμε το πιλάφι μας και σερβίρουμε αμέσως. Αν το κρέας είναι αρκετά λιπαρό δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο.
Στο σερβίρισμα ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.
Στακοβούτυρο - Στάκα
Μαζεύουν την τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν μαζέψουν μιά ικανοποιητική ποσότητα επί αρκετές μέρες την ζεσταίνουν σε χαμηλή φωτιά με μικρή προσθήκη αλευριού. Έτσι χωρίζουν οι πρωτείνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και γίνεται το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη, πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου