Κανελόνια με κιμά, ψητή μελιτζάνα,
ανθότυρο και βασιλικό
Χρησιμοποιώ τα φύλλα για λαζάνια και για κανελόνια. Τα γεμίζω με όποια γέμιση θέλω, χωρίς να έχω “χωροταξικό” πρόβλημα γεμίσματος του κυλίνδρου, και τα τυλίγω σε ρολό. Στριμωγμένα στο ταψάκι, μια χαρά κρατούν το σχήμα τους.
Η λύση για το ζάρωμα πιστεύω πως είναι να βράσουν τα κανελόνια και τα λαζάνια για 3-4 λεπτά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για γέμιση, ακόμα κι αν οι οδηγίες στο πακέτο λένε να τα χρησιμοποιήσουμε άβραστα.
Αυτά τα κανελόνια γίνονται με φύλλα λαζάνια που βράζουν πρώτα να μαλακώσουν και τυλίγονται μετά σε ρολό με τα υλικά της γέμισης. Σωταρισμένος κιμάς, ψητές φέτες μελιτζάνας στο γκριλ, ανθότυρο και φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, που ακόμα έχουμε στις γλάστρες ή βρίσκουμε στα ψυγεία των σουπερ μάρκετ. Περιχύνονται με ωμή σάλτσα τομάτας, πασπαλίζονται με τυρί και ψήνονται στο φούρνο.
Τα υλικά της γέμισης μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα υλικά που έχετε διαθέσιμα. Ψητό κοτόπουλο, σπανάκι σωταρισμένο με μυρωδικά, μανούρι, με μια αραιή μπεσαμέλ αντί για τομάτα. Ή σωταρισμένα κολοκυθάκια με κιμά, cottage cheese και σάλτσα τομάτας. Ή ψιλοκομμένα λουκάνικα μαζί με τον κιμά, με πολύχρωμες ψητές πιπεριές, δυόσμο και σάλτσα τομάτας. Στην ουσία ό,τι έχει διαθέσιμα το ψυγείο σας, μπορούν να ενωθούν σε ένα χορταστικό πιάτο .
Υλικά για 5οο γρ έτοιμα φύλλα λαζάνια
Για τον κιμά:
- 500 γρ.κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μια φορά
- 2 ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
- 5 κόκκους μπαχάρι σπασμένο στο γουδί
- 1 κουταλιά γλυκού ξερό δυόσμο
- 2 κουταλιές σούπας σόγια σως
- 1 κονσέρβα τομάτα κομμένη
- Λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι
Για τη γέμιση:
- Μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, σε φέτες 0,5 εκ (όσες τα φύλλα λαζάνια, περίπου 30)
- 300 γρ ανθότυρο, μαλακωμένο με το πηρούνι, ενωμένο με 1 αυγό
- Μπόλικα φύλλα βασιλικού
Για την σάλτσα τομάτας:
- 6 μεγάλες φρέσκες τομάτες ξεφλουδισμένες
- Ζάχαρη, αλάτι, λάδι
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τον κιμά:
Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο λάδι και σωτάρετε τον κιμά. “Σπάστε” τον με το πηρούνι. Αφήστε να καβουρντισθεί χωρίς να κουνάτε συνέχεια (έτσι κλείνει, κρατάει τα υγρά του και γίνεται ζουμερός). Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά.
Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά, σβήστε με 3 κουταλιές σούπας σόγια σως, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε.
Προσθέστε την τομάτα, λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήστε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά. Ο κιμάς πρέπει να είναι σχετικά στεγνός.
Ετοιμάστε τις μελιτζάνες:
Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας σε μπολ με νερό για 30 λεπτά. Στίψτε τις απαλά, αλείψτε τις με πινέλο με μια μαρινάδα από 3 κουτ.σούπας λάδι, 3 κουτ.σούπας χυμό πορτοκάλι και 2 κουτ.σούπας σόγια σως, και ψήστε τις σε γκριλιέρα. Αφήστε στην άκρη, τη μια πάνω στην άλλη.
Ετοιμάστε την σάλτσα τομάτας:
Κόψτε τις τομάτες στη μέση, αφαιρέστε τα σπόρια τους, αλέστε τις στο blender μαζί με λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και λάδι. Κρατείστε τη φρέσκια σάλτσα στην άκρη.
Ετοιμάστε τα λαζάνια:
Σε μπόλικο νερό, βράστε σε δόσεις τα φύλλα για 3 λεπτά το πολύ (τόσο όσο να μπορούν να διπλωθούν). Βγάλτε τα -προσεκτικά να μην σπάσουν – και ακουμπήστε τα σε καθαρή πετσέτα. Όταν γεμίσει, απλώστε νέα πετσέτα πάνω τους και συνεχίστε.
Τελικό στήσιμο:
Λαδώστε μεγάλο πυρέξ ή το ταψί του φούρνου. Απλώνετε ένα φύλλο λαζάνια, πάνω του απλώνετε κιμά, φέτα/ες μελιτζάνα, ανθότυρο και φύλλα βασιλικού. Διπλώνετε από τη στενή πλευρά σε ρολό και τοποθετείτε στο ταψί. Όταν τελειώσετε, περιχύνετε τα λαζάνια – κανελόνια πια, με τη φρέσκια σάλτσα τομάτας. Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και ψήνετε στους 170 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
ΠΗΓΗ http://tastefull.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου